Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prirodni lijek

Držanje biljke kod kuće poboljšava kvalitetu zraka (i naše kože)

Autor: Šarlota Brnčić

14.12.2022. 08:11
Držanje biljke kod kuće poboljšava kvalitetu zraka (i naše kože)

Foto: Pexels

Sobne biljke čine zrak u vašem domu vlažnijim, što također pogoduje kožiPročišćavaju zrak u prostorijama u kojima boravimo, poboljšavaju zdravlje, a čine našu kožu ljepšom i hidratiziranijom.


Bilo da se radi o bršljanu, draceni ili spatifilumu, biljke u kući poboljšavaju kvalitetu zraka čineći ga vlažnijim i time se pokazuju kao prirodni lijek za suhu kožu i dišne ​​puteve.


Potvrda dolazi iz analize britanskih znanstvenika sa Sveučilišta u Readingu i Kraljevskog hortikulturnog društva, koji su proveli istraživanje o različitim biljkama i kako se mijenja zrak oko njih.
Konkretno, smatraju da su spatifilum i bršljan najbolji jer mogu apsorbirati vrlo velike količine CO2 i vode.


Prethodna istraživanja već su otkrila da su neke biljke bolje od drugih u uklanjanju glavne kategorije kućnih zagađivača, hlapljivih organskih spojeva, tako da s određenim biljkama zrak u domu postaje čišći i sigurniji.


Sada, prema posljednjem istraživanju, biljke s visokom stopom transpiracije , tj. “najžednije” biljke koje trebaju više vode za dobar rast, također mogu itekako koristiti zahvaljujući vlazi koju stvaraju.


Viša vlaga u zraku, na primjer, znači da je koža vlažnija i manje je vjerojatno da će se isušiti.


“Sobne biljke mogu biti jednostavan i praktičan način da se smanji suhoća zraka u zatvorenom prostoru i ublaže simptomi suhe kože, a istovremeno pružaju mnoge druge dobrobiti za ljudsku psihu i fizičko zdravlje “, objasnili su stručnjaci sa Sveučilišta Reading.


U isto vrijeme, biljke također apsorbiraju CO2 iz zraka oko sebe, obogaćujući ga kisikom vitalnim za ljudsko tijelo – učinak koji bi, prema istraživačima, mogao biti izraženiji kada veće biljke žive u dobro osvijetljenim uvjetima.


Što onda čekate? Prekrasne su, stvaraju ugodnu i opuštajuću atmosferu koja vas obavija pa dodajte jednu ili više od jedne u svoj dom!