Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Jusupova desna ruka

Toni Dijan nakon osvajanja Kupa: Sinergija karakternih igrača i navijača je naša dobitna kombinacija

Autor: Andrija Dešpoja

23.02.2024. 18:11
Toni Dijan nakon osvajanja Kupa: Sinergija karakternih igrača i navijača je naša dobitna kombinacija


Pored činjenice da je roster Zadra u odnosu na prošlu sezonu doživio jako male promjene i da se na Višnjiku održao gro šampionske momčadi, situacija u stručnom stožeru nije bila na sličnom tragu jer su za razliku od lani na klupi ostala tek dvojica starosjedilaca, trener Danijel Jusup i njegova desna ruka Toni Dijan, dok su Stipu Kuliša i Tomislava Ružića zamijenili Ivan Barančić i Boris Kovačević. Tako je do trofeja, i to drugog u samo osam mjeseci razmaka, uz kormilara zadarskog broda stigao i njegov noštromo koji se prvenstveno oduševio navijačkom podrškom koju su košarkaši Zadra imali na Gripama.


– Bila su četiri jako intenzivna dana u Splitu gdje smo morali proći najteži put do onoga čemu smo se svi nadali. Pobijedili smo tri najkvalitetnije momčadi u Hrvatskoj, bilo je jako teško, međutim na kraju se sve isplatilo. Osvojili smo trofej, imali smo ogromnu podršku navijača koji su nam priredili nevjerojatan doček. Sami povratak iz Splita je svima nama bio jedan veliki doživljaj, ljudi su nas čekali na naplatnim kućicama u Dugopolju, pratili su nas cijelim putem prema Zadru, a kada smo u dva ujutro došli na Narodni trg, uspeli se na balkon Gradske vijećnice i vidjeli da nas je toliki broj navijača čekao da se pojavimo, onda smo zapravo shvatili da smo napravili nešto veliko – osvrnuo se prvi Jusupov asistent na atmosferu koja je pratila košarkaše Zadra sve dane završnice, a bilo je itekako vidljivo na njihovim licima da ih navijačka podrška gura preko granica izdržljivosti.


Boris Kovačević, Marko Štrbac i Toni Dijan (KK Zadar)


Neprocjenjiva podrška


– Ta podrška je nama neprocjenjiva. Ona daje igračima jednu dodatnu energiju, pogotovo u teškim situacijama u koje smo upadali tijekom svih triju utakmica. Naši navijači kada dođu na gostujući teren u velikom broju donesu nam taj tzv. vjetar u leđa i onda je sve nekako lakše. Zato stvarno velike zasluge za ovaj trofej Krešinog kupa imaju naši navijači koji su u sve tri utakmice završnice napravili na Gripama domaću zadarsku atmosferu. Kod mene se, u finalu kada je u dvorani bilo preko dvije tisuće Zadrana, probudio taj stari osjećaj iz Jazina, taj huk s tribina od kojeg se naježiš i koji gura svih nas da idemo daleko preko maksimuma, dok protivnika sputavaju.




Naravno, pored vojske navijača koji su držali budnost i uvelike pomogli u osvajanju trofeja, teško je zaobilazna činjenica da pod sobom imate skupinu kvalitetnih, ali i vrlo karakternih igrača. Jer da nije tako, onda ne biste godinu i pol dana suvereno vladali hrvatskom košarkaškom scenom te u regionalnoj ligi bili odmah iza najjačih momčadi, koje imaju i preko deset puta veće budžete.


– Ovaj roster je slagan tako da se, uz određene košarkaške kvalitete, prvenstveno vodilo računa o karakteru momaka koji već sezonu i pol pokazaju da su najbolji kada je to najpotrebnije. Igrači su stvarno dali svoj maksimum, izvukli su iz sebe sve što su imali i ta sinergija kvalitetnih i karakternih igrača s navijačima je zapravo naša dobitna kombinacija.



Zanimljivo, hijerarhija trenera Jusupa je takva da je najveći teret na završnici kupa pao na leđa šestorice nositelja, dok su ostali igrači stali u njihovu službu te se nije moglo primijetiti neko posebno razočaranje tih tzv. rezervista što često dobivaju tek mrvice na terenu.


– Ovosezonska, kao i prošlosezonska, momčad Zadra funkcionira tako da nema nezadovoljnih pojedinaca u svlačionici. Nema negativnosti, već je svaki od njih preuzeo svoju ulogu koja je bitna, bez obzira jesu li na terenu ili izvan njega. Svaki kotačić je bitan da bi sistem funkcionirao, tako je bilo dosad, a tako će biti i dalje.


Put prema Krešinom trofeju bio je posut s dosta trnja, s obzirom na to da ste morali rušiti redom najjače sastave. Ipak, probijanje leda u četvrtfinalu protiv Splita je u potpunosti usmjerilo događanja u preostalim dvjema utakmicama.


– Svaka utakmica je bila teška, ali ta sa Splitom je nosila najveće breme jer smo i lani kup završili s gorkim okusom nakon četvrtfinala gdje nas je dopao također najteži protivnik, Cibona. Momčad Splita je stvarno odlična i do kupa su bili u jako dobroj formi, međutim mi smo bili taktički i mentalno spremni da ih pobijedimo. Nakon te pobjede bilo je sve nekako lakše.


Konstanta


Ono što je bilo očito u sva tri kup okršaja da se protivnici iznimno teško nose s fizičkom igrom Zadra, kao i s preuzimanjima u obrani te branjenju »low-post« igre.


– Teško mi je komentirati druge momčadi, no polazeći od nas činjenica je da smo momčad koja ima konstantu i uvijek igramo s jednakim intenzitetom, i to sastavi u hrvatskom prvenstvu, ali i dosta abaligaških sastava, teško prati. To je naša i kvaliteta jer ako sagledamo prošlu sezonu i dosad odrađeno u ovoj, primjetno je da nemamo velike oscilacije u igri, što je zapravo plod kvalitetnih treninga. Tako da imamo tu sposobnost dugo trajati u intenzitetu koji onda nije dobar za protivnika. Forte ove momčadi je obrana, skok i trčanje. Tako je i trener slagao roster, dok i u napadačkom dijelu imamo dosta momaka koji mogu stvarati višak i onda se gađa najslabija obrambena karika kod protivnika i tako ga dovodimo u teške situacije.


Polovica puta je iza vas te slijedi krešendo sezone u kojem će se sigurno htjeti otići do kraja u hrvatskom prvenstvu, dok će Zadar imati još toga poprilično za reći i u ABA ligi.


– Ni dosad nismo najavljivali neke velike stvari, a bila to floskula ili ne, mi stvarno idemo iz utakmice u utakmicu i ne gledamo preko toga. Činjenica je da igramo dobro, trenira se i ponaša se kako treba, rezultat je također dobar, i na osnovu toga se nadamo da ćemo odraditi drugi dio sezone nalik prvome. Pa ćemo na koncu vidjeti gdje će nas to onda i odvesti.


Ono što je prvo na meniju nakon kratke pauze jest tjedan s čak tri utakmice. Prvi suparnik je Škrljevo u utorak na Višnjiku, pa u goste u petak stiže Split, dok se kraj tjedna dočekuje na parketu Dubrave. O Splitu koji je najteži izazov u ovom trodijelnom programu ipak se ne razmišlja dok se ne odradi Škrljevo.


– Malo smo se uspjeli odmoriti, imali smo tri do četiri dana slobodnog, tako da smo napunili baterije, a uoči nastavka sezone koji nas očekuje već sljedećeg tjedna nekako smo se najviše koncentrirali na kondicijski dio. Inače su jako opasne utakmice koje dolaze nakon pauze pa tako moramo ozbiljno pristupiti prvom protivniku, Škrljevu, a kada to odradimo onda se okrećemo narednim utakmicama, među kojima je abaligaški sraz sa Splitom sigurno bitan – zaključio je Dijan.