Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Premijer liga, 15. kolo

Unatoč lošem otvaranju Zadar rutinski preko Škrljeva

Autor: Andrija Dešpoja

27.02.2024. 20:35
Unatoč lošem otvaranju Zadar rutinski preko Škrljeva

Foto: Luka Jeličić



Povratak na parket nakon osvojenog Kupa košarkašima Zadra je donio sraz sa Škrljevom u Krešinom domu u sklopu zaostale utakmice 15. kola, a na koncu je sve prošlo sukladno očekivanjima jer je momčad Danijela Jusupa upisala nove bodove slavivši sa 103:84 te se tako i matematički vratila na čelo poretka. No, nije joj baš sve išlo po planu u srazu s desetkovanim pretposljednjim sastavom lige koji ih je posebno namučio u prvom poluvremenu, te se držao blizu jednoznamenkastog zaostatka sve do kraja treće četvrtine.


Krševan Klarica (KK Zadar)


Mekana obrana


Dvije promjene napravio je Jusup u početnoj petorci, i to obje prisilne, jer je Dario Drežnjak dan prije nastupao u Rijeci za reprezentaciju te se nije ni našao u zapisniku, dok je Luka Božić očekivano ostao na klupi u ulozi dodavača ručnika, nakon što se pred koji dan podvrgnuo vađenju umnjaka. U njihove cipele stoga su dobili priliku uskočiti Lovro Mazalin i Krševan Klarica koji su u uvodnom dijelu bili napadački najagilniji. Trica mladog Klarice podigla je prednost do šest koševa viška (16:10), i činilo se da sve ide u željenom smjeru za domaću momčad, no i gosti su htjeli nešto reći u ovom dvoboju iako su na Višnjik stigli poprilično kadrovski osakaćeni, bez Karla Uljarevića i Marija Rajčića koji nisu više njihovi članovi, dok pravo nastupa nije imao Amerikanac Tray Hollowell. Lišeni usluga triju nositelja momci iz Bakra su se prezentirali u prvom dijelu utakmice na pravi način i pružili su žilav otpor braniteljima naslova koji su im uvelike pomogli mekanim pristupom u obrani. Nije se mogla, naravno, osporiti preciznost igrača Škrljeva s vanjskih pozicija, bili su šuterski „vrući“ od početka dvoboja s četiri ubačene trice, dok su vješto pukotine pod zadarskim obručem pronalazili Vigo Bart i Viktor Šarić pa nimalo nije čudio izjednačen rezultat (29:29) na kraju prve dionice. Taj epilog prvih deset minuta najmanje se svidio Jusupu koji se pošteno izvikao na svoje štićenike, razumljivo s obzirom na čak 29 primljenih poena, i upravo je taj obrambeni dug počeo dolaziti na naplatu kako se bližio odlazak prema svlačionicama. No, nije isto vrijedilo za napad koji je zapinjao dobrih pet minuta druge četvrtine zaključenih s vaterpolskih 7:3. Ipak, kad-tad se morala osjetiti potpuno sužena rotacija gostiju, a kada su počele zabijati Jusupovi rezervisti poput Adema Mekića i Patrika Jambrovića, domaćin se po prvi put našao na dvoznamenkastoj prednosti (42:32). No, zadovoljstvo Zadrana nije bilo kompletno jer su na odmor odnijeli iz njihove perspektive samo osam viška (49:41), ne iskoristivši pomutnju u gostujućim redovima koje su pak na životu održali dalekometnim ubačajima Bart i Noa Svoboda.


Lovro Mazalin (KK Zadar)


Dodatno mučenje


No, nadanja Škrljeva da može i dalje ravnopravno parirati abaligaškoj momčadi nisu se pokazala realnim već od prvih minuta treće četvrtine. Jambrović i Lakić su učas povukli svoje do 14 plusa (57:43), dok je polovica dionice dočekana i na 18 viška (63:45) nakon ubačaja Mekića i Ramljaka. Međutim, gosti su i taj nalet domaćina uspješno odbili te se prema završnih deset minuta uputili s „tek“ deset koševa minusa (74:64). Dželalija je u trenucima najveće krize pronašao na klupi Luku Ćošića i Leona Šljivarića, a njima su se pridružili Svoboda i Stanojević pa se Jusupova momčad morala dodatno pomučiti da bi osigurala već unaprijed upisane bodove. A za taj posao naravno zadužen je bio kapetan Ramljak koji je u suradnji s Jambrovićem vratio 15 plusa (84:69), što se za sedam preostalih minuta dvoboja pokazalo nepremostivom preprekom za gostujuće igrače. U domaćim redovima najistaknutiji je bio Mazalin s 23 poena i 11 skokova, 16 koševa je zabio Jambrović, a 15 je dodao Ramljak. Kod Škrljeva je prednjačio Stanojević s 24 koša, devet skokova i pet asistencija.