Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Skincare

Za savršenu kožu trebate znati ovih 6 aktivnih sastojaka i savjeta

Autor: Mija Dropuljić

02.02.2023. 07:31
Za savršenu kožu trebate znati ovih 6 aktivnih sastojaka i savjeta

Foto: iStock

Njega kože ne ovisi samo o tipu kože, već i o godišnjem dobuZimi naša koža zahtjeva malo drugačiji pristup kako bi ostala njegovana. Zato donosimo šest stvari na koje zimi svakako moramo obratiti pozornost i koji su aktivni sastojci posebno učinkoviti kako bi nam koža bila zdrava i meka.


Jačanje kožne barijere


U hladnoj sezoni jednako je važno ojačati kožnu barijeru kao i ljeti, kako bi koža bila zaštićena od utjecaja iz okoline.


Za to su posebno prikladni aktivni sastojci kao što su ceramid, pantenol, probiotički ferment mliječne kiseline, skvalen i aminokiseline. Osim toga, zimi se ne smije izostaviti zaštita od sunca!


Regeneracija kože
Budući da je koža zimi često pod velikim stresom, primjerice zbog stalnih promjena temperature, u rutinu njege kože treba uključiti proizvode za regeneraciju kože.


Pazite da kao aktivne sastojke sadrže ceramide, ekstrakt korijena gaveza, bademovo ulje, maslac od sjemenki šljive ili pantenol.


Vlaga, vlaga i još više vlage


Stalne promjene temperature zimi uzrokuju povećani transepidermalni gubitak vode, što je samo jedan od razloga zašto je naša koža zimi često vrlo suha.


Zato su zimi posebno prikladne maske i kreme s aktivnim sastojcima kao što su hijaluronska kiselina, glicerin, pantenol i pentilen glikol.


Bogata njega


Međutim, kada je koža dovoljno hidratizirana, problem transepidermalnog gubitka vode ostaje.


Da biste zadržali vlagu u koži, trebali biste se osloniti na bogate i okluzivne produktivne ili aktivne sastojke kao što su maslac od sjemenki šljive, biljni voskovi (npr. vosak ruže i suncokretov vosak) i biljna ulja, osobito tijekom dana.


Maske za ruke


Ne samo da zimi pati koža na licu, mnogi se moraju boriti i s izrazito suhim rukama. Ovdje se također trebate osloniti na opsežnu njegu.


U ekstremnim slučajevima mogu pomoći i posebne maske za ruke ili vrlo gust nanos kreme koji se ostavlja dulje vrijeme.


Ne zaboravite usne!


Za kraj, ali ne i najmanje važno: nemojte zanemariti usne zimi. Ispucale usne izgledaju ružno i mogu jako boljeti. Stoga se bogati proizvodi također redovito nanose na tanku kožu područja usta tijekom dana.