ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ODGODA

Isključujete li alarm nekoliko puta prije ustajanja?

Autor: Šarlota Brnčić

11.11.2023. 08:08
Isključujete li alarm nekoliko puta prije ustajanja?

Foto: Pixabay

Činite to kako biste odspavali koju minutu više?Volite li pritisnuti gumb za odgodu ujutro ili namjestiti više alarma i spavati do zadnjeg?


Čini se kao neučinkovito korištenje vremena, ali možda i nije, prema istraživanju objavljenom u Journal of Sleep Research.


Istraživači su analizirali san sudionika i među 31 uobičajenim drijemanjem otkrili da 30 minuta drijemanja nije utjecalo na izvedbu kognitivnog testa obavljenog odmah nakon buđenja, niti ga je čak poboljšalo.
Iako je drijemanje rezultiralo gubitkom otprilike šest minuta sna, spriječilo je buđenje iz sporovalnog sna, dubokog stanja iz kojeg se teško brzo izvući.


nije bilo zamjetnih učinaka na razine hormona stresa, pospanost, raspoloženje ili noćni san.


Nalazi pokazuju da nema razloga da prestanete drijemati ujutro ako uživate u tome, barem ne za drijemanje od oko 30 minuta.


Zapravo, čak može pomoći onima koji pate od jutarnje pospanosti da budu nešto budniji nakon što ustanu.


Stoga, ako ste među onima koji neprestano pritišću gumb za odgodu, nemojte se sramiti: u dobrom ste društvu.


Prema znanstvenicima, prvo pitanje koje si morate postaviti ujutro je jeste li spavali sedam do devet sati, odnosno preporučenih sati.


Da, jer san ima obnavljajuća svojstva i utječe na više sustava u tijelu.


Dakle, ako niste dovoljno spavali, vratite se u krevet, ali s jednom iznimkom: ako je vaš alarm postavljen da vas probudi za 90 minuta ili manje, ostanite budni.


Razlog? Potpuni ciklus spavanja traje oko 90 minuta, a njegovo prekidanje može dovesti do inertnosti ili omamljenosti, što je poteškoća s koncentracijom koju mnogi ljudi imaju nakon buđenja.