Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Šetnja

Razgledavanjem crkve obilježen blagdan svetog Donata

Autor: Đurđa Baljak

25.02.2023. 17:05
Razgledavanjem crkve obilježen blagdan svetog Donata

Foto: Đurđa BaljakGrad Zadar može se pohvaliti s četiri zaštitnika, a to su sv. Stošija, sv. Krševan, sv. Šimun i sv. Zoilo. Međutim, za grad je značaj i blagdan svetog Donata koji se tradicionalno obilježava 25. veljače. Povodom toga blagdana Arheološki muzej u Zadru svake godine tradicionalno organizira prigodno vođenje u Crkvi svetog Donata, a ove godine je to odradio profesor Radomir Jurić, arheolog i nekadašnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru. Vođenje je bilo besplatno za sve zainteresirane, a crkva je bila otvorena za posjet od 9,00 do 15,00 sati.


Sveti Donat rodio se u drugoj polovici 8. stoljeća, a prema predaji dao je sagraditi crkvu Svetog Trojstva koja je u 15. stoljeću dobila njegovo ime. O svemu tome upitali smo nešto više profesora Jurića.


– Arheološki muzej u Zadru povodom blagdana Svetog Donata upriličio je stručno vodstvo kroz Crkvu svetog Donata, ali i u samom muzeju gdje su ljudi imali priliku vidjeti ostale umjetnine koje su povezane s crkvom. Prošle godine vodio je izvrsni poznavatelj ovoga sakralnog objekta, profesor Pavuša Vežić. Međutim ove godine sam vodio ja i došao je popriličan broj ljudi, što me jako razveselilo. Iako sam u svom životu održao brojna predavanja u crkvi, po prvi put sam vodio na sam dan blagdana. Svako vodstvo je drugačije jer se uvijek treba prilagoditi skupini, a ovaj put su došli stariji i mlađi. Upozorio sam ih na ono što je najvrjednije u crkvi, započeo je profesor Jurić.

– U crkvi postoje graditeljski elementi iz druge polovice 8. stoljeća i početka 9. stoljeća. Međutim, postoje prijepori između stručnjaka je li crkva nastala u dvije faze ili samo u jednoj. U svakom slučaju važno je što je takav sakralni objekt izgrađen baš u Zadru, objasnio je profesor te kazao nešto više o liku svetog Donata.


– Sveti Donat predstavlja vrlo važnu političku i vjersku figuru vremena u kojem je živio. Naime, poznate su njegove dvije diplomatske misije. Prva je bila na dvoru Karla Velikoga oko 805. godine, a druga u Carigradu. Ta druga misija je posebno važna zato što je biskup Donat s duxom Pavlom iz Zadra odradio uspješne diplomatske pregovore s bizantskim dvorom u okviru kojih je dobio moći svete Stošije, ali i solunskih mučenica Agape, Irene i Kione. Moći tih mučenici ugrađene su u kripti svete Stošije u Katedrali, objašnjava Jurić.


Crkva svetog Donata predstavlja prepoznatljiv simbol grada Zadra, ali i jedinstvenu arhitektonsku koncepciju u svijet.


– Iako crkva sadrži utjecaje bizantske i karolinške arhitekture, predstavlja jedinstvenu arhitekturu. Isto kao što je Donat jedinstven jer je svetac samo po zadarskoj tradiciji, odnosno nikada nije službeno proglašen svetcem. Pritom, čak su mu pridavali i titulu nadbiskupa, a on to nikako nije mogao biti u svom vremenu zato što je zadarska nadbiskupija osnovana tek 1154. godine, zaključio je profesor Jurić. Iako je crkva svetog Donata u svjetskim okvirima jedinstvena po svojoj arhitekturi, nažalost još uvijek čeka svoj red na UNESCO-vu zaštitu. Stoga se nadamo kako će se taj proces ubrzati i kako bi Donat čim prije dobio nužnu i adekvatnu zaštitu.