Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Južnomoravska regija u posjetu

Češki turisti treći po broju noćenja u 2022. godini

Autor: Portal ZL

20.04.2023. 17:10
Češki turisti treći po broju noćenja u 2022. godini

Foto: Zadarska županijaOvogodišnje Dane Zadarske županije uveličali su i predstavnici inozemnih prijateljskih regija Zadarske županije. Izaslanstvo Južnomoravske regije iz Češke predvođeno Ivom Vašíčekom, predsjednikom regionalnog Odbora za financije boravilo je u višednevnom posjetu Zadarskoj županiji. 


Posljednjeg dana boravka u Domu Zadarske županije primili su ih župan Božidar Longin i predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić sa suradnicima, a sastanku je nazočio i veleposlanik Češke Republike u Hrvatskoj, Nj. E. Milan Hovorka. 


Župan Longin tijekom sastanka upoznao je goste iz Češke sa strateškim projektima Zadarske županije, istaknuvši potencijale luke Gaženica te planove proširenja Zračne luke Zadar s ciljem pozicioniranja naše regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe. Također, upoznao ih je i s odličnim gospodarskim pokazateljima u 2022. godini te aktivnostima oko brendiranja Zadarske županije kao eno-gastro destinacije. 
Na sastanku je istaknuto kako su turisti iz Češke s više od milijun noćenja bili treći po brojnosti na području Zadarske županije u 2022. godini, tako da je njihova vjernost našoj destinaciji i dalje neupitna. 


Južnomoravska regija sa Zadarskom županijom ima najaktivniju i izrazito uspješnu suradnju koja se kontinuirano nastavlja suradnjom na brojnim područjima, od kulture, znanosti pa do gospodarstva. Gosti iz Južnomoravske regije naglasili su da i dalje nastoje uspostaviti izravnu zračnu liniju Zadar – Brno te su spremni intenzivirati pregovore da se ova inicijativa uskoro i ostvari. 


Veleposlanik Hovorka iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska ostvarila svoje najvažnije vanjskopolitičke ciljeve, ulazak u Schengen i Eurozonu, upravo tijekom češkog predsjedanja Europskom unijom. Istaknuo je prijateljske veze dvaju naroda koji se svake godine dodatno unapređuju.