![Beganovi burgeri i ražnjići od ike jime brancina planuli u trenu, u petak kuhaju učenici zadarske škole](https://zadarskilist.novilist.hr/wp-content/uploads/2023/04/09-Tuna-Sushi-Wine-Festival-Zadar-20.4.2023-jutro-foto-Bojan-Bogdanic-792x495.jpg)
U četvrtak, trećeg dana Tuna, Sushi & Wine Festivala, festivalski je Trg Petra Zoranića postao uobičajeno okupljalište Zadrana, turista, ljubitelja dobre morske spize, gurmana željnih novih okusa i drugačijih jela, inspiriranih japanskom gastronomskom baštinom. U nju naši domaći majstori kuhari itekako uspješno mogu i znaju uklopiti vrhunske namirnice iz Jadrana.
Chef zadarskog restorana Foša Saša Began odavno je pokazao i dokazao svoju kuharsku kreativnost i znanje. Nije ga slučajno, stoga, baš prije dva dana poznati gastro vodič Gault & Millau proglasio „Velikim chefom sutrašnjice“. U festivalskoj je kuhinji Began u četvrtak pripremao dva jela koja su doslovce planula puno prije nego su organizatori, pa i on sam mogli predvidjeti. Njegovi burgeri od brancina u bao parenom pecivu te yakitori riblji ražnjići od mesa i jetrice brancina, kao jela dana kojih više na festivalu neće biti u ponudi, bili su čisti pogodak.
U tim su se jelima spojili kreativnost chefa Begana i sjajni veliki brancini ugljanske tvrtke MarFish koja jedina u Europi koristi ike jime japansku metodu usmrćivanja ribe. Ta metoda osim trenutne paralize tek izvađene ribe uključuje i ocjeđivanje od krvi. Za razliku od uobičajene ribe, ovom se metodom postižu bolji okus i tekstura mesa, ali tek nakon nekoliko dana odležavanja, naravno u primjerenim uvjetima. Nije čudno stoga da MarFish brancine u svojoj ponudi imaju svi ozbiljni restorani u Hrvatskoj. I ne, ne nude ih kao „divlju“ ribu.
Organizator 7. TS&W Festivala, Turistička zajednica grada Zadra, kojoj su pridruženi brojni partneri, svakog dana organizira i prateće programe uz sam glavni gastronomski dio – radionice i prezentacije. U četvrtak su, tako, Petra Perinović i Sofija Lukačić iz Turističke zajednice općine Pašman zadarskoj publici predstavile pašmanski Fish Food & More Festival koji će se održavati krajem srpnja i početkom kolovoza ovoga ljeta. Ovaj će festival će biti prava ljetna gastronomsko-zabavna fešta, a cilj organizatora je veće korištenja ribe i ribljih jela u svakodnevnoj prehrani.
U petak se festival nastavlja velikim Marendinom kojeg će pripremiti učenici i profesori Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Ovi su đaci, budući konobari i kuhari, stalno nazočni na Festivalu kao velika pomoć glavnim kuharima, a sutra će i sami biti kuharske zvijezde – kuhat će crnu paštu s tartarom od brancina i kremom od graška.
Petak navečer će biti osobito zabavan – točno u 21 sat počinje koncert grupe Ljetno kino.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Stručnjaci uvjereni
Tajna služba napravila “fatalni propust” na Trumpovom skupu
Nogomet
treća nl jug
Nogometaši Zadra počeli pripreme za novu sezonu. Mark Ivančić prvi put stao pred igrače
Hrvatska
vremenska prognoza
Nazire li se kraj vrućinama? Evo što nas čeka sljedećih nekoliko dana
Moda
izgled obrva
Trend “eyebrow blindness” zavladao je društvenim mrežama
Županija
AUTOHTONI PROIZVOD
U nedjelju novo izdanje Ninske šokolijade
Crna Kronika
teški sudar
Prometna nesreća kod Petrčana! Dva vozača hitno prevezena u OB Zadar
Zadar
RELJA
ĐIR PO KVARTU (16) Na Relji je sve lijepo, ali jedan problem tišti stanovnike: ‘Ujutro je tu katastrofa…’
Nogomet
EMOTIVNI SUSRET
VIDEO Pogledajte emotivni susret Modrića i njegovog prvog trenera: ‘Luka moj…’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
Osumnjičen da je uzimao novac iz općinske tvrtke sa zadarskog područja, doznajemo o kome je riječ
Nogomet
GENERACIJA SE OKUPILA