Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Potpredsjednik Vlade

Butković u radnom posjetu Zadarskoj županiji, obišao radove u Ninu, u Privlaci otvorio vrtić

Autor: Nikolina Lucić

16.01.2023. 13:05
Butković u radnom posjetu Zadarskoj županiji, obišao radove u Ninu, u Privlaci otvorio vrtić

Foto: Arif Sitnica

Ministar mora, prometa i infrastrukture i potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković početak je radnog tjedna proveo u obilasku Nina i Privlake, točnije projekata koje financira njegovo ministarstvo.


Ministar je tako prvo u Gradu Ninu zajedno s predstavnicima lokalne i regionalne vlasti, obišao lokacije radova na sanaciji mulova u luci Nin, a potom i radove u privlačkim Sabunikama. U društvu župana Longina i njegova zamjenika Vickovića i županijskih pročelnika, kao i ravnatelja ŽLU Davora Škibole, gradonačelnika Nina Emila Ćurka i državnog tajnika Josipa Bilavera te zapovjednika JVP Zadar Željka Šoše ministar je obišao mjesto rekonstrukcije mulova koji su uništeni nakon razornih poplava iz 2017. godine.


– Vodstvo grada Nina uložilo je mnogo sredstava i novaca da nakon razorne poplave obnovi uništenu infrastrukturu, koja je plaćena europskim sredstvima uz pomoć i pokroviteljstvo ministarstva, dodao je Butković, dok je Ćurko kazao kako je na obnovu mulova do sada utrošeno dva milijuna kuna, dok su troškovi ukupne obnove grada nakon poplave narasli na 50 milijuna kuna.


Sredinom rujna počela je sanacija 12 mulova u luci Nin na kojima su se realizirala razna oštećenja zbog neadekvatnog načina prvotne gradnje i vremenskih utjecaja, posebno uslijed velike poplave iz 2017. godine. Dijelovi mulova su urušeni i nalaze se pod morem, dok su završne ploče  na dijelovima ispucale i utonule.


Radovi na gazu


Ministar je obišao i radove na projektu proširenja i produbljenja Privlačkog gaza, vrijednog više od 2,3 milijuna eura kojim će se povezati Zadarski i Velebitski kanal te skratiti plovni put i povećati sigurnost pomorskog prometa. Projektom proširenja i produbljenja Privlačkog gaza skratit će se plovni put za 12 milja, te stvoriti osnovni uvjeti za zamah nautičkog turizma u zapadnom dijelu Zadarske županije.


Privlački gaz je plitak te u nautičkom smislu iznimno atraktivan pomorski prolaz koji će ovim projektom postići skraćenje plovidbe za gotovo 12 nautičkih milja za sva plovila koja plove Virskim morem prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima.
Foto


Ministar Butković u Privlaci i Ninu


avatar

Snimio: Arif Sitnica


16.01.2023. 15:30


Galerija

Foto: Arif Sitnica– To je projekt stoljeća za našu općinu, jer je zbog male dubine kanala plovidba jedno vrijeme bila zabranjena. 2013. projekt je dobio građevinsku dozvolu te smo nakon prekida zbog pandemije krenuli u njegovu realizaciju, dodao je Begonja, istićući kako izvođači materijal koji otežava plovidbu modernom tehnikom vade iz kanala.


Ministarstvo i Plovput financiraju više od 80 posto vrijednosti projekta, a preostali iznos pokriva Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave.


– Radimo i na sanaciji, zamjeni i unaprjeđenju 38 kilomenara naše vodovodne i kanalizacijske mreže. Izvođač, koji radi i na aglomeraciji u Zadru ima velike probleme, tako da i nama zadaje velike glavobolje, rekao je načelnik općine Privlaka Gašpar Begonja, istčući kako se nada da će projekt čim prije i bez velikih kašnjenja biti završen.


Otvaranje vrtića


U Privlaci je potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković sudjelovao i na svečanom otvorenju spomenika privlačkim sabunjarima, a zatim i na otvorenju novog dječjeg vrtića u Privlaci. Privlački su sabunjari bili nadaleko poznati po vađenju pijeska iz mora koji su ručno, na ramenima, nosili do svojih drvenih brodova leuta, gajeta, bracera. Sabunjari su prevozili pijesak uzduž cijele hrvatske obale, a i njihovom zaslugom obnovljen je grad Zadar nakon stradavanja u Drugom svjetskom ratu.


– Mul u Privlaci nakon dugo je vremena obnovljen, gdje sada stoji i spomenik na naše vrijedne sabunjare. Uz veliku potporu ŽLU počast našim sabunjarima i njihovoj tradiciji zauvijek će živjeti u našim srcima, kazao je Begonja, dok je autor kipa kazao kako je kip radio u duhu života i rada sabunjara.


– S pečatom bure i posolice ova statua govori o teškom radu i životu privlačkih sabunjara, koji su na svojim rukama iznijeli povijest Zadra i naše regije, kazao je akademski kipar Igor Maštruko.


U Privlaci je završen i impozantan, moderan dječji vrtić Sabunić s jaslicama, kuhinjom, dječjim igralištem te svom didaktičkom opremom i igračkama.


– Gradnja vrtića bio je jedan od naših prioriteta nakon izbora. Gradili smo ga vlastitim sredstvima uz kredit HBOR – a, te su djeca prije sedam dana krenula u novi vrtić, zaključio je Begonja, dodavši kako su se zbog porasta cijena graševnih materijala susreli s poskupljenjem finalne cijene vrtića.