Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Osjećati se dobro

Slijedeći ovih 5 navika oslobodite se svakodnevnog stresa

Autor: Lucija Sučić

12.04.2023. 08:13
Slijedeći ovih 5 navika oslobodite se svakodnevnog stresa

Foto: iStock

Ono što je važno je znati osloboditi se stresa na prirodan način i redovito se opuštatiU svakodnevnom životu stres je gotovo pa uvijek prisutan, a dugotrajna izloženost stresu rezultira frustriranošću i iscrpljenošću.


Ono što je važno je znati osloboditi se stresa na prirodan način i redovito se opuštati kako mali svakodnevni stresovi ne bi postali prijetnja fizičkom ali i psihičkom zdravlju. Pišemo o praktičnim i zdravim navikama koje će pomoći u nošenju sa stresom te će poboljšati kvalitetu života, a vi ćete biti smireniji i opušteniji.


Postavite jasnu namjeru


Jednostavan čin postavljanja jasne namjere da ćete se tog dana osjećati dobro čini puno i uvelike će utjecati na percepciju stvari koje se događaju kroz dan. Čak i ako se dogodi nešto neočekivano, čim imate tu namjeru na umu moći ćete se nositi sa svime što se pojavi na pozitivniji način, te će utjecati na vašu proaktivnost i rješavanje problema i uzroka stresova.


Nemojte se opteretiti planovima
Imati plan je odlično, ali pretjerati s planovima nije baš! Nakon što ste postavili plan, znate u kojem smjeru ići i koji će biti sljedeći korak, što uvelike pomaže u minimiziranju stresa i tjeskobe koji dolaze u paketu s neizvjesnošću.


Jednom kada napravite plan, imajte na umu da se život ne događa u vakuumu i da je u redu da se plan prilagođava promjenama. Stoga, dozvolite sami sebi fleksibilnosti, bez osjećaja krivnje. Također, nemojte se pretrpati s gomilom planova koje fizički neće biti izvedivo ostvariti.


Budite realni u vlastitim očekivanjima


Vrlo čest uzrok nezadovoljstva i stresa je misao da možemo bolje i da trenutno nije dovoljno dobro. U redu je tako razmišljati kada ta misao inspirira i kada nas potiče na pozitivnu promjenu i ambiciju, no s takvim stajalištima nužan je oprez jer može dovest u osjećaj konstantnog nezadovoljstva.


Budite realni o tome koliko možete učiniti u danu, tjednu ili mjesecu.


Vježbajte


Svi znaju da je tjelovježba važna za cjelokupno zdravlje, no često to ostaje samo u teoriji. No imajte na umu dok vježbate da to ne činite samo zbog izgleda, već zbog općenite dobrobiti za zdravlje.


Izrazite zahvalnost


Ponekad, kada smo zabrinuti ili pod stresom, teško je promijeniti perspektivu, no prebacivanje fokusa na stvari na kojima smo doista zahvalni itekako može pomoći. Izražavanje zahvalnosti za ono dobro u vašem životu jedna je od najsnažnijih stvari koje možete učiniti kada ste tjeskobni ili preopterećeni.