Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Moćna namirnica

Doznajte kako konzumacija šake badema potiče zdravlje crijeva

Autor: Šarlota Brnčić

19.11.2022. 08:04
Doznajte kako konzumacija šake badema potiče zdravlje crijeva

Foto: Foto Pexels

Testovi su pokazali da je jedenje cijelih i mljevenih badema poboljšalo prehranu ljudiBademi, koncentrat zdravlja! Novo istraživanje naglašava njihovu sposobnost promicanja zdravlja crijeva stimuliranjem proizvodnje crijevnih mikroba.


Jedenje šake badema dnevno značajno bi povećalo proizvodnju butirata, masne kiseline kratkog lanca koja potiče zdravlje crijeva …


Ustvrdio je to tim istraživača s King’s College London koji je proučavao utjecaj cijelih i mljevenih badema na sastav crijevnih mikroba.
Istraživači s King’s Collegea u Londonu regrutirali su 87 zdravih odraslih osoba koje su jele manje od preporučene količine dijetalnih vlakana, a obično su jele nezdrave grickalice (npr. čokoladu, čips).


Sudionici su bili podijeljeni u tri skupine: jedna je svoje međuobroke prebacila na 56 grama cijelih badema dnevno, druga na 56 grama mljevenih badema dnevno, a kontrolna skupina jela je muffine. Istraživanje je trajalo četiri tjedna.


Istraživači su otkrili da je butirat bio znatno viši među konzumentima badema nego kod onih koji su jeli muffine.


Butirat je kratkolančana masna kiselina koja je glavni izvor goriva za stanice koje oblažu debelo crijevo.


Kada te stanice učinkovito funkcioniraju, osiguravaju idealne uvjete za razmnožavanje crijevnih mikroba, da stijenka crijeva bude jaka i omogućuje apsorpciju hranjivih tvari.


Nije primijećena značajna razlika u vremenu prolaska kroz crijevo – vremenu koje je potrebno da hrana putuje kroz crijeva – međutim oni koji su jeli cijele bademe imali su 1,5 dodatnih pokreta crijeva tjedno u usporedbi s drugim grupama.


Ova otkrića upućuju na to da jedenje badema može biti od koristi i osobama koje pate od zatvora.


Testovi su pokazali da je jedenje cijelih i mljevenih badema poboljšalo prehranu ljudi, te su dobivali više porcija mononezasićenih masnih kiselina, vlakana, kalija i drugih važnih nutrijenata od kontrolne skupine.