Petak, 22. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

postavljena naprava za reanimaciju

OŠ Šimuna Kožičića Benje prva škola u Zadarskoj županiji koja ima defibrilator

Autor: Robert Hrkać

20.04.2023. 15:48
OŠ Šimuna Kožičića Benje prva škola u Zadarskoj županiji koja ima defibrilator

Foto: Arif SitnicaOsnovna škola Šimuna Kožičića Benje postala je prva škola u Zadarskoj županiji koja je postavila defibrilator. U školi je izvedena i demonstracija rada defibrilatora i samog postupka oživljavanja koju je proveo Crveni križ Zadar u suradnji sa specijalistom obiteljske medicine Zlatkom Kožarom.


Dražen Adžić, ravnatelj OŠ Š.K. Benje izrazio je nadu da će i druge škole slijediti njihov primjer.


– Prva smo škola u Zadarskoj županiji koja će imati prijenosni defibrilator montiran na ulaznim vratima. Uskoro ćemo objaviti jedan klip na web/Facebook stranici škole tako da bi sva djeca znala reagirati u slučaju da se nekom nešto dogodi. Defibrilator je automatski i vrlo je lako rukovati s njime. Nadam se da je ovo put i prema ostalim školama, sportskim objektima i udrugama da pokušaju nabaviti ovaj defibrilator. Mi smo ga dobili putem donacije gospodina Kasapa, roditelja čija djeca pohađaju našu školu i ovim mu putem zahvaljujem. Intencija je da defibrilator u Zadru bude na desetak pozicija, kazao je Adžić i naglasio kako defibrilator spašava živote.
– Prema statistici, svaki sat vremena u Hrvatskoj jedan čovjek doživi srčani udar. Znamo da se prošle godine, dok su srednjoškolci iz Gline bili na ekskurziji u Biogradu na Moru, jedno dijete utopilo. Da je defibrilator tada bio pri ruci, to dijete bi vjerojatno bilo živo. Moramo misliti na naše građane, učenike i zdravlje, jer prevencija je najbitnija. Kao što kažu i djelatnici hitne pomoći, bilo kakva reanimacija uglavnom spasi život. Tamo gdje nije bilo reanimacije, nažalost, taj slučaj završi tragično. Vjerujem da ovaj defibrilator nikada nećemo upotrijebiti, ali neka bude tu, zlu ne trebalo. Uz tu donaciju, došle su i elektrode za odraslu osobu, ali i za djecu. Ako se nešto dogodi, imamo dvije solucije, istaknuo je Adžić.


– Voditeljica prve pomoći u Gradskom društvu Crvenog križa Zadar, Katarina Radeljić, istaknula je važnost defibrilatora u spašavanju života.


– Kada osoba ima zastoj srca i kada posumnjamo na tu mogućnost, nužno je da što prije dođemo do defibrilatora ili se može pružiti ručna reanimacija, masaža srca i umjetno disanje. Do dolaska djelatnika hitne pomoći, koji su zaduženi za daljnji rad, nama kao osobama koje se nađemo u situaciji gdje trebamo pružiti pomoć bitno je to da se što prije krene s reanimacijom/masažom srca, kazala je Radeljić i dodala kako je nužno da defibrilatori budu dostupni na što više mjesta diljem grada.


– Danas u Zadru na mnogim mjestima nema defibrilatora, a znamo samo za neke prostorije u kojima ih ima. Bilo bi poželjno da mi kao jedno turističko središte imamo što više defibrilatora po svim punktovima u gradu. Nadam se da je ovo prvi korak i da će se ljudi osvijestiti o važnosti defibrilatora, zaključila je Radeljić.