Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Tuže poslodavce

Djelatnici županijske Službe sanitetskog prijevoza potražuju gotovo 300 tisuća eura

Autor: Goran Šimunov

04.05.2024. 17:04
Djelatnici županijske Službe sanitetskog prijevoza potražuju gotovo 300 tisuća eura

Foto: Mislav KlanacDvjema važnim zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Zadarska županija, Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije (ZHMZŽ) i Domu zdravlja Zadarske županije, prijeti novi i još snažniji udar na proračune od strane djelatnika Službe sanitetskog prijevoza, koji su od 1. lipnja 2018. godine pripojeni Zavodu HMZŽ-a, a dotad su bili dio Doma zdravlja. Da su u tijeku brojne tužbe radnika županijskog saniteta potvrdio nam je Domagoj Kovač, odvjetnik iz Zagreba, pravni zastupnik sindikata Zajedno, čiji članovi su i svi djelatnici ovog saniteta.


Petogodišnji zaostatci


– Djelatnici županijske Službe sanitetskog prijevoza podnijeli su tužbe zbog neisplate njihovih materijalnih prava sukladno odredbama kolektivnog ugovora i Zakona o radu. Zavod za hitnu medicinu i prije njih Dom zdravlja pri određivanju plaća radnicima saniteta postupaju po internim aktima, a ne po Zakonu o radu. U plaće ovih radnika nisu uključeni svi parametri koji moraju biti, od osnovice, preko koeficijenta… U tijeku je iznimno velik broj sporova koje su pokrenuli radnici saniteta, koji su podigli tužbe zbog više razloga, primjerice, neuvećanja plaća za šest posto zbog posebnih uvjeta rada. U Zavodu HMZŽ su potraživanja radnika već prešla 200 tisuća eura. Za neisplatu svoja potraživanja tužili su i Dom zdravlja, a ukupan iznos se kreće sigurno na više od 80 tisuća eura. Dom zdravlja su također tužili zbog neuvećanja plaća za posebne uvjete rada, ali i za neisplatu dnevnica, za neisplatu prekovremenog rada… To su zaostatci unatrag pet godina, kaže pravni zastupnik Kovač koji podsjeća kako se o isplati ovih prava sukladno odredbama kolektivnog ugovora i Zakona o radu odredio i Vrhovni sud iz kojeg je rečeno kako radnicima to pripada te im se mora isplatiti. Stav Vrhovnog suda obvezno moraju primjenjivati sve ustanove.


Stav Vrhovnog suda


– Iako im je poznat stav Vrhovnog suda po ovom pitanju, Zavod za hitnu i Dom zdravlja su unajmili vanjske odvjetnike kako bi ih zastupali u sporovima radnika saniteta. Nepotrebno plaćaju te profesionalce da ih zastupaju iako ne mogu ništa pomoći ustanovi odnosno poslodavcu. Umjesto toga su taj novac koji plaćaju za odvjetnike, pri čemu kad izgube spor moraju platiti i odvjetnike suprotne strane odnosno mene, mogli isplatiti prema potraživanjima radnika, ističe ovaj odvjetnik.
Od odgovornih osoba Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije i Marka Kolege, pročelnika za zdravstvo Zadarske županije, koja je osnivač obje ove županijske ustanove, tražili smo da nam pojasne zbog čega djelatnicima Službe sanitetskog prijevoza nisu isplaćivali sva njihova materijalna prava sukladno odredbama kolektivnog ugovora i Zakona o radu. S obzirom kako su potraživanja od Zavoda HMZŽ-a i Doma zdravlja dosegnula velike iznose, tražili smo i da nam odgovore hoće li ovako velike isplate ugroziti poslovanje ove dvije ustanove. Njihove odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo.


O jednoj od zadnjih poznatih presuda na tužbe radnika saniteta na Općinskom sudu u Zadru mediji su izvještavali u svibnju 2023., a radilo se o tužbi osam vozača sanitetskog prijevoza i jednom medicinskom tehničaru koji su dobili prvostupanjsku presudu protiv Doma zdravlja Zadarske županije, koji su tužili smatrajući da su zakinuti zbog neisplaćenih dnevnica tijekom četiri godine.


Neisplaćene dnevnice


Iako im je Dom zdravlja to osporio u odgovoru na tužbu navodeći kako nisu upućivani na službena putovanja, već su kao zaposlenici u javnozdravstvenoj djelatnosti sanitetskog prijevoza obavljali redovite radne zadaće, sudac Općinskog suda u Zadru Ivica Marinović to nije uvažio. Naložio je Domu zdravlja da im isplati dnevnice s kamatama za 2015., 2016., 2017. i 2018. godinu u ukupnom iznosu od 13.781, 293 eura.


Sud je utvrdio kako dnevnica spada u ostala materijalna prava radnika kao naknada za pokriće izdataka prehrane, pića i prijevoza u mjestu u koje je radnik upućen na službeno putovanje.


– To pravo, po ocjeni suda, ne isključuje pravo radnika na plaću za prekovremeni rad koje je pak utvrđeno Zakonom o radu, i obrnuto. Kraj takvog stanja stvari, te činjenice da među strankama nije sporno da utužene dnevnice tužiteljima nisu plaćene, već tuženik osporava da se radilo o službenim putovanjima, a koji prigovor sud smatra neosnovanim, te su službena putovanja na koja su upućeni tužitelji i duljina trajanja istih utvrđeni izvedenim vještačenjem, a na temelju isprava koje je dostavio sam tuženik, to je valjalo tužbeni zahtjev tužitelja za isplatu dnevnica prihvatiti u cijelosti, navodi u obrazloženju sudac Marinović.