![Pinjole su bogate mineralnim solima, a zdrave su za srce i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti](https://zadarskilist.novilist.hr/wp-content/uploads/2024/02/iStock-1411400609-792x495.jpg)
Foto: iStock
Imaju skroman sadržaj vode i šećera (gotovo potpuna saharoza ) te dobru opskrbljenost dijetalnim vlaknima
Pinjoli su sjemenke koje se nalaze unutar češera bora i pripadaju obitelji orašastih plodova.
Njihova je lipidna komponenta vrlo značajna, a jedna od najzanimljivijih nutritivnih kvaliteta pinjola leži upravo u njihovom lipidnom profilu.
Upravo zbog kvalitetnog sadržaja “dobrih” masnih kiselina, pinjoli su prepoznati kao zdravi za srce i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
To je zato što sadržaj zdravih masnih kiselina pomaže u izbjegavanju naslaga u arterijama i ima blagotvoran učinak na razinu kolesterola i triglicerida u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti.
Nadalje, dobra opskrbljenost vitaminom E, antioksidansom topljivim u mastima, također potiče uravnoteženje razine kolesterola i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Pinjoli su također bogati bakrom i tiaminom, koji podupiru rad mozga.
Naime, bakar je funkcionalan za apsorpciju i korištenje željeza, koje čini hemoglobin i omogućuje dovod kisika do mozga, dok tiamin (vitamin B1) sudjeluje u transformaciji ugljikohidrata u energiju.
Ova energija daje mozgu gorivo potrebno za poboljšanje kognitivnih funkcija i raspoloženja.
Nadalje, izvrstan izvor vitamina E predstavlja daljnji neuroprotektivni element, kao i antioksidans i faktor snižavanja lipida.
Niske razine vitamina K i nizak unos fosfora, magnezija i kalcija hranom povezani su s niskom mineralnom gustoćom kostiju, što može povećati rizik od prijeloma.
Pinjoli, zahvaljujući svom bogatstvu svim ovim mikronutrijentima, mogu pomoći u održavanju zdravih kostiju i smanjiti rizik od opasne krhkosti, sprječavajući osteoporozu.
Kontraindikacije i nuspojave
Pinjoli su dio te skupine potencijalno alergenih namirnica. Stoga je prije uzimanja preporučljivo pridržavati se potrebnih mjera opreza i po potrebi se posavjetovati s liječnikom.
Nadalje, tijekom faze dojenja preporučuje se suzdržati se od konzumacije. U stvari, majčino mlijeko može doživjeti malu promjenu okusa.
Iako ga je teško pronaći, brašno od pinjola lako možete napraviti kod kuće tako da pinjole usitnite uz pomoć miksera.
Brašno ima jedinstveni bjelančevinasti sastav, a proizvod je pogodan za prehranu vegetarijanaca i sportaša.
najnovije
najčitanije
Zadar
NA FACEBOOKU
OGLASIO SE MATE LUKIĆ: ‘Nisam bio u nikakvom kafiću, ni zabavi. Bio sam u službi u šumi…’
Tenis
TENIS
ATP Umag: Musetti protiv Cerundola za naslov
Svijet
KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA
Trump hvali svoj odnos s Netanyahuom i proziva Harris za uvredljive izjave o Gazi
Zadar
SRETNIK IZ ZADRA
PROVJERITE LISTIĆE! U Zadru pogođena Eurojackpot petica u iznosu od skoro 70.000 eura!
Crna Kronika
NESREĆA GRADSKOG VIJEĆNIKA
Objavljeni rezultati očevida na izgorjelom vozilu Natura Jadere: Mate Lukić vozio bez vozačke
Crna Kronika
nepoznate okolnosti požara
Zapalio se automobil na Dugom otoku! Vozio ga Mate Lukić
Crna Kronika
sudar na semaforu
Još jedna prometna nesreća u Murvici! Teško ozlijeđena žena
Scena
NOVA PJESMA
VIDEO Pogledajte spot za novu Thompsonovu pjesmu, fanovi nižu same komplimente
Zadar
SRETNIK IZ ZADRA
PROVJERITE LISTIĆE! U Zadru pogođena Eurojackpot petica u iznosu od skoro 70.000 eura!
Županija
TJERANJE S PLAŽE