Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SUPROTSTAVITE SE

Jeste li kad čuli na emocionalni mamurluk?

Autor: Šarlota Brnčić

19.04.2024. 09:18
Jeste li kad čuli na emocionalni mamurluk?

Foto: PixabayJeste li se ikada osjećali prazno, bez energije nakon intenzivnog događaja, bilo pozitivnog ili negativnog? Ako je tako, možda ste doživjeli emocionalni mamurluk, neku vrstu “mamurluka” koji ne utječe na tijelo, već na um.


Stanje emocionalnog mamurluka nije ništa drugo nego preopterećenost emocijama, međusobno vrlo različitim, koje se materijaliziraju kada se dogodi drastična promjena, kada ostvarite san koji već neko vrijeme imate u ladici, kada patite ili ste doživjeli traumu.


U tim trenucima mnoga različita raspoloženja doslovno “vrve” u umu: strah od nepoznatog, tjeskoba za budućnošću, adrenalin, tuga, uzbuđenje, radost… ukratko, preplavljuje vas pravi emocionalni tsunami s kojim se teško možete nositi.


Spriječite emocionalni mamurluk
Je li moguće spriječiti emocionalni mamurluk, tako da svoje emocije proživljavate na mirniji način, a da ne dopustite da vas preplave?


Odgovor je da, a važna pomoć dolazi od praksi samosvijesti.


Vođenje dnevnika, meditacija, svjesno disanje zapravo se mogu pokazati kao dragocjeni saveznici u boljem razumijevanju onoga što se događa u vama i oko vas te u sprječavanju da vas emocije preplave.


Međutim, mnogima bi moglo koristiti psihološko savjetovanje ili čak samo razgovor s prijateljem od povjerenja.


Iznošenje svojih problema, iznošenje emocija i poteškoća u suočavanju s njima usmeno može biti najbolji način da ih se riješite bez posljedica.