Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ABA SUPERKUP

Zadar u Podgorici utakmicom protiv Budućnosti otvara novu sezonu

Autor: Paulo Sarić

18.09.2023. 11:07
Zadar u Podgorici utakmicom protiv Budućnosti otvara novu sezonu

Foto: Mate Komina



Tri i pol mjeseca otkako su pred prepunim Krešinim domom podigli pehar namijenjen prvaku Hrvatske, košarkaši Zadra vraćaju se natjecateljskim obvezama. Točno 106 dana nakon treće utakmice finala doigravanja domaćeg prvenstva igrači Danijela Jusupa kreću u »nove radne pobjede«. Ovoga puta – regionalne. Danas u Podgorici kreće četvrto izdanje Superkupa ABA lige, natjecanja koje se nakon tri godine izbivanja uzrokovanog pandemijom covida-19 vraća u kalendare najboljih košarkaških klubova regije. U Podgorici će se okupiti sedam od osam najbolje plasiranih momčadi prošlosezonskog izdanja ABA lige, s izuzetkom Crvene zvezde koja je odustala od natjecanja, a sve momčadi će u glavnom gradu Crne Gore odigrati po tri utakmice. Neki će pritom krenuti »otvorenih karata« i pokušati doći do prvog trofeja u sezoni, dok će drugi iskoristiti podgoričke dvoboje za posljednje provjere pred početak domaćih prvenstva i ligaškog dijela regionalnog natjecanja. Zadar spada u drugu kategoriju te će tri okršaja u Morači pokušati iskoristiti ne bi li stavio završnu glazuru na pripremni ciklus i što je moguće spremniji dočekao kraj rujna i gostovanje kod Budućnosti, a zanimljivo je da će igrači Danijela Jusupa upravo protiv crnogorskog prvaka otvoriti nastup i na ovogodišnjem Superkupu.


– Iza nas je pet pripremnih utakmica koje su nam dosta pomogle. Koliko god je veliki broj igrača ostao s nama od prošle sezone, momčad je prilično nova te će trebati vremena da se svi uklope. Susreti koje nam slijede će biti dobra prilika da se dodatno uigramo. U posljednjih mjesec i nešto smo jako kvalitetno trenirali te spremni dočekujemo početak sezone – kazao je Arijan Lakić u najavi podgoričkog turnira.


Bez pritiska


Zadrane je ždrijeb na otvaranju spojio s domaćinom, nakon čega slijede još dvije utakmice u dva dana, sve protiv regionalne elite. Velik je to zalogaj u »mladoj« sezoni, no rezultatskog pritiska nema, već se u Podgoricu ide s ciljem pružiti što je moguće bolje partije i vidjeti što još treba »uglancati« pred početak ligaškog dijela sezone.




– Pogledali smo Budućnost na Memorijalnom turniru Mirza Delibašić u Sarajevu. Riječ je o jako kvalitetnoj momčadi koja će i ove sezone, kao i svake, imati snažan igrački kadar. Suparnik je na parketu vjerojatno drugačiji nego na filmu, no dobro ćemo se pripremiti i očekujem pravu utakmicu – podvukao je Lakić.


Iza košarkaša Zadra je naporno pripremno razdoblje koje je odrađeno po već prokušanom receptu. U prvom dijelu priprema naglasak je bio na postavljanju baze, dok se u drugom prionulo specifičnim treninzima ne bi li momčad što je moguće spremnija dočekala brojne izazove koje ju očekuju.


– Premda je ostao velik broj igrača od lani, rano smo počeli s pripremama, što je jako dobro jer nas očekuje naporna i zahtjevna sezona. Do sada smo odigrali pet pripremnih utakmica, a sada nam slijedi Superkup na kojem ćemo imati dodatne tri provjere, s kojima ćemo zaokružiti sliku. Činjenica da igramo tri utakmice u tri dana nam otežava posao, na kako nama tako i drugima. Morat ćemo kalkulirati s minutažom i dati priliku svim igračima te očekujem da ćemo nakon turnira imati kompletnu sliku o momčadi i očekivanjima od nove kampanje – izjavio je trener Danijel Jusup, koji nije želio stavljati veliki pritisak na svoje momke.


– ABA liga teško natjecanje, pa je samim time i Superkup. Zadar je lani za cilj imao borbu za osvajanje dva domaća trofeja i ostanak u ABA ligi. Pošto je momčad slična kao i prošle sezone, ne vidim razlog zašto bi se ciljevi posebno mijenjali.


Foto: MATE KOMINA


Struktura momčadi


Kao ni prošlog, strateg Zadra ni ovoga ljeta nije mogao čitavo vrijeme računati na sve igrače s kojima će krenuti u sezonu. Luka Božić se pripremama priključio dva tjedna nakon njihovog početka, dok su Dario Drežnjak i Lovro Mazalin jedno vrijeme bili s hrvatskom reprezentacijom. Doduše, i prošle godine je bila slična situacija. Božića se čekalo, Sani Čampara je ljeto proveo s reprezentacijom Bosne i Hercegovine s kojom je nastupio na EuroBasketu, dok je Juan Davis svoj potpis na ugovor stavio tek 22. rujna.


– Lani nam se Božić pridružio i kasnije nego ove godine, no s druge strane tada smo na Drežnjaka mogli računati od samog početka priprema, dok ove godine, kao ni Mazalin, nije prošao bazični dio. Ipak, to je nešto s čime se susreću i druge momčadi. Takve probleme svi imaju i to ne bi trebalo stvoriti posebne poteškoće po pitanju uigranosti. Naravno, na umu trebamo imati činjenicu da pripreme obično preveniraju učestalost ozljeda tijekom sezone i na to ćemo trebati obratiti pozornost – rekao je Jusup.


Momčad je godinu dana starija i bogatija za iskustvo zajedničkog igranja, no u odnosu na prošlu sezonu ipak je donekle promijenjena struktura onoga što će Zadar pružati na parketu. Leona Šantelja, Juana Davisa i Sanija Čamparu su zamijenili Patrik Jambrović i Lovro Mazalin, dok je treća pozicija rezervirana za iskorak mladih igrača.


– Struktura momčadi je drugačija jer su Šantelj i Davis bili igrači s visokim šuterskim rangom, dok Mazalin puno više voli igrati leđima. Što se trkačkog dijela tiče tu smo negdje jer su i Šantelj i Davis jako dobro trčali, no zbog dolaska novih lica ponešto će se promijeniti koncepcija igre. Lopta će se više spuštati unutra za igru leđima, dok će neki igrači koji su prošle sezone igrali bliže košu sada zbog toga morati biti udaljeniji od njega. Odlučili smo smanjiti rotaciju te će momci koji su lani bili deseti, 11. i 12. igrač sada biti deveti, deseti i 11., čime će im se otvoriti prostor za veću minutažu. Tu praksu ćemo imati i na turniru u Podgorici te ćemo tamo vidjeti gdje smo tanki i što još trebamo dodatno popraviti. Jako će bitno biti kako će mladići reagirati, jer ako ne budemo imali devet-deset igrača koji mogu participirati u rotaciji nećemo moći držati željeni intenzitet te ćemo morati usporiti igru – zaključio je Jusup.


Utakmica Budućnosti i Zadra na rasporedu je u 18 sati u dvorani Morača, uz izravan prijenos na Arena Sportu.


Foto: ZVONKO KUCELIN/KK ZADAR/ABA LIGA