Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

senator kluba

Karlo Žganec o osvajanju Kupa: Od svih šest trofeja, ovaj je najdraži

Autor: A. Dešpoja, Š. Ćurko

20.02.2024. 14:30
Karlo Žganec o osvajanju Kupa: Od svih šest trofeja, ovaj je najdraži

Foto: Mislav Klanac



Biti članom košarkaškog kluba Zadar znači da se pored osnovnog zanimanja, a to su pak treninzi i utakmice, mora biti spreman i na proslave s navijačima. To je nešto neizbježno, naravno pod uvjetom da ta momčad Zadra osvaja trofeje. A ova momčad koju je na Višnjiku pred nešto više od godine i pol okupio Danijel Jusup itekako je naviknula navijače na redovita slavlja.


U tim ceremonijama već se kao ribe u vodi snalaze Jusupovi senatori poput Karla Žganeca koji i u slavlju daje sve od sebe kao što daje i na parketu, pa nije ni ovog puta izostao njegov stopostotni angažman na balkonu Gradske vijećnice gdje se pjevalo, plesalo te skandiralo do duboko u noć nakon što se sa suigračima vratio iz Splita s peharom Kupa Krešimir Ćosić.


Potpora navijača


A imalo se što i slaviti, jer grad košarke ponajviše voli pobjednike, posebno kada njihov Zadar na ovako težak način dođe do trofeja kao što je bio slučaj na završnici na Gripama gdje su Jusupovi momci morali odigrati tri iznimno teške utakmice, protiv najjačih mogućih protivnika.




– Nije bilo lako, i prva utakmica sa Splitom, pa polufinale s Cedevitom Junior i onda finale s Cibonom. U četiri dana tri takve utakmice odigrati je uistinu zahtjevno, no izvukli smo snagu i uz potporu naših nevjerojatnih navijača na koncu smo došli do zasluženog trijumfa.



Bilo je jako iscrpljujuće, jer smo i prije kupa morali čak četiri puta na parket u samo osam dana, ali ponovno smo pokazali da smo najbolji kad je najpotrebnije, kao što smo pokazali i kvalitetu – kazao je centar Zadra prije izlaska na bis pred krcatim Narodnim trgom u sitne nedjeljne sate.


Njemu je, pak, ovaj Krešin kup bio čak šesti osvojen u karijeri, kao što je bio i Lovri Mazalinu. Ali, Žganec je odmah otklonio jedan od najčešćih odgovora, da su mu svi trofeji podjednako dragi.


Ipak je pet kupova koje je osvojio u nizu u dresu Cedevite bilo nešto očekivano jer je tadašnja momčad Emila Tedeschija bila neprikosnoveni vladar hrvatske košarke, a ovaj pehar i onaj naslov prvaka Hrvatske osvojen prošlog ljeta ipak su izboreni iz jedne podređenije pozicije u odnosu na konkurenciju.


– Da, ovo mi je šesti trofej Krešinog kupa, lijep je to osjećaj. No, ovaj mi je sigurno najdraži jer sam u onih pet osvojenih s Cedevitom bio uvijek izraziti favorit. Gušt je ovako osvojiti jer imaš s kime proslaviti i vidiš da to znači isto toliko puno svim ovim ljudima.


Veliko im hvala i nadam se da ćemo im pružiti još ovakvih zadovoljstava i da ćemo ponovno zajedno slaviti – bez rezerve je Žganec odgovorio koji mu je trofej kupa najdraži, a kako i ne bi bio kada je ždrijeb ove sezone Zadranima donio najteži mogući put do naslova.



Težak put


U svakoj od tri utakmice trebalo je biti na maksimumu i u svakoj se protivnik našao u dobrim situacijama, ali karakter pobjednika u Jusupovoj svlačionici ipak je donosio na kraju prevagu.


– Dobili smo tri najteža protivnika, ali zato ovaj trofej dobiva na dodatnoj draži. Najveći test smo imali u četvrtfinalu protiv domaćina, potom smo morali izvlačiti pobjedu protiv šuterski raspoložene Cedevite, a svima je znano koliko je uvijek teško igrati s Cibonom, koja je bez obzira na skraćeni roster momčad koja je već dulje vrijeme na okupu i to im donosi samopouzdanje kao i rasterećenje od rezultata.


Uz to su imali puno lakši put do finala, nisu doživjeli takva pražnjenja kao što smo mi, tako da nas je dočekala jedna vrlo zahtjevna utakmica. Na kraju je presudila naša kvaliteta kao i naša vojska navijača na splitskim tribinama – u jednom dahu kazao je 28-godišnji igrač koji je u Jusupovom sustavu jedna od najčvršćih karika.



Obrambeno besprijekorno odrađuje svoju ulogu, često i onaj prljavi posao koji se teško može primijetiti u statističkim kategorijama, dok je i u napadu potvrdio svoju ubojitost, posebno se to odnosi na finale u kojem je sudjelovao s 15 koševa i čak četiri pogođene trice.


Forma na individualnom planu, ali i na momčadskom, je definitivno u uzlaznoj putanji, i sve su to jako dobre vijesti pred odlučujući dio sezone gdje Zadrane očekuje vrlo vjerojatno doigravanje regionalne lige kao i završnica Premijer lige.


– Digli smo se u pravo vrijeme, ali prije svega moramo ostati prisebni, duga je sezona i ima puno tih faktora koji odlučuju. Naš zadatak je nastaviti vrijedno raditi i ostati skromnima, pa će doći i dobri rezultati. Ove sezone smo krenuli još početkom kolovoza i mukotrpan rad se uvijek na kraju isplati.


Nismo izgledali na početku dobro, loše smo otvorili ABA ligu, ali prije svega smo vjerovali u našeg trenera Jusupa koji je sve dobro posložio i ima naše maksimalno povjerenje. Počeli smo kako je sezona odmicala dizati našu sportsku formu, stigle su brojne pobjede, ali sve je to ništa ako ne odradimo završni dio na najbolji mogući način.


Zato je bitno da ostanemo skromni i da upremo još jače nakon proslave Krešinog kupa – konstatirao je za kraj centar Zadra.


Smireni i hladne glave


Ono što nekako najviše krasi momčad Zadra je smirenost koju pokazuje na parketu, pa se primjerice nije mogla osjetiti nervoza ili nemir u teškim situacijama u dijelovima dvoboja sa Splitom i Cedevitom Junior. Prisebnost i nepaničarenje u teškim situacijama je uistinu odlika najboljih.


– Na terenu nisam osjećao neki presing ili nervozu. Poprilično smo dugo na okupu, znamo svoju kvalitetu, i uz ovakve karakterne suigrače sve je lakše. Tako je i slagana momčad da može igrati na jednom visokom nivou i da kada ne idu stvari na naš mlin imamo tu snagu izvući se. Tako je bilo i protiv Splita koji je poveo pred završnih pet minuta, i protiv Cedevite od koje smo gubili na poluvremenu deset razlike. Ostali smo smireni i hladne glave i znalački smo privodili utakmice kraju – istaknuo je Žganec.