ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Superkup ABA lige

Zadar bez Božića poražen od Budućnosti

Autor: Andrija Dešpoja

18.09.2023. 20:22
Zadar bez Božića poražen od Budućnosti

Foto: Dragana Stjepanović/KK Budućnost VOLI/ABA liga



Prvu službenu utakmicu ilitiga generalnu probu pred nadolazeću sezonu košarkaši Zadra sigurno će htjeti što prije zaboraviti. Kao i njihovi navijači. Četvrtfinalni ogled Superkupa ABA lige u Podgorici bez ikakvih problema otišao je na stranu Budućnosti (70:58) koja je takoreći s pola gasa i potpuno neuigrana zatvorila sve prilaze košu momčadi Danijela Jusupa i tako se plasirala u polufinale gdje će igrati protiv pobjednika danas kasno odigranog dvoboja između Studentskog centra i FMP-a. Zadrani će danas u razigravanje od 5. do 8. mjesta, a prvi protivnik bit će im poraženi iz okršaja sastava iz Železnika i podgoričkih studenata.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/KK Budućnost VOLI/ABA liga


U pretpremijeri sezone protiv Budućnosti Jusup je bio prisiljen izaći bez svojeg najboljeg igrača Luke Božića, pa se unaprijed osjećala napadačka suša Zadra koja ga je pratila praktički cijelim tijekom dvoboja, što će najbolje posvjedočiti podatak da se za tri gađalo jalovih 11.5 posto, tj. tek tri trice od 26 pokušaja su pronašle svoj cilj.


Pomoć suigrača


Prvo poluvrijeme je posebno bilo siromašno, a gosti su pritom imali velikih problema s realizacijom. Bez udarne igle i najkorisnijeg igrača prošlosezonske ABA lige napad Zadra je poprilično štekao, a pogotovo je problem predstavljao vanjski šut koji je za prvih 20 minuta bio poražavajući (0-8). I svemu tome unatoč Budućnost nije uspjela iskoristiti taj period igre da i ranije zaključi pitanje pobjednika. Odnijeli su domaćini na odmor samo šest poena plusa (33:27), imali su triput i sedam viška (25:18, 29:22, 31:24), no momčad Danijela Jusupa uspijevala je donekle iskompenzirati svoju impotentnu artiljeriju s velikom borbenošću, pa su zaradili čak 12 izlaza na liniju za bacanja, a gotovo sve ostale koševe, njih 16, zabili su iz reketa.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/KK Budućnost VOLI/ABA liga




Dominirali su u nekim trenucima pod gostujućim košem Lovro Mazalin i Dario Drežnjak koji su za prvi dio odnijeli titule najefikasnijih u gostujućim redovima s devet i osam ubačaja, no izostala je pomoć suigrača za efektniji uvod u Superkup ABA lige. Strateg domaćih Petar Mijović je na drugoj strani u širem izboru, od čak 11 igrača koje je ubacio u igru, dobio od svakog po nešto, a u bazenu od čak sedam Amerikanaca najviše je dobio od Andrije Grbovića koji je predvodio listu strijelaca sa sedam pogodaka.


Ista priča u nastavku


Činilo se da će se Podgoričanima osvetiti jedan mlaki pristup u prvom dijelu kada nisu adekvatno kaznili loš šuterski dan Zadrana koji su pak otvorili nastavak s napadačkim preobražajem, no nije zadugo potrajao. Drežnjak je prvom gostujućom tricom vratio svoje u egal (36:36), ali uslijedio je uraganski odgovor igrača Budućnosti koji serijom 14:2 preko Petra Popovića, Jacoreya Williamsa i McKinleya Wrighta IV pokazat će se malo kasnije neuhvatljivo bježe na 12 viška (50:38). Bio je to udarac od kojeg se nisu uspjeli oporaviti Jusupovi štićenici. Rak ranom se i dalje pokazivala realizacija, kojoj nije bilo naznake boljitka ni u završnoj dionici. Budućnost je počela mirno privoditi dvoboj kraju, a i preširoka klupa domaćina morala je u tom jednom opuštenijem dijelu doći na svoje.


Marvin Jones (KK Budućnost VOLI)

FOTO: Dragana Stjepanović/KK Budućnost VOLI/ABA liga


Ubojiti šuter Fletcher Magee dvjema tricama je podigao “Đetiće” na 14 plusa (59:45), nadovezao se i Vladimir Mihailović s nekoliko pogodaka, dok je na gostujućoj strani konačno netko uspio pogoditi tricu izuzev Drežnjaka, pošlo je to za rukom Krševanu Klarici, ali slaba je to bila utjeha za ukupno jako loš dojam Zadra u Morači. Drežnjak je s 14 koševa bio jedini iole raspoložen Zadranin u crnogorskoj metropoli, Ramljak je dodao 12 uz šest skokova, dok je Mazalin ubacio 11 poena.


Partizan i Igokea prvi polufinalni par


Prvak ABA lige Partizan rutinski se dočepao polufinala Superkupa, svladavši Megu s 89:78 (25.25, 26:18, 16:24, 22:11). Odluka o pobjedniku pala je u posljednjoj četvrtini u koju se ušlo s poravnatim rezultatom (67:67), ali je onda kvaliteta sastava Željka Obradovića ipak prevagnula. Kod Partizana su najefikasniji bili James Nunally s 13, Frank Kaminsky s 12, PJ Dozier s 11 te Uroš Trifunović, Kevin Punter i Zack Leday.s po 10 poena. Kod Mege bolji od ostalih bio je Andrija Jelavić s 21 košem, a pratio ga je Nikola Đurišić s 14 poena. U polufinalu “crno-bijeli” će se sučeliti s Igokeom koja je iznenadila Cedevitu Olimpiju sa 75:65 (27:17, 17:15, 18:21, 13:12). Igokeu su do pobjede predvodili Nikola Tanasković s 14 i Dragan Milosavljević s 13 poena, dok su Marko Jošilo i Nikola Marić ubacili po 10 poena. U momčadi Cedevite Olimpije najbolji je bio Karlo Matković koji je ubacio 21 koš uz 12 skokova. Uz njega, jedini s dvoznamenkastim učinkom u poraženoj momčadi bio je Jaka Blažič sa 16 poena.