Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

‘Inflacija se smanjuje’

Plenković najavio podizanje prognoze gospodarskog rasta s 0,7 na skoro 2 posto

Autor: P. N.

20.04.2023. 14:12
Plenković najavio podizanje prognoze gospodarskog rasta s 0,7 na skoro 2 posto

Foto: Davor KovačevićPremijer Andrej Plenković najavio je na početku današnje sjednice Vlade kako će idući tjedan biti povećana domaća procjena rasta gospodarstva i to s – 0,7 posto na skoro dva posto.


“U petak je agencija Fitch potvrdila kreditni rejting Hrvatske. I dalje smo na najvišoj razini BBB+ uz stabilne izglede. Povećana nam je i procjena rasta u ovoj godini, dok smo prema zadnjim podacima na 73 posto razvijenosti EU-a. Očito su prepoznati smjer, sidro, reformski napori i otpornost na krizu. Stoga ćemo i mi revidirati naše prognoze, jer vidimo da je trend bolji nego se planiralo, a inflacija se smanjuje”, rekao je Plenković.


Govorio je i o nastojanjima Hrvatske da se priključi OECD-u. Ova organizacija trenutno ima 38 članica, a uz Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku u Europi, za članstvo trenutno apliciraju i Brazil, Peru i Argentina.
“Za nas će to biti zadnji korak u međunarodnom pozicioniraju. Ta organizacija ima vrlo visoke standarde u suzbijanju korupcije u brojnim sektorima. Dodatno ćemo stimulirati reformske procese na taj način”, dodao je.


Za gotovo svakodnevne posjete županijama diljem Hrvatske, navodi kako pokazuju tijesnu suradnju vlade sa svim krajevima Hrvatske. Spomenuo je i sporazum o udvostručavanju kapaciteta LNG terminala na Krku – s 2,9 na 6,1 milijardi kubika godišnje,


Premijer je zadovoljan što će nedjeljna komemoracija u Jasenovcu ove godine biti jedinstvena.


“S tim u vezi ocjenjujemo kao neprimjerene jučerašnje istupe pojedinih oporbenih zastupnika prilikom rasprave o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. A pogotovo agresivni nastup prema predsjedniku Hrvatskog sabora”, zaključio je Plenković.