Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Večernja rutina

Ako je odlazak na spavanje svakovečernja borba, ne propustite ove savjete

Autor: Life

05.01.2023. 08:07
Ako je odlazak na spavanje svakovečernja borba, ne propustite ove savjete

Foto: Unsplash

Dobar san jedna je od najbitnijih stvari za razvoj djecePriprema za odlazak na spavanje može biti zahtjevna, a borba za pojašnjavanjem zašto moraju ići u krevet zna podosta trajati.


Postoje određene stvari koje možete napraviti kako biste djeci, a i sebi, olakšali odlazak na spavanje bez puno svađe, nemira i pregovaranja.


Važno je svaku večer ići u krevet u isto vrijeme


Iako maloj djeci koncept vremena nije najjasnija stvar na svijetu, njihovo tijelo glavni je pokazatelj umora.
Odlazak na spavanje u isto vrijeme svake večeri djeci pomaže fizički i psihički da uđu u rutinu spavanja. Iako su odstupanja normalna, pogotovo tijekom vikenda i praznika, pokušajte biti dosljedni koliko god je to moguće.


Isključite TV i ostale ekrane


Prije spavanja izbjegavajte to da djeca gledaju TV ili da provode vrijeme na mobitelu.


Sadržaji koji sadrže nasilje, neizvjesnost i dramu mogu otežati djeci da se opuste i smire prije spavanja, što im pak može utjecati na kvalitetu sna, kao i mogućnost da zaspu na vrijeme.


Općenito gledajući, svjetlost ekrana bez obzira na sadržaj može utjecati na san, tako da su bolje aktivnosti poput poput čitanja, crtanja ili slušanja tihe glazbe.


Napravite rutinu


Rutina odlaska na spavanje dobra je stvar koja pomaže djeci da se pripreme za spavanje. Neki od tipičnih koraka jedne takve rutine mogu biti kupanje, oblačenje pidžame, pranje zubi i čitanje knjige.


Napravite tablicu


Za predškolsku djecu, tablica u kojoj će biti nacrtani koraci prije spavanja omogućuju im da vide točno što se sve treba napraviti prije odlaska u krevet, što će olakšati rutinu i vama i djeci.


Na tablici može biti nacrtana kada ili tuš, pidžama, knjiga i ostale stvari koje čine vašu večernju rutinu.


Držite se spavaće sobe


Kada dijete prolazi kroz svoju odlaska na spavanje, pobrinite se da se sve aktivnosti koliko god je to moguće odvijaju na istom mjestu, spavaćoj sobi kako biste smanjili distrakcije iz kuhinje, dnevnog boravka i slično.


Napravite mjesto za spavanje ugodnim


Djetetovu spavaću sobu učinite udobnim mjestom za spavanje. To se odnosi na održavanje temperature dovoljno niskom ljeti i dovoljno toplom zimi, ali i na svjetlo, za što je dobro nabaviti zavjese za zamračivanje ili rolete.


Dobar jastuk učiniti će san još kvalitetnijim, te se pobrinite da njihov krevet ne bude pretrpan mnoštvom plišanih igračaka.


Minimizirajte kofein


Obična gazirana pića od tri decilitra u sebi sadrže oko 25 miligrama kofeina, no kofein se također može naći i u negaziranim sokovima te u slatkišima poput čokolade.


Pripazite da se kofein ne nalazi u hrani i piću pogotovo nakon podneva kako bi dijete moglo lako zaspati.


Važno je i kretanje tijekom dana


Pobrinite se da vaše dijete obavlja dovoljno fizičke aktivnosti tijekom dana kako noću ne bi bilo puno energije.


Osim što čini dječja tijela i umove zdravijima, tjelovježba im pomaže u boljem spavanju!