Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

POTPOMOGNUTA KOMUNIKACIJA

U Gradskoj knjižnici Zadar postavljene komunikacijske ploče

Autor: Portal ZL

29.05.2024. 18:15
U Gradskoj knjižnici Zadar postavljene komunikacijske ploče

Foto: Gradska knjižnica ZadarU Gradskoj knjižnici Zadar postavljene su komunikacijske ploče. Rezultat je to suradnje OŠ Voštarnice-Zadar, Udruge za autizam Zadar i Gradske knjižnice Zadar. Postavljanju su, 27. svibnja 2024. u Gradskoj knjižnici Zadar, nazočili ravnateljica Irena Dukić iz OŠ Voštarnica-Zadar, knjižničar Darko Blažević iz Gradske knjižnice Zadar, Ana Kardum, predsjednica i Doris Bailo, potpredsjednica Udruge za autizam Zadar.


U samoj izradi komunikacijskih ploča sudjelovale su učiteljice edukacijsko rehabilitacijskog profila iz OŠ Voštarnica-Zadar: Danijela Budimir Čirjak, Iva-Karla Kovačević, Enea Selimović i Marta Ćuruvija. Napravljene su 3 velike (format A0) i 7 manjih (format A3) komunikacijskih ploča (čiji je print organizirala Udruga za autizam Zadar) te letci kojima se objašnjava način na koji se koriste komunikacijske ploče.


Foto: Gradska knjižnica Zadar


Komunikacijske ploče, jedan su od oblika potpomognute komunikacije te se koriste u svrhu unapređenja komunikacijskih vještina pojedinca za učinkovitu i funkcionalnu komunikaciju. Služe da osobe koje ne razumiju jezik ili ne mogu komunicirati putem govora mogu pokazati na simbole i na taj način prenijeti poruku o tome što žele raditi, gdje žele ići ili pak komentirati događaje oko sebe i odgovoriti na pitanja. Simboli na komunikacijskim pločama poredani su sukladno pragmatičnim potrebama korisnika te su označeni različitim bojama radi lakšeg odabira teme o kojoj će se komunicirati. Dio simbola ponavlja se na svim postavljenim pločama, dok je drugi dio prilagođen pojedinim knjižničnim odjelima.
Potpomognutu komunikaciju koriste djeca i odrasli s poremećajem iz spektra autizma, ali i osobe s drugim teškoćama i stanjima koja mogu utjecati na komunikaciju putem govora zbog čega možemo zaključiti kako su postavljene komunikacijske ploče namijenjene generalno svim osobama s teškoćama u komunikaciji. Postavljanjem ploča cilj je olakšati komunikaciju djelatnika i korisnika knjižnice, uz istovremeno prenošenje poruka inkluzivnosti za sve koji dolaze u Gradsku knjižnicu Zadar.


Foto: Gradska knjižnica Zadar