Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kup Krešimir Ćosić, četvrtfinale

Čeka nas dalmatinski košarkaški klasik! Bitka Zadra i Splita večeras na Gripama za polufinale Kupa

Autor: Andrija Dešpoja

14.02.2024. 08:00
Čeka nas dalmatinski košarkaški klasik! Bitka Zadra i Splita večeras na Gripama za polufinale Kupa

Foto: kk zadar



Lov na 33. titulu Kupa Krešimir Ćosić i službeno je otvoren jučer dvjema prvim utakmicama četvrtfinala u kojima su prolaz u polufinale osigurali Dubrava i Cedevita Junior, a danas je red da na parket male dvorane na Gripama izađu i preostala četiri sudionika splitske završnice kojoj je ples kuglica pred tri tjedna namjerio već u ovoj fazi okršaj dvaju najvećih favorita, Zadra i Splita, s početkom od 20 sati. Izvlačenje parova u kojem nije bilo nositelja će tako i ove sezone ispasti kobnim po jednog od dalmatinskih rivala koji su i prošle godine naletjeli na minu nepostavljenog ždrijeba, pa su već u osmini finala koplja bili primorani ukrstiti Cibona i Split te »Žuti« na koncu nisu ni vidjeli završnicu u Zagrebu koja je otišla na stranu »Vukova«, dok je na toj završnici Jusupove igrače dočekao već u četvrtfinalu ogled s Cibosima koji je na koncu stao u jednu loptu, no na njihovu nažalost pokušaj Darija Drežnjaka sa zvukom sirene nije bio precizan i Zadar se morao oprostiti od Krešinog kupa i prije polufinala.


Arijan Lakić (KK Zadar)


Splitska čekaonica


Hoće li se i drugu godinu u nizu momci s Višnjika poskliznuti na četvrtfinalnu koru od banane pokazat će večerašnji dalmatinski klasik u kojem za razliku od prethodnih međusobnih ovosezonskih okršaja blaga prevaga ide na stranu igrača Slavena Rimca koji svakako žele izaći iz dvadesetogodišnje čekaonice na pehar Krešinog kupa koji su posljednji put podigli usred krcatih Jazina 2004. godine, opjevanim ubačajem Roka Lenija Ukića u završnim sekundama. “Žuti” pored te neporecive gladi za trofejem imat će iza sebe i gromoglasnu podršku tri četvrtine tribina, dok je i sportska forma forte domaćem sastavu jer su u zadnjih 26 utakmica upisali čak 21 pobjedu, a među posljednjima je i senzacionalna na parketu moćnog euroligaša Partizana. Što se tiče omjera sa Zadranima ove sezone, on je trenutačno na strani Jusupovih trupa koje su dvaput uzdignutih ruku napuštali parket, dok je Split slavio u Premijer ligi prije dva tjedna na Gripama sa 67:65. Naravno, nokaut kup utakmice, kako je i poznato, nemaju svoje zakonitosti i često papir ne igra važnu ulogu u konačnom ishodu, pa je upuštanje u bilo kakve prognoze iznimno opasno. No, ako je suditi po dosadašnjim sudarima dalmatinskih takmaca zagarantirana je jedino rovovska bitka i neizvjesnost do samoga kraja, a tu će se onda vjerojatno sve lomiti preko leđa najistaknutijih poluga u jednom i drugom sastavu, Luke Božića u redovima Zadra i Shannona Shortera koji je “alfa i omega” Rimčeve momčadi. Upravo je Shorter bio detonator prvog skalpa Splićana nad Zadranima u prethodnom okršaju upriličenog na Gripama, a u prvom, onom abaligaškom, srazu briljirao je bjelovarski as s trostruko-dvoznamenkastim učinkom. No, teško da će ovakav dvoboj s visokim ulogom pasti na leđa jednog igrača u oba tabora, ipak se treneri ufaju u jedinu dobitnu kombinaciju, a ona je momčadska igra i koji se od dalmatinskih takmaca nametne na tom području sigurno će biti i bliži pobjedi.


Marko Ramljak (KK Zadar)


Pomoć navijača


Za stratega Zadra nema sumnje da će se na koncu odluka svesti na tzv. jednu loptu, te je u svom standardnom stilu uputio poziv navijačima, s čijom pomoći će definitivno biti lakše izgurati sve zamke domaće momčadi.




– Sa Splitom smo dosad odigrali tri utakmice, s tim da smo posljednju izgubili na Gripama u dosta neizvjesnoj završnici. Domaćini su završnice kupa i imat će podršku s tribina te se na račun toga i nadaju odlasku do samoga kraja. Mi smo nakon povratka iz Beograda uspjeli uhvatiti mali trenutak za odmor i jučer smo počeli s pripremom za ovu utakmicu te vjerujem da ćemo u njoj imati onu potrebnu dozu svježine i da ćemo biti spremni odgovoriti svim zahtjevima. Drago mi je što će biti i naših navijača u dvorani i da ćemo zajedno pokušati napraviti dobar rezultat – pomalo stidljivu najavu večerašnjeg četvrtfinala ponudio je trener Zadra koji je čak regeneraciju vršio tijekom nedjeljnog sraza na parketu Crvene zvezde. Sami tijek te utakmice dao je Jusupu mogućnost da odmori neke svoje nositelje, prije svih Karla Žganeca, dok je recimo Marko Ramljak propustio cijeli utakmicu zbog bizarne situacije sa sportskom obućom. Odmoran i s novim tenisicama, kapetan kluba s Višnjika istaknuo je Splitove Amerikance najvećom prijetnjom, a proboj Zadra prema polufinalu temelji mu se na čvrstoj obrani i laganim tranzicijskim poenima.


– Igramo s najtežim mogućim protivnikom, a i svaka naša međusobna utakmica ove sezone je bila tvrda i teška i protekla je u taktičkim nadmudrivanjima. Znamo koja je Splitova pokretačka snaga, a to su njihovi stranci, Shorter, Sullivan i Funderburk dok se ostali domaći igrači jako dobro nadopunjavaju s njima. Jako su nezgodni, u zadnje vrijeme igraju iznimno dobro i zato očekujem još čvršću, još težu i zahtjevniju utakmicu koja puno više donosi nego dosadašnje. Vjerujem da ćemo imati odgovor na njihovu igru i da ćemo imati čvrstine i energije za trčanje kako bismo došli do što je više moguće laganih poena. Naravno, glavni preduvjet je naša čvrsta obrana i napravit ćemo sve da razveselimo veliki broj naših navijača koji su najavili dolazak na Gripe – naznačio je Ramljak.