Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za mlade obitelji

Novi vrtić i multimedijalna dvorana dodatna su vrijednost u razvoju Privlake

Autor: Vanja Mirčeta

01.02.2023. 13:40
Novi vrtić i multimedijalna dvorana dodatna su vrijednost u razvoju Privlake


Općina Privlaka sredinom siječnja ove godine postala je bogatija za novi predškolski objekt, Dječji vrtić Sabunić smješten u samom srcu ovog mjesta nadaleko poznatog po legendarnim sabunjarima, pomorskoj tradiciji, a danas najviše po turizmu i ribarstvu.


Objekt koji se prostire na čestici od 4.000 metara četvornih, ukupne površine 1.000 metara četvornih, vrijedan je dva milijuna eura, od čega je 1,5 milijuna eura utrošeno na izgradnju zgrade i dječjeg igrališta, a 265 tisuća eura na opremanje samog objekta brojnom didaktičkom opremom, igračkama te namještajem prikladnim najmlađim mještanima, korisnicima ovog lijepog, prozračnog modernog prostora. Kolika je vrijednost ovog objekta za samu općinu Privlaka, dao je do znanja i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je nazočio svečanom otvaranju 16. siječnja ove godine. Realizacijom ovog projekta mlade privlačke obitelji dobile su iznimno važan sadržaj koji u današnje vrijeme čini sastavni dio svakog mjesta, odnosno grada koje teži zadržavanju mladih ljudi na svojim prostorima te stvaranju kompletnih preduvjeta za jedan normalan obiteljski život. Ovim potezom Općina Privlaka dala je do znanja da su joj njezini mještani, pogotovo oni najmlađi, iznimno važni jer oni su, kako je istaknuo načelnik Općine, Gašpar Begonja, njezina budućnost.


Novi vrtić zadovoljava sve potrebe


– Gradnja vrtića bio je jedan od naših prioriteta nakon izbora. Gradili smo ga vlastitim sredstvima uz kredit HBOR-a na što smo iznimno ponosni. Od toga je izdvojeno 265 tisuća eura iz vlastitih sredstava te 1,5 milijuna eura kreditnog zaduženja. Od samih početaka sve smo radili u dogovoru s ravnateljicom vrtića Jasminkom Barić, te je kapacitet vrtića usklađen s brojem djece za koji smo očekivali da će pohađati ovaj vrtić. Kapacitet vrtića kakav trenutačno jest zadovoljava potrebe privlačke djece. Jedan od razloga zašto smo uopće krenuli u cijelu ovu priču jest činjenica da je svake godine bilo sve više zahtjeva za upis djece u predškolsku ustanovu, a ta brojka je bila u mnogome veća od raspoloživih kapaciteta vrtića koji je do otvaranja ovog novog objekta djelovao u jednoj prostoriji u sklopu osnovne škole. S manjkom vrtićkih kapaciteta, odnosno zbrinjavanja djece dok roditelji odrađuju svoje radne obveze, raslo je nezadovoljstvo onih čija djeca nisu bila upisana, no s ovim potezom postigli smo da na području naše općine nema neupisanog, odnosno nezbrinutog djeteta, barem što se predškolskog odgoja tiče, istaknuo je načelnik Begonja te dodao kako je gradnja vrtića bio jedan od prioriteta da mladi ostanu u Privlaci, ali i da neke nove obitelji ovo mjesto prepoznaju kao poželjnu destinaciju za život.

Izgradnjom Dječjeg vrtića Sabunić osigurao se prostor za smještaj četiri odgojne skupine, od čega dvije grupe cjelodnevnog boravka u vremenu od 6.30 do 16.30 sati, jednu jasličku grupu te jednu tzv. poludnevnog boravka, odnosno za ukupno 80-ak mališana. U sklopu objekta osim moderno uređenih prostorija za boravak djece, imaju i svoju kuhinju u kojoj im kuharica svakodnevno pripravlja četiri obroka, zajutrak, doručak, ručak i užinu. Kako bi sve neometano funkcioniralo, za potrebe vrtića Općina Privlaka na godišnjoj bazi iz proračuna izdvaja tri milijuna kuna. Iako je izgradnja ovog objekta doprinijela kvaliteti života mladim obiteljima, ujedno je izgradnjom multimedijalne dvorane u sklopu vrtića, koja se prostire na površini od 110 metara četvornih dala novi zamah brojnim društvenim događanjima za koje je sada, osim za potrebe vrtića, osigurano mjesto u sklopu ove općine. Prostor multimedijalne dvorane po završetku rada vrtića bit će dostupan u komercijalne svrhe zainteresiranih stranaka. Dvorana je dodatna vrijednost svim mještanima općine Privlaka.


Dvorana oplemenila prostor


– Multimedijalnom dvoranom oplemenili smo ovaj prostor te svim mještanima omogućili još jedan novi sadržaj adekvatan za brojna društvena događanja, predavanja, predstave, sastanke i sl, kazao je Begonja.


Jasminka Barić, ravnateljica Dječjeg vrtića Sabunić nije skrivala zadovoljstvo što su dugogodišnji san i želja mještana Privlake konačno pretočeni u stvarnost. Prisjetila se kako je to izgledalo u posljednjih 20-ak godina, odnosno od 2000. godine pa do službenog puštanja u rad sadašnjeg objekta u siječnju ove godine.– Od 2000. do 2020. godine Dječji vrtić Sabunić sastojao se od jedne odgojne skupine unutar školske zgrade. Taj prostor jest bio namijenjen za vrtić pri izgradnji školske zgrade, no s vremenom je potražnja za smještajem prerasla dojučerašnje kapacitete. Broj djece koji se kretao u tom prostoru je bio između 25 i 30-ak djece, te smo bili prisiljeni ići preko adekvatnih kapaciteta. Tada smo u uvjetima u kojima smo bili djelovali najbolje što smo mogli. Nakon što nam je 40-ak djece ostalo neupisano obratili smo se opet Županiji kada smo dobili još jednu skupinu, te smo sve skupa imali oko 45 djece smještene u dvije skupine. U siječnju smo samo nastavili rad s dodatnom djecom, jasličarima i djecom iz poludnevnog programa, istaknula je ravnateljica Barić dodajući kako postoji intencija za širenjem postojećih kapaciteta na kat objekta gdje bi se u dogledno vrijeme stvorili preduvjeti za još dvije dodatne odgojno obrazovne skupine.Cijena cjelodnevnog boravka u ovom vrtiću jest 600 kuna, dok razliku do pune cijene od 239 eura (1.800 kuna) sufinancira Općina Privlaka. Postoje određene pogodnosti u određivanju cijene, te je tako za drugo dijete u obitelji 40 eura (300 kuna), dok je za treće boravak besplatan. Privlačkim mališanima tako je svaki dan na raspolaganju 15 zaposlenika vrtića, a osim administrativnih djelatnika, o njima brigu vodi sedam teta, edukacijski rehabilitator, zdravstvena voditeljica te vrtićka kuharica čiji zadatak je da trbuščići budu puni, a dječica sretna te spremna za igru na novouređenom dječjem igralištu u sklopu ovog reprezentativnog objekta.


 


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Privlaka.