Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Premijer liga, 7. kolo

Žutima na Višnjiku ćuprija

Autor: Andrija Dešpoja

02.11.2023. 10:30
Žutima na Višnjiku ćuprija

Foto: Luka Jeličić



Sedmo kolo Premijer lige košarkašima Zadra donosi najteži ispit u dosadašnjem dijelu sezone što se hrvatskog prvenstva tiče. Izuzev prvog kola kada su igrači Danijela Jusupa na repertoaru imali, doduše potpuno okrnjenu, zagrebačku Cibonu, redali su se protivnici koji inače pripadaju tzv. donjem domu, a evo nakon mjesec dana stigao je red na prvu ovosezonsku reprizu lanjskog finala koje je slavodobitno zaključio s trofejom u rukama sastav predvođen Danijelom Jusupom. Momčad Splita kojom od ljetos dirigira Slaven Rimac večeras je od 19 sati gost Krešinog doma u derbi utakmici Premijer lige, no sama uvertira dosadašnjeg dijela mlade sezone jasno ukazuje na to da su Zadrani favoriti i da su bliži svojoj sedmoj pobjedi, nego »Žuti« šestoj uspješnici.


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Oprezni Jusup


Toj konstataciji u prilog ide i to što je Rimčeva momčad propustila održati neporaženost pred prvi ovosezonski dalmatinski derbi, posrnuvši u ponedjeljak na Gripama od Cibone koja još uvijek u domaćem prvenstvu nema pravo nastupa sa svim igračima. Taj poraz u pravoj »kifameno« partiji (57:63) koja je otišla na stranu »Vukova« potvrdio je da puno toga ne štima u novokomponiranoj škvadri na Gripama koja je k tome upala i u probleme s ozljedama (Lovro Gnjidić i Krešimir Ljubičić). A uzimajući sve to u obzir onda je Jusupova momčad koja briljira na oba fronta puno bliža novim bodovima. No, ta priča ni u kom slučaju ne predstavlja melem za uši treneru Zadra koji tradicionalno svakom protivniku pristupa s velikom dozom opreza, a kako ne bi onda i uoči dolaska Splićana koji su primjerice prošle sezone često znali odnositi bodove s Višnjika.


– Mislim da smo imali dovoljno vremena da se odmorimo i osvježimo za ovaj dvoboj sa Splitom. Naša zadnja utakmica u hrvatskom prvenstvu na gostovanju kod Bosca pokazala je ako nisi koncentriran, da možeš izgubiti i od posljednjeplasiranog na ljestvici. A isto tako možeš pobijediti i one iz gornjeg doma. Nadam se da smo nešto naučili iz te utakmice i da ćemo s jednim malo drugačijim pristupom ući u dvoboj sa Splitom i samim time drugačije izgledati na parketu. Svi smo zdravi i nadam se da će tako ostati, a predstoji nam borba kao u svakoj utakmici dosad – prva je misao stratega Zadra koji se nije dao smesti ni s činjenicom da je u svlačionici »Žutih« ove sezone mnogo novih lica, dok je slučaj s njegovom svlačionicom potpuno suprotan.




Jusup: Još jedan igrač nam je neophodan


Inače Danijel Jusup ne spominje nove igrače na konferencijama za medije uoči utakmica, no svaki put dosad je strateg Zadra učinio iznimku kada je zaželio potaknuti svojim apelom »instituciju s takujinom« da posegne u kesu za novim pojačanjem. Ovog puta u fokusu se našao povratak Juana Davisa na Višnjik.


– Utakmica protiv Bosca je sigurno pokazala da nama nedostaje jedan igrač u rotaciji. Bez obzira što se radi o utakmici hrvatske lige, protiv sastava iz donjeg doma, sezona je duga i uvijek postoji mogućnost ozljede. Ovako učestale utakmice jedna za drugom otvaraju mogućnost takvih situacija i onda smo ako nam samo jedan igrač ispadne iz stroja, u velikim problemima. Stoga apeliram već neko vrijeme da nam je još jedan igrač neophodan. Moje je da kažem prije nego se dogodi nekakva eventualna glupost, a na drugima je da odrade to drugo – konstatirao je Jusup na pitanje o povratku Davisa u staro jato.


– U narodu se zna kazati »što dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji«. Jeste naša prednost što smo zadržali dosta igrača od lani, i ta jedna uigranost je na našoj strani, međutim isto tako je činjenica da entuzijazam i glad su prisutniji kod igrača koji su došli u novu sredinu i koji se žele dokazati. I to je sada već nekakva klackalica – izbjegao je vješto Jusup ulogu favorita koju htio-ne htio Zadar mora preuzeti na svoja leđa. I zbog uigranosti, i zbog trenutačne forme, njegov a momčad je daleko ispred Rimčeve, no s jučer službeni pristankom Shannona Shortera na novi brak sa »Žutima« mnogo toga bi se u psihološkom smislu uoči ovog dvoboja moglo okrenuti na stranu Splićana. Stoga se jedino logičko rješenje nameće u staroj narodnoj poslovici koja kaže »uzdaj se u se i u svoje kljuse«.


Fokus na sebi


– Mi se želimo cijelo vrijeme fokusirati samo na sebe i baviti se svojim problemima. Ne znam, teško mi je to procijeniti, gledao sam tu njihovu zadnju utakmicu s Cibonom i nije lako procijeniti. Split je veliki klub i mislim da oni neće dozvoliti da zarone, tim više što su najavili ambicije osvajanja trofeja, što uz vrlo izvjesno vraćanje Shortera u roster onda i daje odgovor na pitanje.


Danijel Jusup (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


A odgovor na pitanje tko će odnijeti prevagu u prvom ovosezonskom dalmatinskom derbiju dao je i nekadašnji član kluba s Gripa Karlo Žganec. Jednostavno ili ne, treba samo ponoviti izdanja koja su krasila Zadrane u zadnjim utakmicama i onda bodovi ne bi trebali dolaziti u pitanje.


– Radi se o susretu lanjskih finalista, s tim da je u međuvremenu na Gripe došlo dosta novih igrača. Dio njih se još uvijek traži, ali imaju dobrog trenera i kroz sezonu će se sigurno dizati. Split nije u najboljoj situaciji, no ne smijemo nikoga podcijeniti, sigurno neće biti lako. Moramo se dobro pripremiti fizički i taktički, odigrati na način koji smo igrali u zadnje vrijeme kako bi i ova dva boda ostala u Zadru – kazao je Žganec.


Shorter potpisao


Uoči prvog dalmatinskog derbija Slaven Rimac je dobio željeno pojačanje pa je svoj treći povratak na Gripe službeno potvrdio Shannon Shorter kojeg se očekuje u sastavu »Žutih« protiv Zadra