Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Goran Perkovac

Izbornik hrvatskih rukometaša uoči Austrije: "Čeka nas utakmica u kojoj moramo postaviti svoja pravila"

Autor: Igor Duvnjak

14.01.2024. 15:00
Izbornik hrvatskih rukometaša uoči Austrije:

Foto: Foto REUTERS

Ne trebamo ih se bojati, ali sigurno će biti zahtjevna utakmica - kaže Perkovac



MANNHEIM Hrvatski rukometaši su već po rasporedu znali da će u svojoj B skupini Europskoga prvenstva biti između čekića i nakovnja, utakmice sa Španjolskom te one večerašnje s Austrijom (20.30 sati). Igrači izbornika Gorana Perkovca su si, međutim, ublažili položaj s čak deset »jastučića«, pobjedom od čak deset golova razlike nad aktualnim europskim viceprvacima. Trijumf je pritom ostvaren ekshibicijski, bila je to prava simfonija s loptom o kojoj komentari nisu jenjavali i dugo nakon što su igrači odsanjali ugodne snove i ustali s mislima o novom lovu na važne bodove. I po riječkim kantunima čule su se ćakule o rukometu s naglaskom na mlade junake iz grada na Rječini, beka Tina Lučina i pivota Verona Načinovića, čije su dionice u toj hrvatskoj simfoniji samo potvrdile da je riječ o talentima najviše svjetske razine, draguljima koji su zablistali u pravi čas. Zajedno su postigli deset golova, uz ona dva iz sedmerca Filipa Glavaša, riječki rukomet je tim tucetom samo nastavio tradiciju svog značaja za izabranu hrvatsku vrstu. Svi zajedno, čak jedanaest strijelaca, razaralo je španjolsku obranu koja se provela kao Invincibile Armada s flotom Francisa Drakea, potopljena »gusarski«, onako po hrvatski, u ovom tradicionalnom dvoboju rukometnih velesila. U tu »kockastu« ekshibiciju u napadu, u obrani se »ginulo«, naravno da su onda i vratari Ivić i Mandić dobro branili, svatko je na svoj način ugradio doprinos u končanih 39:29 sa suparnikom »zabijenim u parket« toliko da se predao puno prije kraja.


Svitanje za Hrvatsku na EP-u nije moglo biti vedrije, ali »jedna lasta ne čini proljeće«, Perkovac je bio oduševljen, kao i toliki glasni navijači, koji su stvorili atmosferu kao da se igra u Hrvatskoj, no rukometni iskusnik ne juri. Zna da svaka euforija može biti dvosjekli mač, oprezno koči pred ulazak u novi zavoj.


Kemija


– Bilo je izvanredno. Momci su letjeli po terenu. Svaka im čast. Ja ne dijelim lako te epitete, ali sada moram. Stvarno su odigrali perfektnu utakmicu. Izvanredna obrana, vrlo koncentriran napad, praktički bez tehničkih pogrešaka protiv suparnika koji ne da je dobar nego je izvanredan, a nije imao šanse. Njihovi vratari nisu obranili gotovo ništa, imali sutek jednu obranu, što se valjda dogodilo prvi put u povijesti. Naši su branili solidno, mogu oni to još i bolje, ali obrana je bila toliko dobra da Španjolci nisu mogli doći do šanse. To je ključ našeg uspjeha, na tome ja gradim uspjeh ove Hrvatske. Ako ostanemo na ovoj razini koju su sada pokazali, bit će jako zanimljivo. Sretan sam jer utakmica protiv Španjolaca pokazuje da ova ekipa može jako puno – opravdani su komplimenti izbornika Gorana Perkovca, slavnog »Pekija«.




Nekadašnji igrački as se naigrao sličnih velikih turnira i uz sve zadovoljstvo zna da mu je zadaća i stišavanje eventualnog euforičnog razmišljanja da bi se na isti način pristupilo i večerašnjem austrijskom ispitu.


– Ovo je bila umjetnost u rukometu, ali nećemo to preuveličavati, imamo još puno posla. Treba stišati euforiju. Dobili smo dva boda, ali čeka nas iduća utakmica. Proslavili smo je 30 minuta. Bitno je da sad ostanemo na zemlji. Spavali smo tri-četiri sata jer smo već počeli s analizom Austrije, ali to je najljepše jer kad pobjeđuješ ništa nije teško. Austrija će biti neugodan protivnik s odličnim pojedincima. Ne trebamo ih se bojati, ali sigurno će biti zahtjevna utakmica. Morat ćemo kontrolirati Huteceka, Bilika i Živkovića. Uz to imaju i vrlo brzu tranziciju, jako su brzi u protunapadima. Čeka nas intenzivna utakmica u kojoj moramo postaviti svoja pravila. Pojavila se jedna stvarno izvanredna generacija igrača koja će po mojoj procjeni trajati jako dugo. Imaju nevjerojatnu volju i ambiciju da nešto osvoje i to ne treba sputavati. Stariji im igrači pomažu i stvorila se odlična kemija u momčadi i na treningu i na terenu i u hotelu – dodao je Perkovac.


Kvaliteta


I iskusni as Domagoj Duvnjak, ne nalazeći dovoljno epiteta za sjajnu hrvatsku reprezentaciju, optimistički raspoložen također želi punu mobilizaciju za utakmicu s Austrijom.


– Od prve do 60. minute smo igrali fenomenalan rukomet. Sve je sve bilo savršeno, od obrane, napada, polukontre, kontre, vraćanja u obranu, što je bilo jako bitno. Na kraju smo zasluženo pobijedili uz predivne navijače koji su nas nosili. Uživali smo – rekao je slavni Đakovčanin. – Imamo kvalitetu, dobru ekipu. Ispraznili smo se emocionalno jer smo deset dana pričali samo o Španjolcima. Nadam se da ćemo pobjedom protiv Austrijanaca biti u drugom krugu, da je ovo lijepi početak – dodao je Duvnjak.


Na sličan način razmišlja i »vruća ljevica« Ivan Martinović.


– Neopisiv osjećaj, od prve sekunde je atmosfera bila nevjerojatna, imali smo podršku 60 minuta. Ostavili smo srce na terenu. Svi smo se kretali, igrali smo pametan napad. Nismo se bojali, svi smo napadali, borili se, u obrani se »tukli« – rekao je ljevoruki bek Martinović, strijelac sedam golova. – Napravili smo prvi, mali korak na našem putu, ali velik za samopouzdanje. Cilj je da nastavimo ovako.


Austrija je uvjerljivo nadigrala Rumunjsku (31:24), Frimmel je sa šest golova bio najbolji strijelac, po pet su postigli Wagner i Hutecek. Izbornik Aleš Pajović je svjedočio hrvatskoj prezentaciji. Kao i suparnik mu Goran Perkovac nekada je sjajno »pilotirao« na vanjskoj liniji, tko će sada biti uspješniji »kontrolor leta«, vidjet će se večeras od 20.30 sati.