Zadovoljni smo, ljudi su pokazali interes za naše proizvode, mislim da je sajam uspio, da organizatori mogu biti zadovoljni, kako odazivom posjetitelja, tako i nama proizvođačima smokava i smokvinih prerađevina, kao što smo i mi sudionici sajma zadovoljni njima, naglasio je Eugen Novaković
U okviru 4. festivala smokava Zadar 2011. u subotu je na Poljani Petra Zoranića održan treći dio spomenute manifestacije – sajam proizvođača i prerađivača smokava. Predstavili su se: OPG Aralica iz Šibenika (džem od svježih smokava s orasima, smokovača), P. O. Brojne s Visa (Viški hib – pogača od smokava), Zadruga Eko rast sa Šolte (umak od smokava, džemovi od smokava s limunom i rumom), OPG Damjanić -Babac, Poljica-Zadar (Šinjorina smokva – ekološki pekmez od svježih smokava sa smanjenim udjelom šećera), Obrt Duga strana iz Zatona – Šibenik (džemovi), OPG Eugen Novaković iz Posedarja (suhe smokve, smokvenjaci, praline od suhih smokava), U. O. Kali Medveja iz Lovrana(Kali džemovi, smokvenjaci), OPG Ostojić iz Ploča (FIG’O smokvenjaci), OPG Vesna i Zaim Šibić s Brača (džem od smokava s lavandom, slatko od smokava, suhe smokve, smokvenjak) i PZ Maslina i vino iz Polače (suhe smokve). Svi su oni taj dan nudili svoje proizvode po promotivnim cijenama, što je svakako dodatno zaintrigiralo posjetitelje sajma.
– Zadovoljni smo, ljudi su pokazali interes za naše proizvode, pa mislim da je sajam uspio. Organizatori mogu biti zadovoljni, kako odazivom, tako i nama proizvođačima smokava i smokvinih prerađevina kao što smo i mi sudionici sajma njima, naglasio je Eugen Novaković, rezimirajući impresije festivalom smokava svih sudionika manifestacije koje smo prekjučer ujutro obišli.
Festival smokava osmišljen je kako bi se veličala smokva i smokvine prerađevine, kako bi kraljica voća, kako još zovu smokvu, zasluženo dobila poziciju koja joj pripada, posebice u ovom mediteranskom podneblju u koje spada i zadarska sredina. Festival je pokrenula vlasnica OPG-a Damjanić-Babac Sandra Babac, uspijevši u ove četiri godine održavanja oformiti manifestaciju o kojoj se dobar glas proširio daleko izvan granica županije. Ovogodišnji festival smokava do sada je imao tri događanja, spomenuti sajam, tri predavanja na temu smokva u prošli četvrtak u Gradskoj knjižnici te centralno događanje – Gastro smokvu gdje su svoje umijeće pripremanja jela i slastica od smokava demonstrirali kuhari restorana domaćina festivala – Pet bunara, restorana Bruscheta, konobe Bazilika iz Biograda i konobe Na po ure te prve zadarske tvornice čokolade nakon dugog niza godina – tvornice Vitlov.
U utorak 20. rujna u 16 sati na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar održat će se dječja radionica na temu smokva, a u okviru festivala OPG Damjanić – Babac i ove je godine u za promociju smokve podijelilo nešto sadnica smokava, a ugostit će i djecu iz Osnovne škole Bartola Kašića – Područna škola Poljica i Dječjeg vrtića “Vrška vila” iz Vrsi na svom imanju.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
ODO
Istražni zatvor za 30-godišnjaka koji je aktiviranjem plinske boce prijetio policajcima
Zadar
Volim svoju županiju
Na utrci Wings for Life trči i 70 djelatnika hrvatskih županija, među njima i Božidar Longin
Ostali sportovi
Talijan u problemima
Drugi tenisač svijeta propušta ATP turnir u Rimu
Zadar
Tuže poslodavce
Djelatnici županijske Službe sanitetskog prijevoza potražuju gotovo 300 tisuća eura
Novosti
kazneni postupak
Rusija raspisala potjernicu za Zelenskijem
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
OLDTIMER IZLOŽBA 2024.
Zadar postaje središte čarobnog svijeta oldtimera!
Zadar
SANACIJA KROŠNJI