Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Blagdan Blagovijesti

Sabor biskupa Riječke metropolije održan u Gospiću

Autor: Marin Smolčić

25.03.2023. 21:41
Sabor biskupa Riječke metropolije održan u Gospiću

Foto: Marin SmolčićBlagdan Blagovijesti, dana kada se slavi posvećenje katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću, bio je prigoda za okupljanje biskupa s područja Riječke metropolije Na ovome saboru su sudjelovali riječki nadbiskup u miru Ivan Devčić, krčki biskup Ivica Petanjak, Porečki i Pulski biskup Ivan Štironja te domaćin gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.


Biskupi su raspravljali o zajedničkim metropolitanskim ustanovama s posebnim osvrtom na neka nova pitanja i izazove. Predstavljena su izvješća o radu Metropolitanskog pastoralnog instituta o čemu je govorila predstojnica Natalija Bogović, o radu Pripravničkog sjemeništa sv. Ivan Pavao II. govorio je rektor Ivan Devčić ml., zatim izvješća o radu Interdijecezanskog ženidbenog suda I. stupnja, izvješće Metropolijskog ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba i izvješće o radu Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. pročitao je generalni vikar Riječke nadbiskupije i tajnik Metropolije Mario Tomljanović.


Biskupima Riječke metropolije svoje izvješće s kontinentalnog zasjedanja Sinodalne skupštine u Pragu predstavili su delegati s. Marta Carti i dr. sc. Marko Medved. Biskupi su promišljali o mogućnosti zajedničkih sinodalnih koraka Riječke metropolije te o pitanju Teologije u Rijeci. Nakon održanog sabora biskupi su formirali procesiju i krenuli prema katedrali gdje su potom  sudjelovali na svečanom misnom slavlju u gospićkoj katedrali koje je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić.