Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

IZLOŽBA

[FOTO] Održana izložba fotografija VRO Maslenica: 'Zahvalni smo braniteljima za ono što imamo...'

Autor: Nina Vigan

26.01.2024. 16:33
[FOTO] Održana izložba fotografija VRO Maslenica: 'Zahvalni smo braniteljima za ono što imamo...'

Foto: Mislav KlanacObilježavanje 31. Vojno redarstvene operacije Maslenica, obilježava se nizom događaja s ciljem da se prisjetimo onih koji su dali svoje živote za našu slobodu. Jedan od događaja kojima se želi očuvati sjećanje i educirati mlađe generacije organizirala je Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice. Osmišljen je prigodan program i druženje, izložba fotografija i sat povijesti za učenike 8. razreda na temu Domovinskog rata i akcije Maslenica. Druženje je započelo pjevanjem zbora Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, koji je otpjevao hrvatsku himnu, nakon čega se minutom šutnje odala počast poginulima. Ovoj svečanosti prisustvovali su brojni članovi i prijatelji Otočkog bataljuna, branitelji i obitelji hrvatskih branitelja, predstavnici udruga hrvatskih branitelja, župan Zadarske županije Božidar Longin koji je bio u u svojstvu izaslanika predsjednika vlade i predsjednika hrvatskog sabora, Amalija Mišlov Blagojević izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanstvo Grada Zadra, zamjenik gradonačelnika Ante Babić, a prisutni su također bili načelnik Općine Preko Jure Brižić i načelnik Općine Poličnik, Davor Lončar.


Predsjednik Udruge i zapovjednik Otočkog bataljuna, Joško Pulja istaknuo je kako je važno sačuvati sjećanje na poginule i educirati najmlađe.


– Zadnji dan akcije Maslenice obično smo obilježavali 27. siječnja, ali radi prognoze i vremena pošto bude puno djece, odlučili smo ovu godinu program napraviti u prostoru Udruge. Povod obilježavanju je taj što je tog dana stradalo najviše vojnika u bataljunu, imali smo 2 poginula i dvadeset ranjenih vojnika. U suradnji sa školom Šimun Kožičića Benje stalno radimo, prenosimo znanja o Domovinskom ratu od osnutka, a nekima su i roditelji bili s nama. Sad se današnja djeca mogu normalno igrati na ulici, što naša djeca tada nisu mogla, pošto su bili non stop u podrumima. Ali i najvažnije je sjetiti se da smo oslobodili državu. Sad smo slobodni i imamo svoju uređenu državu, kakva je da je, al je naša, istaknuo je Pulja.
Foto


Izložba fotografija VRO Maslenica


avatar

Snimio: Luka Jeličić


26.01.2024. 16:32


Galerija

Foto: Luka Jeličić


“Trebamo biti zahvalni za slobodu koji imamo…”


Na izložbi je prikazan ratni put Otočkog bataljuna, te rad Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice. – Dakle, prikazali smo naš ratni put, a na zadnjem panou su isječci iz novina o radu udruge. Ono na što se Udruga bazira je pomaganje našim braniteljima, pripadnicima otočkog bataljuna. Organiziramo događanja kao što je ovo, obilježavamo pogibije svih naših poginulih, važne obljetnice kao što je Dan grada i slično. Ali najviše se skrbimo za naše pripadnike, kazao je Pulja. Otočki bataljun je bio zadužen za obranu akvatorija. Imali su 60 nautičkih milja prostora kojeg su držali, nakon čega su se preselili na obranu s kopna. – Kad je prestala blokada mora, pozvali su nas na kopno u Poličniku. Bili smo najprije tamo, zatim u Smrdelju, Novigradu, na Velebitu i u Oluji na Južnom bojištu, opisao je Pulja ratni put Otočkog bataljuna.


Župan Zadarske županije, također je istaknuo kako trebamo biti zahvalni za slobodu koju imamo danas, zahvaljujući vojnicima koji su branili našu domovinu.


– Ovih dana obilježavamo akciju Maslenicu za koju nitko nije očekivao, nije se nadao, da će dobiti takve razmjere. Sjećam se i danas razgovora s generalom Bobetkom koji je to maestralno vodio, a tada je i Ante Gotovina prvi put preuzeo zapovijedanje određenih snaga. Mi smo danas ovdje na obilježavanju Otočkog bataljuna u kojem su bili naši momci s otoka, ali i iz grada i ostalih dijelova naše županije. Oni su bili ujedinjeni i dali su svoj obol u akciji, prisjećamo se njih i onih koji više nisu među nama. Zahvalni smo im za ono što imamo danas, za to što danas uživamo u slobodi i razvoju, rastu. Kao što znate Zadarska županija je u samom vrhu, jedna od najrazvijenijih u državi, na što sam ponosan kao župan. Međutim, nikad ne smijemo zaboraviti na one kojih danas nema tu s nama, kojima smo zahvalni na tome što smo tu gdje jesmo, kazao je Longin dodavši kako je cilj ovog okupljanja ne da se svi vide, već da se mladima prenese kako je sve izgledalo, da čuvaju našu domovinu.