ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

sumnjiva nabava uređaja

Čulina: Ministarstvo zdravstva raspisuje natječaj za javnu nabavu linearnog akceleratora

Autor: Marina Šaponja

20.04.2023. 12:19
Čulina: Ministarstvo zdravstva raspisuje natječaj za javnu nabavu linearnog akceleratora

Foto: Luka Jeličić/Arhiva ZLTaman kada su u Zadru pomislili kako ćemo do kraja ove ili najkasnije početkom sljedeće godine dobiti prijeko potrebni linearni akcelerator, uređaj za potrebe liječenja onkoloških pacijenata, u medijima se prolomila vijest o “sumnjivoj nabavi medicinskih uređaja vrijednih 95 milijuna eura za hrvatske bolnice”, a među kojima je OB Zadar.


Naime, sumnja se pojavila zbog javne nabave koje je provelo Ministarstvo zdravstva, a prema kojoj se pogodovalo samo jednom proizvođaču medicinske opreme, konkretno tvrtki Siemens Healthiness.


Pitanje koje se nametnulo u medijima jest da li je “zapela” nabava linearnih akceleratora za sedam hrvatskih bolnica. Slična situacija dogodila se i u susjednoj Sloveniji gdje je u tijeku istraga, a čeka li sličnu sudbinu i hrvatsko zdravstvo – tek će se vidjeti.
Naime, prema informacijama iz resornog ministarstva rečeno je kako je postupak u fazi savjetovanja pa je prerano donositi zaključke kako se pogoduje jednom proizvođaču. Nakon savjetovanja u natječaju će se objaviti specifikacije prema kojima će se javljati proizvođači medicinske opreme čiji uređaji zadovoljavaju tražene uvjete.


Budući da se u OB Zadar na linearni akcelerator čeka godinama, a ovo je ujedno i jedno od predizbornih obećanja aktualne lokalne vlasti, veliki bi problem bio da se stane s projektom koji je tik pred realizacijom, te da u cijeloj priči ponovno ispaštaju oni kojima je kvalitetna zdravstvena pomoć najpotrebnija – onkološki pacijenti.


Ministarstvo zdravlja planira nabavku linearnih akceleratora za šest hrvatskih bolnica, a najmanji iznos odnosi se na zadarsku bolnicu – 2,11 milijuna eura jer se nabavlja samo jedan uređaj.


Komentar smo zatražili od ravnatelja OB Zadar, Željka Čuline.


– Ministarstvo zdravstva raspisuje natječaj za javnu nabavu na koji se može javiti svatko. Bilo je savjetovanje na kojem su se mogle tražiti i određene izmjene. Nije mi poznato tko se javio na savjetovanje. Što se tiče uređaja mi smo zatražili linearni akcelerator kojim možemo pokriti potrebe 90 posto malignih bolesnika.


Zadatak zadarske Bolnice bio je da kažemo kakav uređaj trebamo. Zatražili smo digitalni linearni akcelerator s višelističnimkolimatorom (MLC), za provođenje 3D konformalne radioterapije (3D CRT), jakosno modulirane radioterapije (IMRT), volumetrijski modulirane lučne radioterapije (VMAT) i slikovno vođene radioterapije (IGRT), s dvije fotonske energije s filterom za izravnavanje (WFF) i najmanje jednom fotonskom energijom bez filtera za izravnavanje (FFF) i najmanje četiri elektronske energije za tehnike zračenja elektronima, i pripadnom opremom. Mi kao centar moramo dobiti cijeli komplet, objasnio je Čulina.


Jedan od ponuđača u javnom savjetovanju ističe kako pojedine ustanove stavljaju u tehničke specifikacije dodatnu opremu koja povisuje cijenu uređaja, no ravnatelj zadarske Bolnice to demantira.


– Kada je raspisan natječaj za dnevne bolnice, čekali smo savjetovanje kako bismo dobili specifikacije uređaja, a prostor za linearni akcelerator smo napravili, ali smo ostavili u roh bau stanju. Prije mjesec dana kada smo znali specifikacije, raspisali smo novi natječaj za uređenje prostora jer sad znamo kakav nam uređaj dolazi.


Sredstva za troškove uređenja prostora osiguralo je Ministarstvo zdravstva i naglašavam kako u ovom postupku Bolnica ne kasni u nikakvim rokovima, rekao je ravnatelj OB Zadar.


Od potpisivanja ugovora do dolaska akceleratora može proći i 12 mjeseci, a Čulina dodaje kako se uređaj može isporučiti i ranije. U svakom slučaju u zadarskoj Bolnici bit će spremni.