Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

rođendan 112. brigade

"Bitka za Zadar bila je bitka za Hrvatsku"

Autor: Marina Šaponja

28.06.2023. 14:57

Foto: Arif Sitnica32. rođendan obilježila je 112. brigada. Od početka četničke agresije do oslobođenja Hrvatske, od svojih početaka u Crvenoj luci, izrasla je dobroopremljenu i osposobljenu jedinicu. Iz njezinih su redova stvorene su gotovo sve postrojbe zadarskog sektora, a 12 000 građana prošlo je kroz postrojbe 112. brigade. U temelje slobodne Hrvatske ugrađeni su životi 74 gardista te dva nestala gardista i više stotina lakše i teže ozlijeđenih pripadnika.


Na početku obilježavanja svečanosti, pripadnike 112. brigade pozdravio je župan Božidar Longin.


– Pozdravljam vas kao župan i kao prijatelj, ali i jedan od onih koji je to jutro, slučajno dobio poziv da se nađemo u hotelu Zagreb. Tada sam sreo ljude, neke od njih po prvi put, a to naše prijateljstvo se nastavilo puno godina. Danas je 32. obljetnica, ne smijemo nikada zaboraviti te dane i naše prijateljstvo, nije bilo lako i jednostavno.
Sjećam se, kad se satnija pripremala u Crvenoj luci, moja ju je satnija čuvala, a oni su se pripremali bez oružja. To su dani zajedništva, ponosa i slave, još uvijek svježi, bez obzira koliko je vremena prošlo. Sada živimo san jer smo puno toga prošli u kratkom periodu, a imamo državu koja je uvažena članica EU-a, NATO saveza, kazao je Longin.Rat je tragedija


Nakon njega okupljenima se obratio Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge 112. brigade.


– Drago mi je da smo danas u Domu županije, nekad je to Dom JNA, jedan od prvih koje smo osvojili u gradu. Danas su ovdje i utemeljitelji 112. brigade, oni koji se je osnivali dok još nije imala ime, dok se nije znalo kako će sve skupa završiti.


Sjećamo se, nažalost, krvavog Uskrsa i akcije koju je vodio general Lucić, koji je danas s nama ovdje, a nažalost rat je tragedija koja se dogodi jednom narodu, a nama se dogodio 1991. i trajao je sve do akcije Oluja. Rat nismo izazvali, nismo ga tražili, branili smo svoje, prisjetio se Čulina.


Od početka rata, cilj neprijatelja bio je upravo osvojiti Zadar. 112. brigada imala je težak zadatak, braniti prostor od Karlobaga do Stankovaca, od Velebita do zadarskih i biogradskih otoka, gotovo cijelu županiju.


– Vojska nam je bila u nastajanju, imali smo više ljudi u patikama i trapericama nego u uniformama, nismo imali oružja, teškog naoružanja. U Zadru je u to vrijeme bilo 14 vojarni JNA i tri velika školska centra bivše JNA, artiljerijski školski centar, sadašnja vojarna Stjepan Radić bila je centar topništva za cijelu JNA, Đuro Đaković, sada Franko Lisica, centar protuzračne obrane, aerodrom Zemunik, centar gdje su se školovali piloti za potrebe cijele JNA.Ponovno povezivanje sjevera i juga


U samom Zadru imali smo više od 3000 oficira, podoficira i pretkadeta. Sve to je trebalo izblokirati kako se grad ne bi okupirao iznutra i uspostaviti obranu. Prve oružane bitke vodili smo od 29. srpnja na području Kruševa i za nas je tada počeo rat.


Prva naša zadaća bila je obrana grada Zadra. Također, Ratka Mladića koji je tada bio zapovjednik devetog kninskog korpusa morali smo zaustavljati na području Kruševa, Jasenica u Islamu Latinskom, a 4.5.i 6 i listopada uslijedio je konačan obračun za obranu grada Zadra i na našu sreću uspjeli smo obraniti grad, priča Čulina.


JNA je tada napustila grad, ali su ostali u Murvici, Poličniku, Zemuniku Donjem. Nakon toga uslijedila je bitka za Križ početkom 1992., koji je bio neposredna ugroza za Zadar.


– Za Božić 1991. imali smo 6800 vojnika, a u 1992. sveli smo se na njih 1100. Pored toga davali smo potporu na južno bojište u Posavinu. Akcije Maslenica u siječnju 1993. iz pravca Rovanjske, Masleničkog mosta i Ražanca oslobodili smo taj prostor i došli do Novigradskog ždrila te smo omogućili stvaranje pontonskog mosta i ponovno povezivanje sjevera i juga države, rekao je Čulina.


U toj akciji oslobođen je i aerodrom Zemunik te su uskoro tu počeli vježbati i učiti piloti hrvatske vojske. U akciji Oluja imali su zadaću vratiti sela koja su nažalost, izgubili 1991. Iz pravca Novigrada oslobodili su Pridragu, Smilčić, Biljane, Žegar, Srb…Dodijeljene zahvalnice


Svoj ratni put 112. brigada završila je 24. prosinca 1995.


– Danas se sjećamo naših poginulih, ali da se mi svi zajedno vidimo i družimo. Pored nas, u širenju istine o Domovinskom ratu i sjećanja na Domovinski rat, nismo sami, imamo institucije i pojedince koji nam na tom putu pomažu te ćemo im udijeliti zahvalnice, kazao je Čulina.


U prigodi obilježavanja 32. obljetnice 112. brigade zahvalnice su dobili Zadarska županija, Grad Zadar, Grad Obrovac, Općina Poličnik, Državni arhiv Zadar, Zadarski list, Nedjeljko Jusup, pater Ivo Topalović i Ana Medić.


U ime svih dobitnika zahvalnica, okupljenima se, prigodnim govorom, obratio Nedjeljko Jusup.


– Zahvaljujem se u svoje ime i svih ostalih koji su dobili priznanja od 112. brigade. Pripadnici 112. brigade brojnim aktivnostima i danas podsjećaju na sve važne događaje iz Domovinskog rata. Sjećam se rečenice koju je general Mirko Šundov rekao jednom prilikom na obilježavaju obljetnice 112. brigade, “Bitka za Zadar bila je bitka za Hrvatsku, tu bitku smo dobili i obranili smo Hrvatsku!”, rekao je Jusup u svom govoru.