ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Reakcija trenera

Pokriti se ušima i ići dalje

Autor: Andrija Dešpoja

13.02.2024. 10:03
Pokriti se ušima i ići dalje

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga



Težak tjedan s čak tri utakmice košarkaši Zadra zaključili su na parketu euroligaša Crvene zvezde, i to s najtežim ovosezonskim porazom i trećim najtežim porazom uopće u regionalnim okvirima. A ukupnih 39 minusa (93:54) još je i ublažena katastrofa s obzirom na onu koja je prijetila sredinom treće dionice kada su se iznimno raspoloženi »Crveno-bijeli« našli na okruglih 40 viška (64:24), a Zadar je do tog trenutka muku mučio s realizacijom pa je zaprijetio i negativni rekord kluba s Višnjika po broju postignutih poena u jednoj abaligaškoj utakmici. Malo je nedostajalo da se nadmaši 2015. godina kada je Zadar na parketu Budućnosti utakmicu zaključio s tek 47 pogodaka, no srećom neslavan rekord se nije na kraju ostvario, zahvaljujući ponajviše kočenju Beograđana koji su imali milosti, pustivši Jusupove igrače da prebace 50 koševa i da s koliko-toliko prihvatljivim porazom krenu prema svojim kućama.


Luka Božić (KK Zadar)


Bolno iskustvo


Debakl u beogradskoj Štark Areni sigurno nije najbolje sjeo strategu Zadra koji je i tijekom minuta odmora iskazivao veliko nezadovoljstvo s onim što su od prvih sekundi njegovi igrači prezentirali u srazu s liderom lige, a kako je vrijeme odmicalo sve je bilo jasnije da se nema smisla više ni truditi, jer sutra je na rasporedu jedna od najvažnijih utakmica sezone, u četvrtfinalu Kupa Krešimir Ćosić, i taj je detalj sigurno utjecao na povlačenje nekih nositelja iz igre i ukazivanje prilike rezervistima koji su također djelovali kao da jedva čekaju da se sve što prije završi i da se ova neslavna epizoda Zadra čim prije gurne pod tepih. Komentar trenera Zadra nakon razbijanja od strane Crvene zvezde bio je stoga u skladu s onim što su mu igrači i pokazali na parketu, s tendencijom da se što prije zaboravi bolno iskustvo iz srpske metropole.


– Zvezda je momčad koja prima najmanje poena, znao sam da će napadački biti teško, ali ne da će biti ovoliko teško. Loše smo odigrali, ovo je naša najlošija utakmica, ali moramo izvući pouke gdje smo u odnosu na jednu pravu euroligašku obranu, koliko moramo raditi ako želimo ići u tom pravcu. Mislim da smo prvi napad obranili minutu i pol prije kraja prve četvrtine, a to je domaćem sastavu dalo rezultatsku razliku i sigurnost – kazao je Jusup nakon rezultatskog debakla koji i nije toliko tragičan kao što je izgledao. Izgubili s pola ili 39 koševa na kraju Zadranima dođe na isto, a dobro je što su unatoč porazu ostali i dalje na petom mjestu poretka, dok se konkurencija u borbi za doigravanje (Mega i Studentski centar) primaknula korak bliže, no momcima s Višnjika najveći je saveznik povoljan raspored u završnih šest kola i imaju se pravo nadati da će kraj osnovnog dijela sezone dočekati s puno više smješka na svojim licima.


Danijel Jusup (KK Zadar)


Bizarna tenisica




A veselje navijači Zadra priželjkuju posebno sutra kada će se sa »Žutima« biti bitka za polufinale Krešinog kupa, te je u tom kontekstu i Jusup krenuo objašnjavati zašto primjerice Marko Ramljak nije participirao u beogradskom okršaju. Kapetanu je nastup spriječila uistinu bizarna situacija, problem je bio u tenisici koja se raspala, no i dalje ostaje nejasno kako to jedan ozbiljan sportski kolektiv nije imao spreman rezervni par tenisica kako bi se Ramljak osposobio za igru. Izgleda da je i to bila samo »skuža« stratega Zadra kojom je zapravo zamaskirao namjeru da se Ramljaka sačuva za pohod na prvi trofej sezone, ovog tjedna na splitskim Gripama.


– Malo sam kalkulirao jer igramo bitnu kup utakmicu za dva dana. Pokušao sam dati malo više prostora igračima s klupe, da vide kako to izgleda. Imali smo bizarnu situaciju, Ramljaku je pukla tenisica, napuhala se, nije bila upotrebljiva, a kako on izlazi iz ozljede zgloba, baš na toj nozi, nisam htio riskirati. Čuvao sam i Žganeca, ali nije to presudilo, uz sve drugo Zvezda je dala 19 poena iz kontre, mi tek tri i trebamo se pokriti ušima i ići dalje – istaknuo je Jusup okolnosti koje su pratile beogradsku epizodu u kojoj domaćin nije htio ništa prepuštati slučaju, već je od prvih sekundi krenuo odlučno i izgradio do kraja prve četvrtine visokih 19 poena viška. Nakon toga sve im se otvorilo i s takvim razvojem događaja je najzadovoljniji bio njihov trener Ioannis Sfairopoulos.


– Rekao sam svojim igračima da nema lagane utakmice, te da način na koji igramo čini utakmicu laganom. Vrlo važno je da naši igrači pristupaju utakmicama kao večeras, igraju dobru obranu, tako da sam zadovoljan i obranom i napadom.