Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Riznica energije

Pinjole su bogate mineralnim solima, a zdrave su za srce i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Autor: Šarlota Brnčić

11.02.2024. 09:50
Pinjole su bogate mineralnim solima, a zdrave su za srce i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Foto: iStock

Imaju skroman sadržaj vode i šećera (gotovo potpuna saharoza ) te dobru opskrbljenost dijetalnim vlaknima Pinjoli su sjemenke koje se nalaze unutar češera bora i pripadaju obitelji orašastih plodova.


Njihova je lipidna komponenta vrlo značajna, a jedna od najzanimljivijih nutritivnih kvaliteta pinjola leži upravo u njihovom lipidnom profilu.


Upravo zbog kvalitetnog sadržaja “dobrih” masnih kiselina, pinjoli su prepoznati kao zdravi za srce i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
To je zato što sadržaj zdravih masnih kiselina pomaže u izbjegavanju naslaga u arterijama i ima blagotvoran učinak na razinu kolesterola i triglicerida u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti.


Nadalje, dobra opskrbljenost vitaminom E, antioksidansom topljivim u mastima, također potiče uravnoteženje razine kolesterola i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.


Pinjoli su također bogati bakrom i tiaminom, koji podupiru rad mozga.


Naime, bakar je funkcionalan za apsorpciju i korištenje željeza, koje čini hemoglobin i omogućuje dovod kisika do mozga, dok tiamin (vitamin B1) sudjeluje u transformaciji ugljikohidrata u energiju.


Ova energija daje mozgu gorivo potrebno za poboljšanje kognitivnih funkcija i raspoloženja.


Nadalje, izvrstan izvor vitamina E predstavlja daljnji neuroprotektivni element, kao i antioksidans i faktor snižavanja lipida.


Niske razine vitamina K i nizak unos fosfora, magnezija i kalcija hranom povezani su s niskom mineralnom gustoćom kostiju, što može povećati rizik od prijeloma.


Pinjoli, zahvaljujući svom bogatstvu svim ovim mikronutrijentima, mogu pomoći u održavanju zdravih kostiju i smanjiti rizik od opasne krhkosti, sprječavajući osteoporozu.


Kontraindikacije i nuspojave


Pinjoli su dio te skupine potencijalno alergenih namirnica. Stoga je prije uzimanja preporučljivo pridržavati se potrebnih mjera opreza i po potrebi se posavjetovati s liječnikom.


Nadalje, tijekom faze dojenja preporučuje se suzdržati se od konzumacije. U stvari, majčino mlijeko može doživjeti malu promjenu okusa.


Iako ga je teško pronaći, brašno od pinjola lako možete napraviti kod kuće tako da pinjole usitnite uz pomoć miksera.


Brašno ima jedinstveni bjelančevinasti sastav, a proizvod je pogodan za prehranu vegetarijanaca i sportaša.