Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

NAJAVA

Edukacija s ciljem približavanja projekta osobama s invaliditetom

Autor: Portal ZL

29.05.2024. 17:59
Edukacija s ciljem približavanja projekta osobama s invaliditetom

Foto: IlustracijaZadarska županija u suradnji s Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD) poziva Vas na edukaciju ”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti”, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner koja će se održati u 3. lipnja 2024.(ponedjeljak) u 11,00 sati u Zadru, u Providurovoj palači na adresi Poljana Šime Budinića 3.


S ciljem približavanja projekta i njegovih elemenata (informacijski sustav, javne isprave) osobama s invaliditetom, bit će prikazane Nacionalna i Europska iskaznica te Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, a ujedno i detaljno objašnjeni svi elementi kompleksnog IT sustava. Spomenute isprave su ključne u ostvarivanju lakšeg pristupa brojnim pogodnostima i povlasticama iz područja mobilnosti. Edukaciju o novom sustavu isprava održat će Lucija Katuša i Iva Krušelj Posavec iz AKD-a.


Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Sve osobe koje ostvaruju pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, kojom im je omogućen jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Pogodnosti uključuju turizam, kulturu (muzeji, kazališta, koncerti) i sport. Europskom parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom ostvaruje se pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je označeno znakom pristupačnosti.
Više informacija korisnici mogu pronaći i na mrežnoj stranici https://mosi.akd.hr/.