ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

dar Plemenitog roditelja

OŠ Š. Kožičića Benje prva u županiji dobit će prijenosni defibrilator

Autor: Marina Šaponja

18.02.2023. 10:33
OŠ Š. Kožičića Benje prva u županiji dobit će prijenosni defibrilator

Foto: STJOHNVICOsnovna škola Šimuna Kožičića Benje bit će prva škola u Zadarskoj županiji koja će dobiti prijenosni defibrilator, potvrdio je za Zadarski list ravnatelj Dražen Adžić.


– Uređaj je za školu donirao jedan roditelj. Naime, kako sam osobno predsjednik Kluba u daljinskom plivanju, po mom mišljenju primarno bi bilo da svi sportski klubovi imaju taj uređaj koji spašava živote. U Europi je to najnormalnija stvar, čak i neke škole na kontinentu to imaju, ali u našoj županiji nema niti jedna.


Do suradnje s ovim roditeljem je došlo na način da smo kroz razgovor s njim zaključili kako je ovaj uređaj potreban, čovjek je rekao kako će ga donirati za našu školu i mi smo to objeručke prihvatili. Defibrilator je naručen i trebao bi stići kroz 15-ak dana, a cijena tog uređaja kreće se od dvije do tri tisuće eura, govori Adžić dodajući kako su upute za ovaj uređaj na hrvatskom jeziku, a naručene su elektrode za odrasle osobe, ali i za djecu.
Kako je i sam sudionik sportskih natjecanja, ravnatelj ove škole objašnjava kako je obveza svakog organizatora određenog natjecanja obavijestiti policiju, zaštitare i liječnike, a kada bi prijenosni defibrilatori bili dostupni na više lokacija organizatori tih događaja organizirali bi ih bez straha od mogućih neželjenih posljedica.


– Taj uređaj bi trebali imati svi sportski centri, dvorane, Športski centar Višnjik, na primjer, plaže…., dodaje Adžić.


Defibrilator će se postaviti na ulazu u školu Benje, a u planu je i provedba edukacije među djelatnicima škole i to u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa iz Zadra o načinu njegova korištenja. Također, učenici će se educirati o radu s prijenosnim defibrilatrom, a upute o njegovom korištenju će biti objavljene i na mrežnim stranicama te škole te na njihovoj Facebook stranici.


Podsjetimo, prijenosni defibrilatori u Zadarskoj županiji najprije su postavljeni u Biogradu, nakon što je prošle godine došlo do tragičnog utapanja maloljetnika na plaži Soline u tom gradu. Grad Biograd naručio je tada tri prijenosna defibrilatora s uputama na hrvatskom jeziku, od čega su dva postavljena na plaže, a jedan ispred Gradske uprave.


Budući da njegova cijena nije prevelika, a bilo kakav pokušaj reanimacije nesumnjivo spašava živote, ovaj uređaj trebao bi biti obveza u svim javnim ustanovama te športskim centrima.