
Foto: iStock
Imaju skroman sadržaj vode i šećera (gotovo potpuna saharoza ) te dobru opskrbljenost dijetalnim vlaknima
Pinjoli su sjemenke koje se nalaze unutar češera bora i pripadaju obitelji orašastih plodova.
Njihova je lipidna komponenta vrlo značajna, a jedna od najzanimljivijih nutritivnih kvaliteta pinjola leži upravo u njihovom lipidnom profilu.
Upravo zbog kvalitetnog sadržaja “dobrih” masnih kiselina, pinjoli su prepoznati kao zdravi za srce i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
To je zato što sadržaj zdravih masnih kiselina pomaže u izbjegavanju naslaga u arterijama i ima blagotvoran učinak na razinu kolesterola i triglicerida u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti.
Nadalje, dobra opskrbljenost vitaminom E, antioksidansom topljivim u mastima, također potiče uravnoteženje razine kolesterola i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Pinjoli su također bogati bakrom i tiaminom, koji podupiru rad mozga.
Naime, bakar je funkcionalan za apsorpciju i korištenje željeza, koje čini hemoglobin i omogućuje dovod kisika do mozga, dok tiamin (vitamin B1) sudjeluje u transformaciji ugljikohidrata u energiju.
Ova energija daje mozgu gorivo potrebno za poboljšanje kognitivnih funkcija i raspoloženja.
Nadalje, izvrstan izvor vitamina E predstavlja daljnji neuroprotektivni element, kao i antioksidans i faktor snižavanja lipida.
Niske razine vitamina K i nizak unos fosfora, magnezija i kalcija hranom povezani su s niskom mineralnom gustoćom kostiju, što može povećati rizik od prijeloma.
Pinjoli, zahvaljujući svom bogatstvu svim ovim mikronutrijentima, mogu pomoći u održavanju zdravih kostiju i smanjiti rizik od opasne krhkosti, sprječavajući osteoporozu.
Kontraindikacije i nuspojave
Pinjoli su dio te skupine potencijalno alergenih namirnica. Stoga je prije uzimanja preporučljivo pridržavati se potrebnih mjera opreza i po potrebi se posavjetovati s liječnikom.
Nadalje, tijekom faze dojenja preporučuje se suzdržati se od konzumacije. U stvari, majčino mlijeko može doživjeti malu promjenu okusa.
Iako ga je teško pronaći, brašno od pinjola lako možete napraviti kod kuće tako da pinjole usitnite uz pomoć miksera.
Brašno ima jedinstveni bjelančevinasti sastav, a proizvod je pogodan za prehranu vegetarijanaca i sportaša.
najnovije
najčitanije
Zadar
USUSRET SEZONI
Nakon blagdana kreće uređenje zadarskih plaža. Evo što je sve u planu
Svijet
stravičan slučaj
Njemački liječnik palijativne medicine ubio najmanje 15-ero pacijenata
Zdravlje i ljepota
ventoterm
5 najčešćih pitanja o pojavi vlage i plijesni u kući i stanu
Sport
Mate Anić
Pred vaterpolistima Zadra 1952 uzvrat sa Solarisom: “Budemo li opušteni možemo se nadati uspjehu”
Svijet
Carinski rat
Kineski BDP rastao više od očekivanog, svjetske burze u padu
Crna Kronika
kaznena prijava
U domu Filipjanca pronađen kokain
Županija
ročište
Ispitane tražbine vjerovnika MasVina: obitelji Željka Uzelca nisu priznali 316.000 eura tražbine
Zadar
odlična lokacija
Atraktivan državni prostor u Zadru iznajmljen za šest tisuća eura
Zadar
nastavak priče
Mjesec dana nakon smrti Mate Žagara, radnja je i dalje otvorena
Zadar
okupljanje struke