Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

TRADICIJSKI OBIČAJI

[FOTO] U Privlaci održana manifestacija "Uskrsni stol našeg mista"

Autor: Vanja Mirčeta

05.04.2023. 18:57
[FOTO] U Privlaci održana manifestacija

Foto: Luka Jeličić“Uskrsni stol našeg mista” još je jedna od prigodnih zanimljivih manifestacija proizašla iz suradnje Turističke zajednice općine Privlaka i Osnovne škole Privlaka. Već treću godinu, ako izuzmemo dvije pandemijske, simbioza djelatnika i učenika ove dvije institucije pokazala je kako je cilj ove ideje provedene u djelo, osim turističke promocije, i očuvanje tradicijskih običaja ovog kraja.


Kako i priliči jednom ovakvom događanju, niti današnje nije moglo proći bez natjecanja za najljepšu i najukusniju uskrsnu pogaču, odnosno u ovom mjestu tradicionalno nazvanu kolubu. Uz štandove na kojima su svi mještani Privlake i djeca OŠ Privlaka te obližnjeg Dječjeg vrtića “Sabunić” mogli degustirati 11 predanih uzoraka ove najpopularnije uskrsne slastice, štandove s prigodno izrađenim suvenirima postavili su i učenici Učeničke zadruge “Maslina” koji djeluju unutar škole te djeca već spomenutog vrtića. Za najmlađe je pod nadzorom profesora tjelesnog odgoja Jurice Zankija bilo organizirano nekoliko igara, među kojima je svakako najzanimljivija bila potraga za skrivenim uskrsnim jajima, a za svako pronađeno adekvatna kompenzacija, odnosno nagrada, je bila čokoladno jaje.


Animiranje mještana


Direktorica TZ-a općine Privlaka, Iva Zorić Sarađen istaknula je kako se ovom manifestacijom animiraju mještani Privlake da sudjeluju u ovom zanimljivom natjecanju u Velikom tjednu pred blagdan Uskrsa te da pritom pokažu svoje umijeće, ali i tradicionalnu pripravu ove popularne slastice.
– Svi mještani su pozvani i dobrodošli kako bismo obilježili ovaj tjedan pred sam Uskrs. U sve što radimo u suradnji sa školom nastojimo uključiti kako djecu, tako i njihove roditelje, ali i sve ostale zainteresirane mještane. Zadovoljna su djeca, ali i roditelji, a u konačnici organizirano događanje bude zanimljivo kako turistima, tako i našem lokalnom stanovništvu, istaknula je Zorić Sarađen.


Foto


OŠ Privlaka "Uskršnji stol našeg mista"


avatar

Snimio: Luka Jeličić


05.04.2023. 18:50Galerija

Foto: Luka Jeličić


Ravnateljica Dječjeg vrtića “Sabunić”, Jasminka Barić nije skrivala zadovoljstvo još jednom uspješno realiziranom suradnjom s TZ općine Privlaka i OŠ Privlaka.


Ideja vrtića “Sabunić”


– Vrtić “Sabunić” je na neki način idejni inicijator ove manifestacije koja je krenula 2019. godine. Do realizacije je došlo u zajedničkoj suradnji. Htjeli smo da sve ide ususret Uskrsu, ali da naglasak stavimo na Uskrsni stol jer je to tradicija u Privlaci. Kako se rodila ta ideja s Uskrsnim stolom, paralelno smo osmišljavali što bi još mogli uvrstiti u cijelu priču, poput tradicionalnih dječjih igara traženja uskrsnih jaja, a osim toga pošto se pogača, odnosno koluba, tradicionalno radi na Uskrs, došli smo do ideje da organiziramo i jedno malo natjecanje u kojem bi sudjelovali svi zainteresirani mještani. Prve godine smo ocjenjivali samo izgled, no shvatili smo kako je osim samog izgleda jako bitan i njen okus, pa smo u natjecanju odvojili te dvije kategorije, priča ravnateljica Barić.


Prvo mjesto u kategoriji “Najljepši izgled kolube” osvojila je učenica osmog razreda OŠ Privlaka, Anamarija Mustać, drugo mjesto pripalo je Neri Skoblar, dok je na treće mjesto zasjela Ivona Radobuljac. U kategoriji “Najbolji okus kolube” prvoplasirani su bili Paula i Franko Zanki, drugo mjesto pripalo je Ivani Mustać, dok je treće mjesto zauzela prvoplasirana u prethodnoj kategoriji, Anamarija Mustać.