Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA liga, 20. kolo

Razbijena Jusupova vojska na parketu euroligaša

Autor: Andrija Dešpoja

11.02.2024. 20:41
Razbijena Jusupova vojska na parketu euroligaša

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga



Nadanja da se može do bodova na parketu euroligaške Crvene zvezde košarkaši Zadra sigurno nisu imali, ali izbjegavanje rezultatskog debakla su sigurno planirali. No, i taj plan im se razbio o hridi i prije nego li su pustili prve kapljice znoja, na koncu doživjevši jedan od najneugodnijih poraza u povijesti svojih nastupa u regionalnoj ligi. Mentalna ekskurzija u srpskoj metropoli na koju su otišli igrači Danijela Jusupa konkretizirana je s još i prihvatljivih 39 razlike (93:54), ako se uzme u obzir da je sredinom treće četvrtine domaća momčad bila na 40 koševa viška i da su momci u plavim dresovima uspjeli inkasirati tek 24 poena.


Dario Drežnjak (KK Zadar)


Teško do poena


A već su uvodne minute pokazale da će se Zadrani jako loše provesti u beogradskoj Štark Areni. Bezvoljni pristup od prvog postavljanja u obranu kada su im domaći košarkaši uhvatili dvije lopte u reketu pokazao je u kojem smjeru će ići dvoboj lidera i petoplasiranog sastava lige. Pola vremena u prvoj četvrtini bilo je dovoljno da se „Crveno-bijeli“ na račun lakih poena i otvorenih trica nađu na čak 12 koševa viška (17:5), no to je bilo ništa u odnosu na što je gostujuće košarkaše snašlo u završnom dijelu prve dionice. Nastavile su se slijevati trice, ukupno šest ih je zabila domaća družina uz isto toliko napadačkih skokova, dok je na drugoj strani tek jedan zalutali metak Arijana Lakića pronašao cilj i prema drugoj četvrtini Zadar je otišao s avanturističkih 19 koševa zaostatka (31:12). A mukama Jusupove momčadi nije se nazirao kraj ni u tom razdoblju, jer se domaćin ubrzo dočepao sedmom tricom, ovog puta u režiji Javontea Smarta, 22 koša plusa i odletio do trideset i kusur viška kako se bližio odlazak prema svlačionicama. Neprepoznatljivim Zadranima se još i više suzio obruč, nisu mogli pogoditi apsolutno ništa, pa su tijekom minuta druge dionice uspjeli upisati manje nego u prvoj četvrtini, tek deset poena, a Zvezda je nabujala do ogromnih 33 koševa prednosti (53:20) nakon devete trice Beograđana iz 16 pokušaja, koju je pogodio Yago Dos Santos. Jusupovi igrači su pak od 16 pogodili tek dvije, a kad se tome pridoda i 12 promašenih šutova za dva (6-18) rezultatski masakr doživljen u prvih dvadeset minuta nije bio nimalo čudan.


Arijan Lakić (KK Zadar)


Ublažavanje blamaže


Stoga je u nastavku jedini cilj „izrešetanim“ Zadranima bio spriječiti potpunu rezultatsku katastrofu, ali na suprotnoj strani je stajala jako motivirana Crvena zvezda koja je i treću četvrtinu odradila u stilu prve dvije. Joel Bolomboy i Dejan Davidovac najviše su ugradili u penjanju Zvezdaša na 40 plusa (64:24) koji su onda malo stisnuli kočnicu, što su iskoristili Luka Božić i Juan Davis za spuštanje na „samo“ 33 minusa (73:40) uoči završnih deset minuta u kojima se mogla gledati revijalna košarka. Najbolji u najgorem izdanju Zadra ove sezone pokazao se Božić koji je upisao učinak od 16 koševa, sedam skokova i četiri asistencije, a Lovro Mazalin je bio jedini još dvoznamenkast u gostujućim redovima s 11 poena. Ujednačenu Zvezdu predvodio je Smart s 15 ubačaja.