ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

zaslužena nagrada županije

Botica Miljanović: Ne želimo samo čuvati, već i oživotvoriti duh i kulturu grada

Autor: Nikolina Lucić

20.04.2023. 10:50
Botica Miljanović: Ne želimo samo čuvati, već i oživotvoriti duh i kulturu grada

Foto: Luka JeličićMeđu ovogodišnjim laureatima koji su svojim radom zaslužili priznanja Zadarske županije je Anamarija Botica Miljanović, koja je Godišnju nagradu Zadarske županije dobila za područje kulturno-prosvjetnog rada, društvenog, te humanitarnog djelovanja.


Osim što je učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Zadarski otoci, Botica Miljanović je veliki dio svog profesionalnog i osobnog rada i napretka usmjerila izvan školskih klupa posvetivši se njegovanju kulturno-povijesne te etnološke baštine Zadarske županije kroz projekte »Zadarski mir« i »Zadarska alka«. Razgovorali smo s njom o priznaju i njezinim projektima koji su prepoznati.


Muzej u školi


– Iznimna mi je čast ovo priznanje dobiti za 30. obljetnicu osnutka Zadarske županije, no nagrada nije samo moja, već pripada svima koji su i na najmanji način pridonijeli realizaciji i afirmaciji »Zadarskog mira« i »Zadarske alke« tijekom godina, kazala je Botica Miljanović.
Osnovna škola Zadarski otoci poznata je po tome da učitelji i učenici dugi niz godina njeguju baštinske i kulturne aktivnosti, kao i kulturu i važnost mira. Iz te su se želje i izrodila ova dva projekta, koja već imaju status redovne manifestacije u Zadru.


– ‘Živi muzej’ na kojem je naša škola počela raditi u suradnji s Narodnim muzejem Zadar sa svojim etno-kutkom i izložbama i aktivnostima posvećenim njegovanju lokalne kulture i baštine, s godinama se polako pretvorio u mnogo više i sa sobom povukao cijeli niz volontera i učenika koji žele biti njegovim dijelom.


S radom smo krenuli prije više od deset godina kako bi se djeca povezala sa svojom poviješću i baštinom grada, ali ju pomoću interaktivnih zadataka i radionica mogli i proživjeti, prisjetila se Botica Miljanović, naglasivši kako su djeca zavoljela baštinu i kulturne specifičnosti Zadra.


– Zajedničkim radom grade osobni i kolektivni identitet, uče se javnom nastupu i komunikaciji. Cilj svih naših aktivnosti je sačuvati dušu grada, njegov duh i kulturu.Mnoge naše aktivnosti, koje već neko vrijeme realiziramo svake godine sada su već naširoko poznate, što za sobom svake godine povlači veći broj sudionika i bolju organizaciju, pojasnila je Botica Miljanović i rekla kako je program »Čestitka voljenom gradu«, koji svake godine izvodi prva hrvatska dječja folklorna skupina »Donatići« samo jedan od projekata »Muzeja u školi«.


– Surađujemo s fakultetima, drugim KUD-ovima i prijateljima iz cijele Hrvatske. Čak smo i na »Vinkovačkim jesenima« nastupili u zadarskim narodnim nošnjama iz 19. stoljeća, pohvalila se Botica Miljanović i prisjetila se razvoja manifestacije »Zadarski mir«.


Mir, tolerancija, suživot


Prije 11 godina pod okriljem »Muzeja u školi – Baština i kultura mira« u OŠ Zadarski otoci pokrenuta je manifestacija »Zadarski mir«. Kao partneri u organizaciji, manifestaciju su podržali Grad Zadar i Franjevački samostan sv. Frane u Zadru.


Zadarski mir dokument je koji je presudan za hrvatski i nacionalni identitet grada Zadra. U radu s učenicima ovakva manifestacija služi za isticanje mira, jer samo mir donosi napredak i znanje. Kroz projekt također razvijamo toleranciju i razumijevanje među učenicima te im ukazujemo na blagodati slobode i mira koji dovode do mirnog suživota.


– U 11 se godina mnogo toga promijenilo i »Mir« je danas neizostavna kulturna manifestacija u gradu, a poznata je u cijeloj državi. Ta je 1358. godina, kada je 18. veljače Zadarski mir potpisan bila prekretnica za grad, koji se polako transformirao u prosperitetan grad i jedno od najvažnijih središta kralja Ludovika, pojasnila je Botica Miljanović.


Projekt »Muzej u školi« je pokrenut s ciljem očuvanja i zaštite kulturne i prirodne baštine i podizanja svijesti najmlađih generacija o tome i kao takav djeluje već šestu godinu za redom. Manifestira se u obliku različitih programa, radionica, izložbi, obilježavanja važnih datuma u povijesti Zadra i Republike Hrvatske i drugo.


Spomendan i Alka


Prošle godine na međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija u Vukovaru promovirana je i 10. manifestacija »Zadarski mir« pod geslom »Mir i dobro«.


– Želja nam je da Zadarski mir bude spomendan, jer je bio važna prekretnica za Zadar, koji se nakon potpisivanja Mira priključio hrvatskom kulturnom miljeu. Uz puno truda i rada uspjeli smo još prije par godina »izaći iz učionice« i našu manifestaciju učiniti sastavnim dijelom gradske kulturne scene.


Ne želimo samo čuvati, već i oživotvoriti duh i kulturu grada, poručila je Botica Miljanović, naglasivši kako im u goste sljedeće godine dolaze Dubrovački trombunjeri.


Osim »Zadarskog mira«, iz OŠ Zadarski otoci poteklo je i obilježavanje »Zadarske alke« – najstarije alke u Hrvatskoj.


– Alku sada iz godine u godinu posjećuje sve više učenika. Prema povijesnim zapisima prvi se put održala davne 1346. godine, no nažalost, nije zadržala povijesni kontinuitet. Ove godine organiziramo 8. zadarsku alku, koju planiramo za 18. svibnja, a pridružit će nam se posjetitelji iz cijele županije.


Alka ne bi bila alka, bez alajčauša – Slobodana Mijolovića, predsjednika Atletskog saveza Zadarske županije i našeg dugogodišnjeg suradnika, alkarskog vojvode – Tomislava Klarića i predsjednika Čanog suda Mile Nimca, naglasila je Botica Miljanović i podsjetila kako su zadarsku alku trčali i plemići i pučani.


– Povijesna je to, folklorna i sportska manifestacija. Sve se više djece zanima za folklor i narodne običaje našeg kraja, što nam služi na čast i kao poticaj na daljnji trud, kako bi ‘Mir’ i ‘Alka’ i dalje bili sastavnim dijelom zadarskog kulturnog kalendara, zaključila je Botica Miljanović.