Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

15 GODINA OD LEGENDARNOG FINALA

Trojici Zadrana srebro utjeha za neprežaljeno zlato

Autor: Šime Ćurko

01.02.2024. 13:50
Trojici Zadrana srebro utjeha za neprežaljeno zlato

Foto: PIXSELL



Bio je to i ostao najveći sportski događaj održan u Hrvatskoj. Nove dvorane u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Splitu, Poreču, Zadru, euforija na sve strane i samo jedna želja – zlato! Ipak, dogodilo se srebro.


– Svako izgubljeno finale ostavlja dojam da ste mogli dobiti i tu zadnju utakmicu i otići do kraja – kaže Josip Valčić (1984.) nekadašnji rukometni reprezentativac, srednji vanjski, koji je na Svjetskom prvenstvu 2009. bio jedan od čak trojice Zadrana u momčadi koju je vodio Lino Červar. Bili su tu i Josipov stariji brat Tonči (1978.) te Ivan Ninčević (1981.). Valčić stariji je bio jedan od okosnica reprezentacije. Više su na terenu bili samo Igor Vori, Ivan Čupić, Petar Metličić i vratar Mirko Alilović. Po mnogima Valčić stariji na tom je natjecanju bio naš ključni čovjek u obrani, šteta samo što ga nije više išlo u napadu gdje se mijenjao na poziciji s Blaženkom Lackovićem.


– Igrao sam utakmice u skupini, a u završnici turnira preselio sam na tribinu. Nisam bio u sastavu u tom finalu – napominje Josip Valčić.


Balić i Karabatić




A »to finale« bio je dvoboj Hrvatske i Francuske, odigran prije točno 15 godina, 1. veljače 2009. u novoizgrađenoj Areni Zagreb. Tada već rukometni klasik, kao i toliko put prije i poslije toga, donio je dramu. Završilo je pobjedom Francuske 24:19. Rezultat je to koji spada u kategoriju onih koji ne predočuju što se sve događalo na terenu. Dovoljno je reći da je u 50. minuti bilo 18:18. Karabatić je tada izborio sedmerac za Francusku, potom je izvana i zabio za 20:18 i sve ostalo je povijest.


– Utakmica je odlučena u zadnjih desetak minuta. Do tada smo bili u egalu. Onda se dogodio poznati »susret« Ivana Balića i Nikole Karabatića. Mislim da je taj snimak njih dvojice obilježio noviju rukometnu povijest, daleko izvan hrvatskih i francuskih granica. On pokazuje i koliko je bilo rivalstvo između naše dvije reprezentacije. Dobili su nas u zadnjim minutama. Presudila je njihova obrana, s kojom smo uvijek imali problema. Dali smo samo 19 golova i tu je ključ.


Hrvatska je odigrala odličan turnir. Počelo je neočekivano teško izborenom pobjedom protiv Južne Koreje u Splitu. A onda je krenulo. Nizale su se pobjede, između ostalog i protiv Francuske u drugom krugu. Premda treba reći da ta utakmica nije imala rezultatski značaj, budući da su obje selekcije već bile osigurale polufinale.


– Sve je išlo prema našem zlatu. Narod je bio u euforiji, izgradile su se nove dvorane, svugdje se govorilo samo o rukometu. I taj dan se nakon finala spremao doček u Zagrebu. Naravno, svi smo vjerovali da ćemo proslaviti zlato. Nažalost, zadnju prepreku nismo svladali. Francuzi su potvrdili kolika su klasa.


Luka Klarica


Hrvatska je 2020. igrala finale Europskog prvenstva, nakon čega slijedi niz neuspjeha na velikim natjecanjima, između ostalih i propuštene Olimpijske igre u Tokiju. Danas svjetsko ili europsko srebro za Hrvatsku izgleda kao znanstvena fantastika.


– Drugo mjesto je odličan rezultat. Bio je tada, a naravno i danas ima težinu. Nikad u finalu ne možete reći da će te sigurno pobijediti. To je sport, pobjeda donese euforiju, poraz tugu. Ipak, kad se sve slegne shvatite da je igrati finale svjetskog prvenstva velika stvar. Bili smo tužni nakon utakmice, ali kad smo došli na Trg bana Jelačića stavili su nam one kaubojske šešire, zapjevali smo s našim navijačima Morsku vilu i zaboravili na Francusku.


Valčić mlađi karijeru je završio 2018. godine, ali nije napustio rukomet. Ostao je u Zagrebu, klubu u kojem je odigrao najveći dio karijere. Bio je sportski direktor, a i danas je član kluba na relaciji između uprave i stručnog stožera.


– Velika je čast bila igrati u reprezentaciji s Ivanom Balićem, Petrom Metličićem, bratom Tončijem. To Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj je bio vrhunac karijere koji mi je donio sve što sam mogao samo sanjati kada sam krenuo u rukomet. A to što smo bili trojica Zadrana u reprezentaciji je potvrda kako u našem gradu ima mjesta i za druge sportove, ne samo košarku. Sada se pojavio i Luka Klarica nastavljajući ono što smo mi počeli u reprezentaciji – podvukao je Josip Valčić.