ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Redovito konzumirajte

Zelena salata sadrži mineralne soli i vitamine, vrlo važne zdravlje

Autor: Šarlota Brnčić

17.04.2023. 07:53
Zelena salata sadrži mineralne soli i vitamine, vrlo važne zdravlje

Foto: Pixabav

Sve što trebate znati o njezinim izvanrednim svojstvimaSvojstva zelene salate su zapravo iznenađujuće korisna i ne znaju svi za njih.


S nutritivnog gledišta, u dobrim količinama sadrži kalcij, fosfor, magnezij i kalij, zatim sadrži željezo, mangan, cink i bakar.


Vitamini koji su najzastupljeniji su vitamin A i beta-karoten. Primjerice, 100 grama svježe zelene salate osigurava tijelu 247 % dnevnih potreba za vitaminom A , stoga je važna pomoć za dobrobit kože, sluznice, oka.
Nadalje među prerogativima ovog vitamina je i prevencija tumorskih oblika usne šupljine.


Drugi važan doprinos je vitamin K, važan za zdravlje kostiju, zgrušavanje krvi i zaštitu moždanih stanica kod pacijenata koji boluju od Alzheimerove bolesti.


Zelena salata sadrži vitamin C koji štiti imunološki sustav i bori se protiv slobodnih radikala, zatim sadrži folate čija se konzumacija preporučuje trudnicama kako bi se izbjeglo oštećenje neuralne cijevi fetusa koje uzrokuje spinu bifidu i anencefaliju.


Također moramo imati na umu prisutnost zeaksantina, karotenoidne tvari specifičnog antioksidansa za oko koji pomaže, dakle općem vidu, te sprječava poremećaje poput katarakte i degenerativne makulopatije.


Ukratko, redovita konzumacija svježe i sirove zelene salate važna je za prevenciju osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, anemije, tumorskih bolesti, makulopatije pa čak i Alzheimerove bolesti.


Iz tog razloga zelenu salatu što više konzumirajte, uostalom, mogućnosti kombinacija su brojne od one s drugim povrćem, jajima, svježim sirevima za brza i ukusna jela.


Poznato je, ali treba ponoviti, da salata ima vrlo nizak udio kalorija.


Jedino treba obratiti pozornost na dressing, ako imate problema s prekomjernom težinom i pretilošću.