Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

PREDSTAVLJANJE CENTRA

Društvo knjižničara Zadar u obilasku Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru

Autor: Portal ZL

29.05.2024. 16:52
Društvo knjižničara Zadar u obilasku Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru

Foto: Društvo knjižničara ZadarČlanovi Društva knjižničara Zadar posjetili su danas Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA). Posjetiteljima je na samom početku ukratko predstavljen novootvoreni kompleks bivše crkve i samostana sv. Nikole, a uvodno izlaganje o osnutku, misiji i aktivnostima koje provodi Centar održano je u Edukativno-prezentacijskom centru sv. Nikole.Nakon uvodnog upoznavanja s misijom i aktivnostima koje se provode u Centru, članovi društva posjetili su konzervatorsko-restauratorske radionice za metal, organske materijale te keramiku. Djelatnice Odjela konzerviranja i restauriranja predstavile su procese i metode konzerviranja i restauriranja podvodne kulturne baštine te specifičnosti vezane za obradu građe pronađene u vodenom okruženju.
Slijedio je posjet knjižnici MCPA. Uz osnovne informacije o knjižnici, njenom osnutku i poslovanju, članovi Društva mogli su saznati više i o pojedinostima rada u specijalnoj knjižnici, prednostima i nedostacima rada u toj vrsti knjižnice, ali i o aktivnostima koje knjižnica provodi te ulozi knjižničara.Za sam kraj, članovi Društva imali su priliku razgledati Edukativno-prezentacijski centar sv. Nikole u kojem su izloženi brojni arheološki predmeti.


– Rado smo se odazvali pozivu kolege knjižničara Luke Bratovića i posjetili Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru te Edukativno-prezentacijski centar Sv. Nikole. Prekrasno zdanje, obnovljeno fondovima Europske unije, koje je dodatno obogatilo kulturnu sliku i ponudu grada Zadra. Kao knjižničare, raduje nas da javne ustanove u kulturi kao što je ovaj Centar imaju potrebe za knjižnicom te uviđaju važnost dostupnosti relevantnih informacija koje stručnjak knjižničar može donijeti, kazala je Matea Bakmaz, predsjednica Društva knjižničara Zadar.