Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani u pečalbi

Ogroman doprinos Zubčića i Mavre u pobjedama

Autor: Andrija Dešpoja

15.11.2023. 10:50
Ogroman doprinos Zubčića i Mavre u pobjedama

Foto: VTB liga



Pregled rubrike Zadrani u inozemstvu započinjemo s Tomislavom Zubčićem koji zasad igra sezonu karijere u dresu Napolija, a niska pobjeda sastava iz grada podno Vezuva nastavljena je i u sedmom kolu Lege A. Ceh je platio Varese koji je minimalno pobijeđen s 97:96, uz ogroman doprinos stasitog Pridražanina koji je poslije Jacoba Pullena bio najistaknutiji pojedinac u redovima Napolija. Pullen je zabio 33 koša, a Zubčić je dodao 24 poena, četiri skoka i tri asistencije, te se momčad iz Kampanije nakon sedam kola našla na četvrtom mjestu na ljestvici s omjerom 5-2. Na dalekom istoku, u VTB ligi, senzaciju je kreirao Jurica Žuža sa svojim Lokomotiv Kubanom koji je nadjačao CSKA usred Moskve s 88:91, što je ujedno i prvi ovosezonski poraz višestrukog prvaka Europe.


Dražen Anzulović i Stipe Kuliš (BC Samara)

FOTO: Maksim Abramov/VTB liga


Tri dana prije Lokomotiv se loše proveo u kazahstanskoj metropoli, gdje se Astana pokazala boljom i slavila rezultatom 78:68. Lokomotiv je nakon deset odigranih kola na polovičnom učinku 5-5, a identičan omjer nakon dvije odigrane utakmice proteklog tjedna je dohvatila i Samara koju s klupe predvodi Dražen Anzulović, uz vještu asistenciju Stipe Kuliša i Josipa Miliše. CSKA je još u prošlu srijedu bio uvjerljiv i na svom terenu svladao zadarsku koloniju s 94:76, dok je popravni ispit položen u ponedjeljak kada je Samara doma slavila nad Nižnji Novgorodom (85:79).


Porazi Nevežisa


Protiv istog protivnika puno više sreće imao je Avtodor Saratov za koji nastupa Dominik Mavra. Saratov je u Novgorodu slavio sa 65:75, s tim da je bivši kapetan Zadra odigrao odličnu partiju te je u nepune 32 minute koliko je proveo u igri postigao 16 koševa, uz četiri skoka i čak deset asistencija. Ipak, veselje u Mavrinoj momčadi nije dugo potrajalo, jer je već iduće kolo donijelo uvjerljiv poraz na domaćem parketu od Zenita sa 64:89 u kojem je zadarski razigravač sudjelovao s 11 poena, osam skokova i četiri asistencije. Razloga za veselje je, pak, konačno imao Mavrin sugrađanin na radu u Azerbajdžanu Pavle Marčinković. Sabah Baku je stigao do prve pobjede u FIBA-inom Eurokupu, a žrtvom se pokazao Mornar iz Bara koji je apsolviran s 81:74. Marčinković je trijumfu svoje momčadi doprinio s tri koša, tri skoka i dvije asistencije u 32 minute provedene u igri. Zadarski Litavci Ivan Vraneš i Lovre Bašić minulog tjedna imali su dvostruke obaveze, i u Kupu kralja Mindaugasa i u litavskom prvenstvu.


Ivan Vraneš (BC Juventus)

FOTO: Rokas Lukoševičius/BC Juventus




Vranešov Juventus upisao je pobjedu 75:66 u kupu nad Gargždaijem uz 13 koševa i pet skokova stasitog Zadranina, dok je u prvenstvu upisan domaći poraz od Lietkabelisa (88:91), a u tom dvoboju Vraneš se posebno istaknuo s dvostruko-dvostrukim učinkom od 18 poena i 12 skokova. Juventus se s omjerom 5-4 nalazi na diobi petog mjesta na ljestvici elitnog litavskog ranga, dok je Nevežis u kojem nastupa Lovre Bašić ostao na jednoj uspješnici i čak osam poraza, posljednji od kojih je upisan na parketu Mažeikiaija, rezultatom 88:81. Bašić je u toj utakmici bio skroman, s pet poena i dva skoka, dok je 28-godišnji Zadranin bio puno konkretniji u porazu 89:74 kod Šiauliaija u kraljevskom kupu, kada se prometnuo u najboljeg pojedinca svoje momčadi sa 17 koševa i šest asistencija.


Ružićeve minute


Dvije teške utakmice u samo tri dana morao je odigrati Oostende, kojeg s klupe već preko jednog desetljeća uspješno vodi Dario Gjergja. U prvom susretu nakon produžetka je savladan Circus Brussels s 87:82, dok je potom upisan poraz kod Mechelena s izrazito lošim napadačkim učinkom prvaka Belgije koji je postigao tek 45 koševa, a primio 69. S omjerom 6-2 Oostende je ostao na diobi drugog mjesta BNXT lige, a šestu poziciju s četiri pobjede i isto toliko poraza zauzima Liege u kojem asistentsku ulogu obavlja Tihomir Bujan. Liege je slavio na gostovanju kod Okapi Aalsta s 80:83 i tako se pridružio gornjem domu, a tamo, pak, ove sezone sigurno neće završiti austrijski Nord Dragonzi, jer je klub iz Burgenlanda nastavio nisku poraza koja je trenutačno na brojci sedam. Ovog puta su se boljima pokazali Vienna Timberwolvesi koji su na svom terenu slavili sa 77:72, a Mario Špaleta je u novom porazu svoje momčadi sudjelovao s deset koševa i devet skokova. U Švicarskoj je, pak, pobjednički niz nastavila zadarska kolonija mladih trenera u Vevey Rivieri (Marko Selin, Ivan Beram i Toni Vidaić) koja je u gostima nakon dodatnih pet minuta uzela puni plijen od Geneva Lionsa (87:92) i tako se održala prvom pratnjom jedinom neporaženom Olympic Fribourgu.


Michael Ružić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Na Pirinejskom poluotoku svojevrsnu promociju prošlog tjedna doživio je 17-godišnji Michael Ružić koji je nastavio s nastupima u Eurokupu, ali je i debitirao u Endesa ligi na gostovanju kod Rio Breogána, kojeg s klupe predvodi nekadašnji trener Zadra Veljko Mršić. U oba susreta Joventut je upisao poraze, u europskom natjecanju bolji su bili London Lionsi (76:87), a Ružić je u tom srazu participirao s dva poena i jednim skokom, dok je kod Breogána, koji je slavio s 85:77, mladi Zadranin sudjelovao s tri koša. Na pobjede se zato navikao Duje Brala u dresu Širokog koji je slavljem nad Promom 89:55 zasjeo na sami vrh bosanskohercegovačkog prvenstva s omjerom 5-1. Brala je u 20 minuta provedenih na parketu upisao učinak od osam poena, dva skoka i jedne asistencije, a u prilično jednosmjernom dvoboju nepunih devet minuta od svog trenera Ivana Velića zaslužio je i Gabriel Karamarko koji se svom strategu odužio sa šest postignutih koševa.


Zagoršak solidan u debiju


Grad košarke ove sezone uz europske »pečalbare« ima i trojac preko Atlantika kojima je uglavnom krenula sezona u NCAA ligi. U prvoj diviziji američke sveučilišne lige nastupa Jurica Zagoršak koji je sa svojim Ball Stateom odradio dvije obveze na otvaranju nove kampanje. U prvom susretu nadigran je Goshen sa 101:40, a Zagoršak je u igri proveo 15 minuta i pritom upisao učinak od deset poena i tri skoka, dok u sljedećoj utakmici, koju je Ball State dobio protiv Dominionsa, Zagoršak nije bio u sastavu. U drugoj diviziji dvije utakmice je odigrao Mario Fantina u dresu Arkansas Monticella. U porazu kod Winona Statea (62:46) Fantina je dobio 26 minuta i pritom zabio dva koša, uz dva skoka i dvije asistencije, dok je u porazu kod Minnesota Statea (69:57) u igri participirao 18 minuta, uz mršavi učinak od tek jednog skoka i jedne asistencije. Vita Perkovića, pak, za vikend očekuje prvi nastup u dresu svog Hamilton Heights Academyja.