ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

veliki interes

Autolimari, instalateri, bravari i soboslikari odmah se zapošljavaju i dobro zarađuju

Autor: Robert Hrkać

20.04.2023. 10:06
Autolimari, instalateri, bravari i soboslikari odmah se zapošljavaju i dobro zarađuju

Foto: PixabayKako se primiče kraj nastavne godine, pojedine učenike uskoro čeka vrlo važna odluka o odabiru željene srednje škole. Tihomira Tomčića, ravnatelja Strukovne škole Vice Vlatkovića i Blanku Pedišić, ravnateljicu Gimnazije Franje Petrića, pitali smo očekuju li veliki interes učenika za sve programe i zanimanja koje škola nudi, te hoće li uvoditi prijemne ispite.


Tomčić naglašava kako nema problema za upis jer je interes za upis zaista velik.


Deficitarna zanimanja


– Kao i proteklih godina, interes učenika za upis u našu školu bit će velik, pogotovo nakon što smo Regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva opremili s fenomenalnom opremom. Vjerojatno ćemo i uskoro organizirati Dan otvorenih vrata u našoj školi pa da ga učenici imaju priliku i vidjeti.
S druge strane, svi naši trogodišnji programi su duboko deficitarni pa očekujemo da će upis biti dobar, dok ove godine planiramo tri četverogodišnja zanimanja. To su tehničar za računalstvo, za koji je i inače godinama veliki interes, zatim tehničar za vozila i vozna sredstva, koji je izuzetno zanimljiv pogotovo s ovom opremom kojom raspolažemo, te drvodjelski tehničar dizajner.


Potonji je program za one učenike koji su kreativni u dizajniranju namještaja, unutarnjeg prostora i sl., kazao je Tomčić.


Posebno se dotaknuo trogodišnjih programa.


– Na tržištu rada nedostaje automehatroničara, autolimara, instalatera, bravara, elektroinstalatera, elektromehaničara, vozača motornog vozila, stolara, soboslikara…, da to više ne treba ni spominjati. To su toliko deficitarna zanimanja da naši učenici odmah dobiju posao i od toga mogu jako dobro zarađivati.


Naše brojke nisu čak toliko velike, jer prema onome kolika je deficitarnost tih zanimanja, one bi trebale biti puno veće. Sigurno bismo mogli upisati više razreda nego što planiramo, no ograničeni smo s devet razrednih odjeljenja. Na ovaj način jedva stanemo u jednu smjenu, a to nam je vrlo važno, rekao je Tomčić te dodao kako ne razmišljaju o uvođenju prijemnih ispita.


– Nemamo potrebe da na taj način selektiramo naš upis koji ide sasvim dobro. Svjesni smo ocjena s kojima ta djeca dolaze. Također, svjesni smo i hiperinflacije odlikaša. U Hrvatskoj imamo jednu nenormalnu situaciju da imamo više od 50 posto odlikaša, što je uistinu nemoguće.


Međutim, kod strukovnih škola nisu bitne samo ocjene. Tu su bitne njihove vještine i motivi. Netko može biti učenik s prosjekom 5.0, ali da mu nešto u segmentu informatike i programiranja ne ide od ruke. I taj odlikaš tada neće biti tako dobar tehničar u računalstvu kao netko tko ima možda i niže ocjene, ali radi s računalima ‘čuda’.


Ako bi uopće razmišljali o prijemnom ispitu za trogodišnje škole, najprije bismo ga uveli za automehatroničare i elektroinstalatere. Tako bi djeca pokazala vještine i sklonosti za ta zanimanja, naglasio je Tomčić te naveo i određene propuste u sustavu e-Upisa.


Bodovni prag iznad 70


– Oni (e-Upisi) su dobro osmišljeni i nama olakšavaju upis. No, postoji i jedan veliki minus kod njega, a to je da 10 ili 15 posto učenika upiše i završi one trogodišnje programe koje ne žele raditi u životu. Najbolji primjer je sljedeći. Za zanimanje automehatroničara upisujemo 33 učenika, a čak se 120 prijavi za taj smjer.


Međutim, od onih 33 koje primimo, nisu oni svi kojima je prioritet bilo to zanimanje. Tako su zauzeli mjesto nekome tko od malih nogu to želi. Ostalih 80 koji se nisu uspjeli upisati sustav ubaci u neka sasvim druga zanimanja koja oni jednostavno ne vole i ne žele, ali se za to moraju školovati.


I onda je jasno da u obrazovanju bude problema za njih, za škole i za sve nas. To je jedna negativna posljedica e-Upisa, zaključio je Tomčić.


Ravnateljica Gimnazije Franje Petrića, Blanka Pedišić, kazala je da svatko tko je mislio imati prijemne, to je morao negdje objaviti i pitati suglasnost. Osvrnula se i na proces upisa.


– Za upise je prerano za bilo kakva predviđanja, a što se tiče broja učenika, maksimalno ih može biti 24 po razredu. To je sve što mi znamo za sada, ali očekujem da interes bude kao i dosadašnjih godina. U svibnju čekamo odluku o upisu u srednje škole, a ta odluka je ista svake godine osim u broju učenika.


Inače, ni ove godine Gimnazija Franje Petrića neće imati prijemni kao uvjet za upis. Bodovni prag za upis je iznad 70, što je već prisutno par godina, a upisujemo dva razreda općeg smjera te dva razreda prirodoslovno-matematičkog smjera, istaknula je Pedišić.