ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Odluka

Vlada danas proglašava kraj epidemije, brojni građani morat će na policiju

Autor: Hina

11.05.2023. 09:17
Vlada danas proglašava kraj epidemije, brojni građani morat će na policiju

Foto: Patrik Macek/PIXSELLVlada će danas donijeti odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. Odluka Vlade slijedi nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim. Prijedlog HZJZ-a uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu. Na dnevnom je redu i informacija o korištenju sredstava prikupljenih od dodatnog poreza na dobit. Podsjetimo, WHO je prije nekoliko dana priopćio kako covid-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu.


– Ovo nije kraj pandemije jer pandemija i virus su i dalje među nama, ali se smatra da nema više potrebe za ovim prekograničnim mjerama i da države članice, sukladno svojoj epidemiološkoj situaciji, mogu odlučiti s kojim će mjerama nastaviti. Ova odluka generalnog direktora WHO-a znak je da nas podržava da proglasimo kraj pandemije i da donošenje mjera pređe na ministarstvo zdravstva te da se prema ovom virusu ponašamo kao i prema svim virusima koji su među nama, kazao je tom prilikom ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.


Ova odluka najvažnija je onima kojima je tijekom trajanja epidemije istekla valjanost osobnih dokumenata. Oni od danas imaju 30 dana za zamjenu sada nevažećih isprava.


Obavezna zamjena dokumenata
Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova RH sugeriralo je u više navrata od početka godine građanima da već tada zamijene istekle osobne dokumente, odnosno podnesu zahtjev za izradu novih kako bi se izbjegle gužve.


Nakon proglašenja epidemije bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj 11. ožujka 2020. godine, a s ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke u policijskim upravama i postajama, Hrvatski sabor je 7. travnja iste godine izmijeno niz zakona. Zbog toga su se osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava.


Prema posljednjem službenom podatku objavljenom u veljači bilo je 221 387 isteklih osobnih iskaznica.