Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ABA liga

Božić i treći tjedan zaredom najkorisniji igrač kola

Autor: Andrija Dešpoja

02.11.2023. 10:09
Božić i treći tjedan zaredom najkorisniji igrač kola

Foto: Mate Komina



Luka Božić nastavio je svoj niz titula za najkorisnijeg igrača i u petom kolu ABA lige, čime je potvrdio nepisano pravilo da je svaku pobjedu sastava Danijela Jusupa zaključio MVP titulom za igrača kola. Nakon što mu je to pošlo za rukom u trećem i četvrtom kolu poslije slavlja svoje momčadi nad Mornarom i Krkom, bjelovarski košarkaš ponovio je sve i u petom kolu u kojem je Zadar deklasirao Cibonu u Krešinom domu s 91:64. Božić je uspio u hrvatskom derbiju nadmašiti i samoga sebe s najvećom valorizacijom ove sezone, dosegnuvši 43 indeksna poena, tj. zagrebačkim »Vukovima« je zabio 35 koševa sa šutom za tri sedam od jedanaest, uz šest skokova, tri asistencije i tri ukradene lopte. S trima MVP titulama u pet odigranih kola regionalnog natjecanja 28-godišnji Jusupov štićenik istaknuo se kao najizgledniji kandidat da se i na koncu ove sezone okruni naslovom najkorisnijeg igrača cijele lige jer je već sada pobjegao konkurenciji s prosjekom od 35.6 indeksnih poena.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Filip Roganović/Studentski centar/ABA liga


Prvi pratitelj mu je dojučerašnji NBA igrač, danas član Partizana, Frank Kaminsky koji je u četiri odigrane utakmice na prosječnih 22.3 indeksnih poena, a iza stasitog Amerikanca su Krkin Leon Stergar s prosječnom valorizacijom 21 te Megin Nikola Topić koji ima 19.8 indeksnih poena po odigranoj utakmici. Upravo će Božić u idućem šestom kolu imati mladog 18-godišnjeg Topića na suprotnoj strani terena, na parketu Mege u nedjelju u podne. Uzme li Zadar novu pobjedu vrlo je vjerojatno da će se Bjelovarac ponovno naći u užem izboru za titulu MVP-ja kola i tako u još uvijek mladoj regionalnoj sezoni nadmašiti prošlosezonski doseg kada je četiri puta postajao igračem kola i dohvatio prosječnih 32.1 indeksna poena u 27 odigranih utakmica.


Ramljak »kradljivac« kola




Uz najveću valorizaciji Luka Božić se istaknuo u petom kolu regionalne lige i u kategoriji strijelaca gdje je također odnio primat s 35 ubačaja. Pored Božića još je jedan igrač Danijela Jusupa zaslužio svjetla statističke pozornice, radi se o kapetanu Marku Ramljaku koji se pokazao »kradljivcem« kola s pet ukradenih lopti protiv Cibosa, dok je u skakačkom dijelu titula pripala Francuzu iz redova Budućnosti Yoanu Makoundou koji je uhvatio 14 lopti u utakmici kontra Mege. Najbolji u asistencijama bio je debitant u dresu Cedevite Olimpije Klemen Prepelič koji je s 13 uspješnih dodavanja pomogao svojoj momčadi u slavlju nad Studentskim centrom.