Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kup Krešimir Ćosić, četvrtfinale

Zadar preko Splita do polufinala s Cedevitom Junior

Autor: Andrija Dešpoja

14.02.2024. 21:52
Zadar preko Splita do polufinala s Cedevitom Junior

Foto: Darijan Jančijev/KK Zadar



Košarkaši Zadra su ostvarili plasman u polufinale Kupa Krešimir Ćosić, iako su protiv sebe imali najjačeg mogućeg protivnika, k tome i domaćina, momčad Splita, no junačka partija momaka Danijela Jusupa je poremetila planove sastava Slavena Rimca da se nakon 20 godina ponovno nađe s Krešinim trofejom u rukama. Zadrani su mudro odradili posao u završnici, zatvorili sve prilaze svom košu i na koncu slavili sa 80:73, te su u ždrijebu održanom po završetku utakmica za protivnika u polufinalu izvukli Cedevitu Junior, s kojom će se susresti u petak s početkom od 20 sati.


Juan Davis (KK Zadar)


Vaterpolsko otvaranje


Jusupovi igrači su prvi koš iz igre zabili nakon proteka četiri minute utakmice, no nisu puno uspješniji bili ni domaćini koji su ubacili tek jedan više i s tim jednim vaterpolskim rezultatom je otvorena očekivano teška bitka na Gripama. Ubačaji su ipak prestali biti raritetnom pojavom u preostalom vremenu prve dionice koja je zaključena s puno boljim raspoloženjem u taboru „Žutih“. Na krilima Tonija Perkovića, koji je maknuo poklopac s obruča naredavši devet koševa, uzdigla se Rimčeva momčad do četiri plusa (16:20), pokazavši se nadahnutijim suparnikom u početnih deset minuta, no nije trebalo dugo čekati na adekvatan odgovor Zadra.


Dogodio se bitan pomak u napadačkom dijelu ulaskom u igru Lovre Mazalina i Zadar se 12:4 serijom polovicom druge dionice metamorfozirao iz četiri minusa do četiri viška (28:24). Postava s četiri „visoka“ igrača: Žganecom, Mazalinom, Drežnjakom i Božićem, stvarala je velike probleme obrani Splićana koji su se nakon Drežnjakove trice našli i na pet poena zaostatka (35:30), ali se na drugoj strani nikako nije uspijevalo staviti soli na rep Perkoviću koji je tricom i dodatnim bacanjem donio kratkotrajni rezultatski oporavak za svoju momčad (35:34).  No, Perković, uz agilnog Dereka Funderburka, nije mogao sam nositi „Žute“, dok su se na suprotnoj strani odličnom Mazalinu pridružili Lakić i Božić, što je Jusupove trupe lansiralo do više nego solidne zalihe za odmor od osam koševa (46:38).


Marko Ramljak (KK Zadar)


Povratak „Žutih“




Odlična završnica prvog poluvremena prelila se i na otvaranje nastavka kada je Mazalin dvama vezanim ubačajima odveo Zadar i do dvoznamenkaste prednosti (51:40), ali se potom nije dogodio scenarij koji su u tim trenucima priželjkivali svi navijači kluba s Višnjika. Potonuli Splićani uspjeli su pronaći iskru koja će zapaliti njihov povratak u život, a za to su se najzaslužnijima pokazali Perković i Lewis Sullivan s 11:2 serijom te se tri minute prije kraja treće četvrtine rezultat ponovno našao na vagi (53:51). Uragan Rimčevih igrača srećom po goste nije predugo potrajao jer su se u kriznim trenucima na odgovornost pozvali najiskusniji Jusupovi vojnici, Ramljak i Božić, na račun kojih se uoči odlučujućih deset minuta održala glava iznad vode (62:58). Međutim, uslijedila je nova napadačka suša Zadrana koja je naznačila da se prema završnih pet minuta ide s potpunim egalom (67:67), ali nešto slično je snašlo i Splićane koji su prokockali podosta napada, a to nisu propustili iskoristiti Božić i Žganec za bijeg na šest viška (76:70), a to će se s Ramljakovim bacanjima u posljednjoj minuti pokazati dovoljnim za rušenje najveće prepreke prema tituli. To najviše Zadrani mogu zahvaliti Božiću koji je zabio 19 koševa, uz šest skokova i osam asistencija, a bjelovarski as je veliku pomoć imao u Ramljaku i Mazalinu koji su svaki ubacili po 16 poena, dok je kod Splita iznimno raspoložen bio Perković s 29 koševa.