Foto: iStock
Imaju skroman sadržaj vode i šećera (gotovo potpuna saharoza ) te dobru opskrbljenost dijetalnim vlaknima
Pinjoli su sjemenke koje se nalaze unutar češera bora i pripadaju obitelji orašastih plodova.
Njihova je lipidna komponenta vrlo značajna, a jedna od najzanimljivijih nutritivnih kvaliteta pinjola leži upravo u njihovom lipidnom profilu.
Upravo zbog kvalitetnog sadržaja “dobrih” masnih kiselina, pinjoli su prepoznati kao zdravi za srce i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
To je zato što sadržaj zdravih masnih kiselina pomaže u izbjegavanju naslaga u arterijama i ima blagotvoran učinak na razinu kolesterola i triglicerida u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti.
Nadalje, dobra opskrbljenost vitaminom E, antioksidansom topljivim u mastima, također potiče uravnoteženje razine kolesterola i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Pinjoli su također bogati bakrom i tiaminom, koji podupiru rad mozga.
Naime, bakar je funkcionalan za apsorpciju i korištenje željeza, koje čini hemoglobin i omogućuje dovod kisika do mozga, dok tiamin (vitamin B1) sudjeluje u transformaciji ugljikohidrata u energiju.
Ova energija daje mozgu gorivo potrebno za poboljšanje kognitivnih funkcija i raspoloženja.
Nadalje, izvrstan izvor vitamina E predstavlja daljnji neuroprotektivni element, kao i antioksidans i faktor snižavanja lipida.
Niske razine vitamina K i nizak unos fosfora, magnezija i kalcija hranom povezani su s niskom mineralnom gustoćom kostiju, što može povećati rizik od prijeloma.
Pinjoli, zahvaljujući svom bogatstvu svim ovim mikronutrijentima, mogu pomoći u održavanju zdravih kostiju i smanjiti rizik od opasne krhkosti, sprječavajući osteoporozu.
Kontraindikacije i nuspojave
Pinjoli su dio te skupine potencijalno alergenih namirnica. Stoga je prije uzimanja preporučljivo pridržavati se potrebnih mjera opreza i po potrebi se posavjetovati s liječnikom.
Nadalje, tijekom faze dojenja preporučuje se suzdržati se od konzumacije. U stvari, majčino mlijeko može doživjeti malu promjenu okusa.
Iako ga je teško pronaći, brašno od pinjola lako možete napraviti kod kuće tako da pinjole usitnite uz pomoć miksera.
Brašno ima jedinstveni bjelančevinasti sastav, a proizvod je pogodan za prehranu vegetarijanaca i sportaša.
najnovije
najčitanije
Kultura
Zbog narušavanja ugleda
Društvo hrvatskih filmskih redatelja isključilo Matanića iz članstva
Nogomet
Lijepa cifra
Nagradni fond Svjetskog prvenstva u nogometu 655 milijuna dolara, prvak će dobiti 50 milijuna
Hrvatska
Zagrebački nadbiskup
Nadbiskup Kutleša o slučaju časne sestre: ‘Da su mnogi šutjeli, ne bi bilo toliko dezinformacija’
Zadar
Pregled dana
PET VIJESTI DANA Dan obilježili gradonačelnikov susret s medijima i premijera filma ‘260 dana’
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
OD 15. prosinca
Radovin dobio novi vrtić: 55 djece krenulo u tri skupine
Zadar
oprema za rad
Pacijentica upozorila na manjak opreme, Kolega opovrgava: Ginekološka ordinacija ima ultrazvuk, ali…
Zadar
Savršen poklon