Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ČAROLIJA KNJIGA I RIJEČI

'Noć knjige' donosi brojne aktivnosti

Autor: Tea Pavičić

24.04.2024. 17:46
'Noć knjige' donosi brojne aktivnosti


Uzbudljiva nacionalna manifestacija pod nazivom Noć knjige na poseban se način obilježava ovaj tjedan u Gradskoj knjižnici Zadar, donoseći čaroliju knjiga i riječi u srcu grada te jedinstvenu priliku za sve ljubitelje književnosti da urone u svijet priča, susreta i umjetničkih doživljaja. Posjetitelji imaju priliku tijekom tjedna sudjelovati u brojnim aktivnostima, počevši od književnih klubova, kreativnih radionica za djecu, predavanja o lokalnoj knjižničnoj baštini, pa sve do razgovora s piscima. Večeri su ispunjene različitim temama i programima.


Promicanje čitanja


Noć knjige, hvalevrijedni događaj koji promiče čitanje i pisanje knjiga, ove se godine obilježava od 22. do 27. travnja. Ovogodišnja tema pod nazivom “Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena” propituje na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima, kao što su ratovi, društvene i financijske krize, nepovoljan utjecaj klimatskih promjena, i tako dalje. Također, govori o tome kako nam knjige mogu pomoći, a spominju se i razni načini na koje se kao čitatelji nosimo s izazovnim vremenima. U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene, kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost te što nam savjetuju psiholozi samo su neka od pitanja o kojima se diskutira.


Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).
Manifestacija je pokrenuta 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, kojima su se u organizaciji pridružili partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, a od 2018. godine u pripremi manifestacije sudjeluje i Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK).


Zanimljiv repertoar


Tijekom trajanja manifestacije Noć knjige, u Gradskoj knjižnici Zadar odvija se niz zanimljivih događaja i izložbi koje će zadovoljiti različite ukuse i interese ljubitelja knjiga. Dio bogatog programa već je završio, no na repertoaru se nalaze još brojna zanimljiva događanja i izložbe koje će oduševiti ljubitelje knjiga svih uzrasta.


Tako se danas odvijaju aktivnosti poput mjerenja tlaka i šećera u različitim ograncima, a u ogranku Crno održava se “Zeleno u crnom”, odnosno druženje uz priču te školski sat u knjižnici. Čitat će se priča “Ela spasiteljica pčela”, rješavat će se zagonetke o očuvanju prirode te će se izrađivati pčelice od recikliranog papira za pano. Također, u multimedijalnoj dvorani GKZD predavač Josip Ćapin s Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru održat će predavanje pod nazivom “Institucionalni barbarizam i individualna inteligencija”.


Nadalje, u četvrtak, 25. travnja, s početkom u 8 sati na Odjelu za mlade održat će se predavanje za učenike zadarskih srednjih škola pod nazivom “Paleoklima i promjena razine mora”, a u ogranku Ploča održat će se radionica za djecu “Kreativni kutak” s početkom u 16 sati. Program se nastavlja s još jednom dječjom radionicom pod nazivom “Knjigom oko svijeta”, a koja će se održati na Dječjem odjelu s početkom u 17 sati. U ogranku “Aleksandar Stipčević” u Arbanasima odvija se Druženje uz priču također u 17 sati, a četvrti dan Noći knjige završava u multimedijalnoj dvorani GKZD s događajem “Basna” autorice Gordane Cvrtila Čorić.


U petak, 26. travnja u ogranku Grad imamo radionicu Prve pomoći s početkom u 10:30 sati. U multimedijalnoj će dvorani u 17 sati biti održana Waldorfska pedagogija, a posljednji događaj tog dana vraća nas u ogranak Grad gdje se održava večer francuske pjesme pod nazivom “Soirée de la chanson française”.


Posljednji dan Noći knjige odvija se u subotu, 27. travnja kada će se u multimedijalnoj dvorani održati radionica Razvoj socio-emocionalnih vještina darovitih učenika s početkom u 9 sati. Nadalje, u 10 sati u Odjelu za mlade program se nastavlja radionicom “Razvijajmo STEM”, kao i radionicom “Zajedno s mladima – Anime klub” u 11 sati, dok će se istovremeno u ogranku Grad odvijati dječja radionica “Sve niče iz priče”.


Više informacija o programu i događanjima možete pronaći na službenoj web stranici Gradskog knjižnica Zadar.