Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

o pripremnom razdoblju

Krševan Klarica: Primarni zadatak je maksimalno se spremiti

Autor: Andrija Dešpoja

15.09.2023. 14:14
Krševan Klarica: Primarni zadatak je maksimalno se spremiti

Foto: Luka Jeličić



Mjesec i pol pripremnog razdoblja je iza košarkaša Zadra, u kojem se natiskalo i pet prijateljskih ogleda s učinkom od četiri pobjede i jednog neriješenog rezultata. Iako se kada su pripremni pokusi u pitanju rezultatima ne gleda u zube, za momke Danijela Jusupa zasigurno je optimistična činjenica što će u naredni tjedan koji donosi i prvu službenu utakmicu nove sezone, onu u sklopu Superkupa ABA lige u Podgorici, gdje će u četvrtfinalu odmjeriti snage s domaćinom Budućnosti, ući bez okusa poraza.


Doduše, visjeli su o niti Zadrani u nedavnom blok programu u Sarajevu gdje su odigrali dvije probe s Bosnom. Sarajevski »Studenti« pošteno su namučili Jusupovu družinu, natjeravši je da u obje utakmice sustiže velike zaostatke, a s kakvim su se dojmom iz bosanskohercegovačke metropole vratili košarkaši Zadra pokušao je dočarati 19-godišnji bek-šuter Krševan Klarica koji se u drugom sarajevskom srazu pokazao bitnim čimbenikom u sustizanju minusa od 17 koševa u drugom poluvremenu.


– Iza nas je mjesec i pol dana priprema u koje smo krenuli početkom kolovoza jednim miksom rada na vanjskim terenima na Banini i u dvorani s individualnim treninzima, pretežito u teretani. Potom smo se u potpunosti preselili u dvoranu, uslijedila nam je vrlo brzo i ta prva pripremna utakmica s Brigham Young Universityjem, pa i Memorijalni turnir Tomislav Knežević na kojem smo odigrali s Alkarom i Šibenkom.




Proteklog vikenda smo imali dvije provjere u Sarajevu protiv Bosne koje su bile poprilično fizički zahtjevne. Malo nas je Bosna i iznenadila, jer smo u prvoj utakmici dobro krenuli, pa upali u »crnu rupu« u drugoj četvrtini. U nastavku smo zaigrali puno bolje i na koncu preokrenuli rezultat u svoju korist.


Druga utakmica je bila još izazovnija, pogotovo jer je domaćin vodio sa 17 razlike na poluvremenu, no mi smo se uspjeli vratiti i izvući se na kraju bez poraza. Sigurno da smo mogli bolje odigrati, no opet koliko god nije dobro što smo se mučili većim dijelom obje utakmice, dobra je stvar što smo pokazali karakternu crtu da smo u stanju nadoknaditi veliki minus i to će nam iskustvo sigurno koristiti poslije tijekom sezone – istaknuo je mladi Klarica minuli rad u pripremama za novu sezonu, a svojevrsna generalna proba Jusupovim momcima slijedi u ponedjeljak u Podgorici na Superkupu regionalne lige.


Podgorički Superkup


– Ostalo nam je još nekoliko dana do nastupa na Superkupu, prema Podgorici krećemo u nedjelju i cilj nam je spremiti se što je bolje moguće za tu prvu službenu utakmicu ove sezone protiv domaćina Budućnosti.


Idealna nam je to prilika da vidimo gdje se nalazimo u konkurenciji najboljih sastava regionalne lige, izuzev Crvene zvezde koja jedina iz lanjskog Topa 8 neće nastupiti na Superkupu.


Forte Zadra u nadolazećoj sezoni sigurno je činjenica da se zadržala praktički cijela momčad iz prethodne sezone. Jedini koji nisu ostali na Višnjiku su Sani Čampara i Juan Davis, ali su zato stigle alternacije u vidu Lovre Mazalina i Patrika Jambrovića.


– Svi se jako dobro znamo i što se tiče kemije unutar svlačionice imamo idealnu situaciju. Mislim da je to jako bitno. Za razliku od lani nema Sanija i Juana, ali su se zato i Lovro i Patrik jako brzo uklopili u to naše zajedništvo.


Radi se o kvalitetnim momcima, i na terenu i izvan njega, te se svi nadamo da ćemo nastaviti ići dobrim putem i u službenom dijelu nove sezone. Naša misija je ostala ista, moramo naporno raditi, trenirati, svi se uhvatiti za jedan štap i ako se budemo toga pridržavali ne sumnjam da ćemo biti na tragu naših igara iz prošle sezone.


Težak raspored očekuje Zadar na otvaranju sezone. Dvaput zaredom se ide u Podgoricu, ali i u domaćem prvenstvu se otvara s dvama gostovanjima.


– Istina, jako nam je težak raspored na otvaranju. Idemo u goste četiri puta zaredom, a u Podgorici ćemo u naredna tri tjedna biti čest gost, jer pored Superkupa imamo u prva dva kola i Budućnost i Studentski centar na strani. Tu su i dva gostovanja u Premijer ligi, s tim da nas odmah u prvom kolu čeka sudar s Cibonom.


Neće biti nimalo jednostavno, no što je tu je, bez obzira na činjenicu da nećemo neko vrijeme igrati u svojoj dvorani mislim da možemo već na početku pokazati naše najbolje lice. Naravno, nešto će se pitati i naše protivnike.


Pritisak isti


Za razliku od prošlog, ovog ljeta se podigla ljestvica očekivanja. Gro momčadi se zadržao, dodano je dvoje kvalitetnih prinova i apetiti navijača su sigurno malo porasli. Osjeća li se u svlačionici jači pritisak nego pred godinu dana, s obzirom na to da ove sezone nećete biti nepoznanica protivnicima i da će se svi dodatno »ložiti« na Zadar?


– Pritisak je po meni uvijek isti, tako da ne vidim neku posebnu razliku u odnosu na lani. Osobno ne osjećam neki pritisak pred utakmice, bez obzira na protivnika. Bitan je fokus koji nas odvlači od nekih situacija izvan terena, kao što se i pokušavamo koncentrirati samo na sljedećeg protivnika.


Svaka je utakmica za sebe i primarni zadatak svih nas igrača je da se maksimalno spremimo na sve ono što trener zahtijeva i da pružimo svoj maksimum na terenu – kazao je Klarica, koji smatra da će u novoj sezoni konkurencija biti osjetnije ozbiljnija u odnosu na prošlu.


– Što se tiče ABA lige nema tu loših momčadi. Svaka utakmica je jaka i u nijednoj se ne mogu unaprijed upisati dva boda. Naravno, kao i svake godine i ove će iskakati Partizan i Crvena zvezda koji će kotirati visoko i u jednoj Euroligi, a kamoli ne u regionalnoj ligi…


Do njih su Eurokup sastavi poput Budućnosti i Cedevite Olimpije, ali i drugi su vrlo kvalitetni. U domaćem prvenstvu standardno će nam najveći takmaci biti Split i Cibona koji su podosta mijenjali »rostere« u odnosu na lani, ali sigurno će biti konkurentni i boriti se za domaće trofeje – zaključio je Klarica.