Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ministar erlić

Hrvatska prednjači po broju anonimnih prijava Uredu europskog javnog tužitelja

Autor: Hina

20.04.2023. 13:44
Hrvatska prednjači po broju anonimnih prijava Uredu europskog javnog tužitelja


Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić rekao je u četvrtak da Hrvatska prednjači po broju anonimnim prijavama poslanim Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) među zemljama u kojima Ured djeluje, a po procesima koje je pokrenuo OLAF, smo ‘nekakva’ sredina na razini EU.


„Po procesima pokrenutim po Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF), Hrvatska nije ni bolja, ni gora od drugih, nekakva smo sredina na razini Unije“, rekao je ministar u saborskoj raspravi o korištenju  Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) u 2021. i prvoj polovici 2022. godine.


Deset je država koje imaju više slučajeva i financijski i po broju, odgovorio je ministar na ironičnu opasku Martine Vlašić Iljkić (SDP) da se iskorištenost fondova vidi kroz sve češće postupanje OLAF-a i istrage ozbiljnih prijevara povezanih sa korištenjem sredstava.
Erlić kaže kako se diljem Hrvatske provodi između 15 i 16 tisuća različitih projekata vrijednih milijarde eura, pa je normalno da u sustavu ima nepravilnosti i sumnji na prijevaru.


„No, bitno je da sustav po tome radi; a radi“, naglasio je.


Erlić: Sada smo na 730 milijuna od dostupne milijarde


U više je navrata izrazio uvjerenje da će Hrvatska uspjeti potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti.


Sada smo na 730 milijuna od dostupnih milijardu koji se trebaju potrošiti do konca lipnja, odgovorio je Davoru Bernardiću (Socijaldemokrati) koji je nezadovoljan korištenjem raspoloživih sredstava.


Na primjeru tog Fonda jasno je kako se  novac ne može dobro iskoristiti za obnovu od potresa, teku nam svi rokovi, kazao je zastupnik Bernardić, ustvrdivši da se po ministarstvima i u suradnji sa lokalnim jedinicama prebacuju projekti koji nemaju veze sa tim Fondom,


Zagrebački se Jarun, kaže, asfaltira iz Fonda solidarnosti. Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Erlić rekao je kako ne može govoriti o konkretnom projektu, no sve mora biti napravljeno po zakonu.


Oporba: Koji su učinci europskih sredstava 


Branko Grčić (SDP) najvećim problemom ove Vlade označava kohezijski fond, navodi da je iskorišteno oko 55 posto sredstava. Upitao je ministra kako će se u osam mjeseci iskoristiti ono što se nije uspjelo iskoristiti unatrag devet godina?


“Učinak apsorpcije se povećava kako idemo kraju programskog razdoblja”, naglasio je ministar Erlić, koji očekuje da će se ove godine isplatiti 20 posto više sredstava u odnosu na prošlu.


To nas ohrabruje da bi mogli stići, kazao je.  Dok su HDZ-ovi zastupnici izrazito zadovoljni povučenim EU sredstvima, oporba je sumnjičava prema njihovim učincima.


EU fondovi mijenjaju lice Hrvatske, pomažu nam u razvoju države, ali i Karlovca i Murskog Središća, istaknuli su HDZ-ovi Nada Murganić i Dražen Srpak. Sandra Benčić (Možemo) uzvratila je kako nemamo pokazatelje razvijenosti općina, gradova i županija pa ne možemo procijeniti učinak fondova na pojedine jedinice.


Novac ulažemo, a mliječno nam gospodarstvo propada, naveo je Davor Dretar (DP), dodavši da je u mliječno gospodarstvo uloženo150 milijuna kuna, a stalno nam pada broj mliječnih krava. Zatvaraju se mliječne farme, 2012. imali smo ih oko 13 tisuća, koncem 2021. oko 3.800, kazao je zastupnik.