Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

TSW Festival ide dalje

Beganovi burgeri i ražnjići od ike jime brancina planuli u trenu, u petak kuhaju učenici zadarske škole

Autor: Portal ZL

20.04.2023. 17:56
Beganovi burgeri i ražnjići od ike jime brancina planuli u trenu, u petak kuhaju učenici zadarske škole


U četvrtak, trećeg dana Tuna, Sushi & Wine Festivala, festivalski je Trg Petra Zoranića postao uobičajeno okupljalište Zadrana, turista, ljubitelja dobre morske spize, gurmana željnih novih okusa i drugačijih jela, inspiriranih japanskom gastronomskom baštinom. U nju naši domaći majstori kuhari itekako uspješno mogu i znaju uklopiti vrhunske namirnice iz Jadrana.


Chef zadarskog restorana Foša Saša Began odavno je pokazao i dokazao svoju kuharsku kreativnost i znanje. Nije ga slučajno, stoga, baš prije dva dana poznati gastro vodič Gault & Millau proglasio „Velikim chefom sutrašnjice“. U festivalskoj je kuhinji Began u četvrtak pripremao dva jela koja su doslovce planula puno prije nego su organizatori, pa i on sam mogli predvidjeti. Njegovi burgeri od brancina u bao parenom pecivu te yakitori riblji ražnjići od mesa i jetrice brancina, kao jela dana kojih više na festivalu neće biti u ponudi, bili su čisti pogodak.

U tim su se jelima spojili kreativnost chefa Begana i sjajni veliki brancini ugljanske tvrtke MarFish koja jedina u Europi koristi ike jime japansku metodu usmrćivanja ribe. Ta metoda osim trenutne paralize tek izvađene ribe uključuje i ocjeđivanje od krvi. Za razliku od uobičajene ribe, ovom se metodom postižu bolji okus i tekstura mesa, ali tek nakon nekoliko dana odležavanja, naravno u primjerenim uvjetima. Nije čudno stoga da MarFish brancine u svojoj ponudi imaju svi ozbiljni restorani u Hrvatskoj. I ne, ne nude ih kao „divlju“ ribu.


Organizator 7. TS&W Festivala, Turistička zajednica grada Zadra, kojoj su pridruženi brojni partneri, svakog dana organizira i prateće programe uz sam glavni gastronomski dio – radionice i prezentacije. U četvrtak su, tako, Petra Perinović i Sofija Lukačić iz Turističke zajednice općine Pašman zadarskoj publici predstavile pašmanski Fish Food & More Festival koji će se održavati krajem srpnja i početkom kolovoza ovoga ljeta. Ovaj će festival će biti prava ljetna gastronomsko-zabavna fešta, a cilj organizatora je veće korištenja ribe i ribljih jela u svakodnevnoj prehrani.


U petak se festival nastavlja velikim Marendinom kojeg će pripremiti učenici i profesori Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Ovi su đaci, budući konobari i kuhari, stalno nazočni na Festivalu kao velika pomoć glavnim kuharima, a sutra će i sami biti kuharske zvijezde – kuhat će crnu paštu s tartarom od brancina i kremom od graška.


Petak navečer će biti osobito zabavan – točno u 21 sat počinje koncert grupe Ljetno kino.