Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

zanimljiv program

Otvoreno 7. izdanje Tuna, Sushi & Wine festivala

Autor: Nikolina Lucić

18.04.2023. 11:11
Otvoreno 7. izdanje Tuna, Sushi & Wine festivala

Foto: Luka Jeličić



Ako je suditi prema velikom otvorenju kojem smo imali čast svjedočiti, ovogodišnje 7. izdanje Tuna, Sushi and Wine festivala svakako će se izdignuti iznad pučke praznovjerice kako je sedma godina nesretna.


Nikad bogatiji i zanimljiviji program otvorio je poznati splitski chef Mario Mandalić, koji je sa renomiranom zadarskom umjetnicom Zvonimirom Karavidom u jedno spojio vrhunsku gastronomiju i primijenjenu umjetnost.


Spoj vrhunskih ribljih delicija i Karavidinih jedinstvenih, ali krhkih staklenih skulptura nadmašio je sva naša očekivanja. Tuna, Sushi and Wine Festival već je svojim prvim izdanjem plijenio pažnju, jer na jedinstven način spaja dvije kulture – japansku i dalmatinsku.




Preciznost i jednostavnost koje krase japansku gastronomiju spojeni su s najsvježijim dalmatinskim ribama i vrhunskim vinima zadarske regije pružajući tako posjetiteljima nezaboravno iskustvo za sva osjetila. Cilj ovog višednevnog eventa je u predsezonskom razdoblju predstaviti Zadar i njegov kraj kroz gastronomsku ponudu i jela od plave i bijele ribe.



U Zadarskoj se županiji nalazi preko 50 posto hrvatske ribarske flote i preko 80 posto uzgajališta bijele i plave ribe. Većina tvrtki u djelatnosti marikulture nalazi se baš ovdje, riba je u Zadru glavni gastronomski brand zbog čega je Tuna, Sushi & Wine Festival osobito značajan.


Prvi TSW Festival održan je u siječnju 2015. godine na inicijativu Japansko – hrvatskog društva prijateljstva, uz potporu japanskog Veleposlanstva što dokazuje koliko su duboke prijateljske, ali i gospodarske veze između dvaju naroda.


– Malo se koji grad može pohvaliti tako visokom kvalitetom plave i bijele ribe, što je svakako važno iskoristiti i dobro prezentirati, pohvalio nam se Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra, ponosan na tradiciju i prepoznatljivost koju ovaj festival gradu donosi.


– Ovo nije samo gastro druženje, već i prilika za povezivanje chefova i uzgajivača ribe, koji je u našoj regiji više nego igdje drugdje u državi. Prilika je ovo da se dodatno promoviramo u predsezoni i pokažemo najbolje od naših prirodnih bogatstava, kako hrane, tako i pića.



Zadarska je regija odavno prepoznata kao vinarski centar ovog dijela Europe, što također promoviramo ovim petodnevnim festivalom, kazao je Paleka.


Mandarić je tako za nas pripremio velike raviole od škampa i bijele ribe, šafrana i vlasca s umakom beurre blanc od maslaca, bijelog vina i kapule servirane na poznatoj Karavidinoj staklenoj losturi. Jadran Božićev najavio nam je svakodnevna gostovanja renomiranih chefova, od kojih je prvi Mario Mandarić.


– HTUŠ priprema svoj tradicionalni marendin, a u street food cornerima posjetitelji će imati priliku kušati najbolju kombinaciju ribe i vina. Sushi i japanska gastronomija općenito sve su popularniji u nas, tako da ovaj festival ima dobru podlogu, dodao je Božićev, dok je chef i nastavnik kuharstva Renato Kraljev kazao kako se fenomenalna priča Tuna, Sushi and Wine Festivala, koja je sada već i zadarska tradicija nastavlja u nikad bogatijem izdanju.


– Mi se kao škola s našim učenicima uvijek uključujemo u ovakve aktivnosti, jer je djeci važno da se u raznim situacijama i zadacima susretnu s bogatom lepezom zahtjeva koji ih očekuju dalje u karijeri, naglasio je Kraljev.
Tacosi sa sipom, tunom i kozicama u street food varijanti donose jedno od najpoznatijih meksičkih jela sa dalmatinskim štihom.



Uz tri varijante kamenica poslužili su nam i raviol s bisqueom i kozicama, kao i jedinstveni format sushija. Gof s crnom lećom i keljom, burgeri s tunom i škampima, rimski njok s brancinom i ukiseljenim šparogama samo su neke od delicija koje smo imali priliku kušati.


Chef Mario Mandarić, zvijezda prvog dana festivala istaknuo je kako se i danas vodi svojom zero waste filozofijom u kuhanju.


– Iako nisam sushi stručnjak, jer sam ipak potkovan u tradicionalnijoj kuhinji, veseli me vidjeti da se sve više naših chefova otvara međunarodnim utjecajima i prilagođava ih lokalnoj kulturi, kazao je Mandarić, koji je već jučer počeo kuhati bisque od škampa koji se savršeno sljubljuje s njegovim raviolima.


– Hrvatska je gastronomija popularnija i kvalitetnija iz godine u godinu. Putovanja i edukacije sve su pristupačnije, tako da sve više mladih chefova putuje vani i onda se vraća u Hrvatsku, istaknuo je Mandarić, koji se također obrazovao u inozemstvu.ć, točnije Velikoj Britaniji.



– Igrom prilika sam zavolio kuhanje, iako nisam bio najbolji učenik u školi, te se svakako ne bi mogao istaknuti kao primjer savršenog kuhara, poručio je. A, da bi uistinu uživali u kombinaciji gastronomije i održive umjetnosti, Zvonimira Karavida za ovu je priliku osmislila jedinstven tanjur, koji komplementira jelu i predstavlja Zadar.


– Nakon što se jelo pojede možete uživati u predivnom staklenom tanjuru, koji predstavlja mrežu ulica Zadra, poručila je Karavida.